Supperåd: Andreas Viestad viser hvordan man selv med lite penger kan lage god og mettende suppe på en oksehale.
Supperåd: Andreas Viestad viser hvordan man selv med lite penger kan lage god og mettende suppe på en oksehale.Vis mer

Enden er god

Ingenting varmer som en skikkelig buljong av oksehale.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er dessverre alltid en sammenheng mellom pris og kvalitet. Det hyggelige med suppekjøtt er at sammenhengen går motsatt vei. Jo billigere kjøtt, jo bedre. Og det aller billigste og aller beste er halen.

Kunsten å hente ut mest mulig kjøttsmak, er kunsten å ta det aller billigste kjøttet, og så tilsette store mengder tid. Det er ikke mye jobb. Mens kjøttet putrer kan du gjøre noe annet. Det er slående hvilken transformasjon som har funnet sted i timene mens jeg har vært ute og basket i snøen. Jeg forlater en tynn skvipete suppe med skarp løksmak og et forsiktig pust av laurbær, og kommer hjem til et hus som er fylt av lukta av noe dypt og vidunderlig varmende.

Oksehalesuppe Ingenting varmer som oksehalesuppe. Hvis man graver nedi med øsa, får man et skikkelig måltid. Hvis man bare tar av toppen er det en smaksrik buljong. INGREDIENSER Gir 3 liter 2 kilo oksehale 1 purre 2 gulrøtter 1 persillerot eller pastinakk 1/2 sellerirot 4 fedd hvitløk 2 laurbærblad 2 kanelstang salt SLIK GJØR DU Brun kjøttet — dette kan du enten gjøre ved å bake det i ovnen ved 200 grader i en halvtimes tid, eller å brune det skikkelig i gryta i flere omganger. Hakk grønnsaker og hvitløk. Hvis du har tid, brun dem også. Ha alle ingrediensene unntatt salt i en stor gryte og hell over 3 liter vann. La småputre i 3 til 4 timer, inntil oksehalene er så møre at de begynner å falle fra hverandre. Dersom du har tid, la suppa avkjøles og fjern fettlaget. Har du ikke så mye tid, la suppa stå uten at du rører den i minst en halvtime. Skum av fettet som samler seg på toppen. Vil du ha en litt fin suppe, sil den. Ta vare på kjøttet, mens kast bein og grønnsaksrester. Varm opp, smak til med salt, og server. andreas@andreasviestad.com

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn