Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

En siste dans?

Dansebandmiljøet frykter forgubbing. Kan unge, lovende Fryd & Gammen redde framtida?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET HAR VÆRT en turbulent høst i dansebandmiljøet. Først ble det kjent at Rune Rudberg hadde delt ut narkotika i en kebabkø i Skien. Deretter gjorde platedirektør Audun Tylden seg upopulær da han uttalte at fagjuryen bak Årets dansebandmelodi 2005 var «tonedød» og «avhengig av rullator». Og så kom nyheten om at Christer Sjögren hadde mistet katten sin Sigge. Som Sjögren uttalte til bladet «Våra vänner»: «Jag har aldri haft en så nära relation med någon annan katt.»

DANSEBANDMILJØET har likevel hatt andre, og kanskje viktigere ting å tenke på. Ikke minst har spørsmålet om forgubbing vært diskutert. De ledende norske dansebandene i dag er kjent for andre ting enn et ungdommelig image. Medlemmene i Ole Ivars har en snittalder på litt over 56 år, og det er ikke lett å finne dansebandartister i tjueåra. På Dansefotgallaen 2005 ble Hilde & Gutta kåret til Årets nykommere. Men verken Hilde eller gutta er særlig unge. Selv Jenny Jensen, kjent fra Jenny Jensen & The Septimus, har passert 40.

I fjor vinter tok NRKs Tore Skoglund opp spørsmålet i tv-programmet «Du skal danse mye»: «Er det for mye forgubbing i dansebandmiljøet?» spurte Skoglund retorisk. Mye tyder på at svaret er ja.

MEN DET FINNES HÅP. På Clarion Airport hotell på Gardermoen gjør bandet Fryd & Gammen seg klar for nok en kveld i dansens tegn. Medlemmene består hovedsakelig av menn i tjueåra, og ser vi bort fra 54 år gamle Jan Erik Aaserud, er snittalderen så vidt under 30. Vokalist og frontfigur er den unge og lovende Tommy Tungvåg (29), sønn av den berømte Arnstein Tungvåg, vokalist i Dænsebændet. Tommy Tungvåg, som regnes som en «coming man» i bransjen, mener det er stor interesse for danseband også blant yngre mennesker.

-  Jeg møtte en ung gutt på Lillestrøm som hadde likt danseband hele livet. Men han ble mobbet på skolen på grunn av musikksmaken sin.

Tommy Tungvåg tror fordommene er i ferd med å forsvinne nå.

-  Jeg bor i Oslo, og stort sett alle jeg kjenner synes det er tøft at jeg spiller i danseband. Mange av dem sier dessuten at det er på slike fester at de virkelig har det moro.

FRYD & GAMMEN består av unge menn fra forskjellige steder på Østlandet. Her er den unge trommeslageren og rallykjøreren Vegar Åslund (28). Her er den pur unge gitaristen Marius Molstad (26), med fortid i Jenny Jensen & The Septimus. Her er søppelkjøreren og bassisten Sven Egil Bjørge (35), tobarnsfaren og saksofonisten Svein Morten Haugerud (31), veteranen, keyboardisten Jan Erik Aaserud (54). Og sist, men ikke minst, den 29-årige vokalisten Tommy Tungvåg, som under årets Dansefot-galla på Lillestrøm kom helt til finalen i kategorien Årets nykommer-solist.

Tommy Tungvåg er den ubestride frontfiguren i bandet, og også den som får mest oppmerksomhet, ikke minst blant kvinnelige publikummere. Under en konsert i Terråk i Nordland skal damene ha gått fullstendig av skaftet.

-  Jeg ble jo nærmest voldtatt etter konserten. Da jeg kom ut fra omskiftningsrommet, var det en jentegjeng som hoppet på meg. Jeg fikk nesten panikk.

Tommy Tungvåg ler. Han tror på ei framtid for norsk danseband, og ikke minst, ei framtid for Fryd & Gammen.

-  Vi prøver å lage en egen stil nå. Et eget image.

AUDUN TYLDEN (57) er en av Danseband-Norges mektigste menn. Den tettbygde, vennlige og tegneseriesamlende platedirektøren står bak en rekke av de største dansebandartistene. Men Audun Tylden er også en omstridt mann. Uttalelsen om at fagjuryen bak Årets dansebandmelodi var «tonedød» og «avhengig av rullator», kom samtidig som Tylden ga ut en samle-cd med egne artister, som ikke nådde helt opp i konkurransen.

-  Det var jo sagt på spøk. Men det var en del som ikke klarte å lese mellom linjene.

-  Er dansebandmiljøet preget av forgubbing?

-  Ikke miljøet. Men vi kan ikke forvente at 14 år gamle jenter skal ha idoler som kunne ha vært besteforeldrene deres. Derfor forsøker vi å lete etter noen yngre herrer nå. Akkurat som Spice Girls ble laget, skal vi nå sette sammen et danseband for de yngre. Kravet er at de behersker flere instrumenter, tar seg godt ut på en pikeværelsesvegg og gjerne skriver låter selv.

Gunnar «GP» Pedersen var jurymedlem i kategorien Årets danseband under Spellemannprisen i år. Han har tro på Tyldens plan om å sette sammen et nytt, ungt danseband.

-  Hvis Audun finner noen unge folk som kan rendyrke dansemusikken, tror jeg det kan være en god idé. Du har jo allerede en del yngre som puster de eldre i nakken. Så jeg tror ikke vi skal være bekymret for at dansebandkulturen kommer til å lide noen tidlig død.

ET NYTT STJERNESKUDD i Audun Tyldens stall, er 28 år gamle Anne Nørdsti. Hennes nye cd «Bonderomantikk» selger godt, og har ligget på VG-lista i flere uker. Men ser man bort fra den bonderomantiske Nørdsti, har ikke Tylden mange unge artister å by på.

-  Selv platedirektørene i bransjen begynner å dra på åra?

-  Ja, hæhæ, det kan du si. Men at vi har endt opp som dansebandselskap, er tilfeldigheter, sier Tylden.

-  Hva må til for å stoppe forgubbingen?

-  Tja, si det. Det er jo ingen av de gamle som vil gi seg. De synes det er morsomt og de tjener gode penger. Atskillige av disse eldre herrene gruer seg for et liv der de må sitte hjemme hos kjerringene og se på tv.

-  Ole Ivars har en snittalder på over 56?

-  Hvis du har regnet på det, så stemmer det nok.

-  Og de vil ikke gi seg.

-  Det ser ikke sånn ut. De sa at de hadde sett inn i krystallkula nå nettopp, og de hadde vedtatt å holde på i hvert fall fem år til. De skulle visst også kjøpe ny buss.

-  Kan et band som Fryd & Gammen redde dansbandrekrutteringen?

-  Kanskje. Men de er ikke blant de største trekkplastrene ennå. De mangler en hit.

ER WILLIAM KRISTOFFERSEN mannen som kan gi Fryd & Gammen den hiten de trenger?

Den snart 54 år gamle bassisten, vokalisten og låtskriveren i Ole Ivars har skrevet flere låter for bandet. Han forstår at spørsmålet om forgubbing blir stilt.

-  Ja, for all del. Men det er faktisk mange unge som liker det vi driver med. Mange flere enn hva media gir inntrykk av, spesielt på landsbygda. Vi spiller for 1200-1500 mennesker hver helg, vi. Hvilke andre er det som gjør det? Vi kan ikke gå på gata noe sted uten at ungdom skriker «Nei, så tjukk du har blitt». Den låta er blitt en slags allemannseie. Men forgubbing ... jo, per i dag så kan det vel se sånn ut.

-  Hva skal til for å få fram en ny generasjon danseband?

-  De store radiokanalene må begynne å akseptere dansebandmusikken. I dag er de ikke interessert, danseband blir sett på som «harry» og «ut». Jeg har skrevet rundt 200 låter som har vært spilt inn med Ole Ivars. Ingen av dem har noen gang vært A-listet på NRK.

-  Hvor lenge tror du Ole Ivars kan holde det gående?

-  Det finnes ikke noe datostempel på musikk, vet du. Og så lenge vi har såpass stor fanskare, så er det vel mange som ønsker at vi skal holde på. Men det er sikkert også mange som skulle ønske vi ga oss.

Den nye vinen: Fryd & Gammen er et sjeldent ungt danseband. Fra venstre Vegar Åslund (28), Svein Morten Haugerud (31), Marius Molstad (26), Tommy Tungvåg (29), Jan Erik Aaserud (54) og Svein Egil Bjørge (35). Snittalder: 33,8 år.
God, gammel årgang: Men medlemmene i Ole Ivars har ingen planer om å gi seg. Snittalder: 56,3 år.
Coming man: Tommy Tungvåg (29) er frontfigur i Fryd & Gammen og en magnet på det kvinnelige publikum. Han er for øvrig sønn av Arnstein Tungvåg, som er vokalist i «Dænsebændet».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!