Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Enda bedre

Grünerløkkas storstue er blitt enda bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  ER DET IKKE PÅFALLENDE mange folk godt over middagshøyden her? Altså, til å være på unge og hippe «Løkka»?

Fredag kikket diskré bort på en dresskledd finanstopp, kjent fra økonomisidene i landets aviser, som konverserte med sin bordkamerat. Finanstoppen tømte glasset med musserende og vinket på servitøren. Kort tid etter smalt det dempet og dannet i enda en sjampanjekork.

-  Han feirer sikkert et varp på børsen, sa Fredag.

I løpet av året som er gått siden dørene åpnet nederst i Trondheimsveien, er det skjedd en viss forandring med Südøst. En dreining fra øst mot vest når det gjelder klientell. -  Men vi er her for å teste maten, ikke gjestene, bemerket Robinson.

FORRIGE GANG konkluderte Robinson og Fredag med at Südøst var vel verdt et besøk. Et elegant, men avslappet sted som skåret høyt på miljø, men med litt å gå på matmessig. Siden den gang hadde Robinson og Fredag fått tips om både det ene og det andre. Nå var de veldig spente. Robinson gjorde det som ofte lønner seg å gjøre på steder som dette: å velge dagens. Denne dagen kunne kjøkkenet tilby kongekrabbe med mango og estragon servert med vannmelon og ruccola (kr 102), og grillet lammelår med spinat, fennikel og smørbakt sellerirot (kr 249).

Fredag dykket ned i den forholdsvis grunne menyen og kom raskt opp igjen med blåskjell i hvitvin med gorgonzola og persille (kr 85,-) til forrett, og helgrillet ytrefilet med pastinakk, rødvinssaus og roquefortpoteter. Spesielt det siste skulle vise seg å gjøre inntrykk. Mer om det snart.

PÅ DENNE TIDA av året anbefales det varmt å starte et besøk utendørs. Beliggenheten like ved Akerselva er suveren. Robinson og Fredag startet med et glass Chablis under åpen himmel. Da de satte seg til bordet litt seinere, fortsatte de med Chablis til forrettene. Servitøren mente det var et godt valg og foreslo ei flaske Valpolicella Classico Superiore Ripasso fra Stefano Accordini (460,-) til hovedrettene.

-  Blir ikke Valpolicella i letteste laget? undret Robinson.

-  Ikke når det er en Ripasso, forsikret servitøren, som for øvrig var både effektiv og hyggelig.

-  UVANLIG MED kombinasjonen salt kongekrabbe og søt mango. Sursøtt, sursterkt, men sjelden saltsøtt. Dette er absolutt interessant, sa Robinson.

Fredags blåskjell skåret også høyt. Tilskuddet av gorgonzola var absolutt vellykket. Men ikke mer enn det. Så langt så det ut som om «fireren» på mat fra i fjor skulle bli stående. Så kom hovedrettene.

-  Dette er helt ... mmm. Det grillede lammelåret er både saftig og aromatisk, sukket Robinson lykkelig. -  Den som sier lammekjøtt er best om høsten, har ikke vært her. Og det er fantastisk hva man kan gjøre med rotfrukter. At noe så tilsynelatende kjedelig som ei skive sellerirot kan bli så delikat som dette, er vanskelig å tro før en har erfart det.

Fra Fredag kom det også godlynte lyder:

-  Oksekjøttet er nydelig. Pastinakk og spinat er tilbehør som med fordel kan anbefales oftere. Men poteten er ... Ja, hva skal jeg si?

-  God? prøvde Robinson.

-  God? Nei! Himmelsk. Dette tror jeg er den beste poteten jeg har spist noen gang, kvitret Fredag.

Rotfrukten som hadde fått Fredag til å sveve var hel, men i et hull i midten var den fylt opp med roquefort. Deretter var den ovnsstekt.

-  DENNE MÅ JEG ha oppskriften på! konkluderte Fredag.

Porsjonene er sjenerøse. Og når det smaker så godt som her, blir dessert alltid et problem. Servitøren hadde åpenbart vært borti problemstillingen før og anbefalte jordbær på kokosbunn med rabarbragrateng (kr 107). Den anbefalingen har verken Robinson eller Fredag noe problem med å videreformidle. De har heller ingen problemer med å anbefale et besøk på Südøst. Men glem ikke å be om rocquefortpoteter.

Südvest? Südøst har hatt en spennende utvikling i matveien og er absolutt verd et besøk. Nå tar også vestkantfolket turen til Grünerløkka.