Du leser nå Dagbladet Pluss

Ender unge kvinner med abort, fordi de er konservative når de velger prevensjon?

49 prosent av kvinner mellom 20 og 24 år foretrekker p-piller.

Feilinformerte: Gruppa som tar oftest abort, er også de som har høyest forbruk av prevensjon. Dårlig informasjon om alternativer til p-piller, kan være én årsak.
Feilinformerte: Gruppa som tar oftest abort, er også de som har høyest forbruk av prevensjon. Dårlig informasjon om alternativer til p-piller, kan være én årsak.Vis mer

Det begynner heldigvis å bli en stund siden abort var den eneste løsningen på uønsket graviditet. Så har også aborttallene gått jevnt nedover i vår del av verden de siste åra.

I Norge er det Oslo-jenter i alderen 20-24 år som oftest tar abort, ifølge rapporten «Oslo-helsa», som Oslo kommune ga ut i sommer.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det også kvinner i denne aldersgruppa som har høyest forbruk av prevensjon. Dette stemmer godt med hva et forskerteam ved Universitetet i Oslo kunne fortelle før jul i fjor: Fire av ti som tar abort har brukt prevensjon. Fire av ti har også tatt abort tidligere. Hvorfor er det sånn?

Feilbruk

Sara Rydland Nærum, politisk rådgiver hos Sex og samfunn, mener mye av årsaken ligger i feil bruk av prevensjon og begrenset tilgang til informasjon om de ulike typene prevensjon.