En skikkelig karamell

Oscars gate er et lite matsted for de store opplevelser.

-  MMM, SMATTET FREDAG i ren og pur vellyst. Robinson maktet å artikulere seg en smule mer avansert:

-  En opplevelse av de sjeldne, det er virkelig deilig å bli så til de grader henført.

Matparet sto på fortauet utenfor Restaurant Oscars gate, som ligger i Pilestredet, en halvtørr vårkveld. En liten, stor nykommer til hovedstadens mangfoldige spiseverden.

I unionsoppløsningsåret er det passe fint og frekt å åpne en restaurant med et gatenavn som er oppkalt etter den svensknorske kong Oscar I.

DETTE KALLER jeg tomannsbord, kommenterte Robinson henrykt da de to flere timer tidligere satte seg i det moderne restaurantlokalet. Skepsisen over fullt hus på ganske få kvadratmeter ble nemlig raskt feid under bordet. Ingen følelse av tranghet overmannet de to sultne gjestene. Her kunne det sladres diskret uten at sidemannen ble involvert.

Kelner og hovmester var raskt på plass i ungdommelig skreddersydd søm og musikken over anlegget var dempet så mye at Fredag ble litt irritert over ikke å høre hva som ble spilt. Tonene ble uansett glemt i det øyeblikk smakstirreren aspargesgele med parmaskinke traff ganen.

Over hvert sitt glass, et med utmerket Manzanilla (45,-) og et med en tørr, lett spansk hvit fra Galicia (55,-), brukte de to tid på å bestemme seg for kveldens retter.

FREDAG VAR i sterk tvil, men valget falt på chefens åtte retters meny (865,-). Robinson lot seg friste av et stramt à la carte-tilbud, og startet med norsk hummer (395,-) før and (295,-) fikk æren av å være kveldens hovedrett.

Kelneren forsikret at det var mulig for de to å få et samstemt måltid selv om de valgte forskjellige menyer og antall retter.

Til å begynne med ble matvennene servert små lekre appetittvekkere. Sammen med aspargesgeleen som allerede har løftet Fredag høyt, bød Oscars gate på en liten anretning med rå reke på avokado og kumminkjeks samt en tunfiskcarpaccio med pepperrotsaus.

-  Det er flere kelnere og servitører, ikke minst i denne byen, som kunne ha hatt godt av å ta seg en tur innom Oscars gate for å lære hvordan gjester skal behandles. De er hele tida observante, men ikke plagsomt pågående. Diskret effektivitet, smilte Robinson.

SMILET FORSVANT rett og slett ikke fra Robinson resten av den kvelden. Hummeren kom delikat anrettet med to dampede asparges og en smørsskysaus blandet med skalldyrkraft av ypperste klasse.

-  Bare kraften er en rett i seg selv, og hummerkjøttet er spenstig og friskt. For en forrett, ja den kan faktisk være en hovedrett også, sa Robinson.

Fredags chefmeny startet med en løvtynn lakseanretning med og deretter fulgte skate.

-  Spennende sammensetninger. Er det slik at kjøkkenet har hentet inspirasjon fra det spanske, undret Fredag. Servitøren kunne fortelle at en av kokkene har gjort tjeneste ved prestisjetunge El Bulli utenfor Barcelona.

DE TO DELTE EN flaske Pouilly-Fuissé til Robinsons forrett og Fredags to første serveringer. En rik, frisk og mineralrik hvit med en sober gyllen farge.

Robinson valgte seg så en rød italiener til hovedretten som var and med tilbehør i toppklasse.

-  Det er en raushet her med de lekre mellomretter og trøfler i både smør og saus, mente Fredag som var svært imponert over at Robinson fikk and både på tallerken og fat, om den første porsjon skulle kreve påfyll.

Fredags meny fulgte med kalvebrissel og kylling, der det heller ikke var spart på trøflene.

-  Kalvebrisselen går nok av med seieren som de varme retters favoritt, avgjorde Fredag før de var på vei inn i dessertdelen av kvelden.

HER HERSKER STOR kreativitet, uten at det blir glorete, var de to enige om. Spesielt imponerende i siste del av måltidet var konfekten som ankom på sjakkbrett. Det hele hjemmelaget - og som resten av all den mat de hadde fått servert smeltet også konfektbitene på tunga. Fredag gjemte den siste biten til de to sto utenfor etter endt dyst.

-  En stor matopplevelse, jublet Fredag og nøt siste smak av hjemmelaget karamell.

Smart: Restaurant Oscars gate er stilig innredet på svært få kvadratmetre. Robinson og Fredag lot seg begeistre stort av både mat og service.