Energiframtida vår: Hva skal ut og hva skal inn?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I programmet «Nytt på Nytt» i NRK går en av oppgavene ut på å finne ut hvem eller hva som skal ut - av fire alternativer med større eller mindre grad av tilhørighet.

Av og til får man følelsen av at den samme prosedyren forsøkes brukt på dagens energikilder, hvor øvelsen gis en ekstra snert ved å forsøke å stemme inn andre, ikke fullt så kjente, energikilder.

At det finnes argumenter både mot vann-, vind-, kull- og kjernekraft er ikke vanskelig å se – men det er enda vanskeligere å se hvordan vi skal kunne klare oss uten disse.

Pluss mange til.

Her er det altså ikke et spørsmål om hva som skal ut – men mer en diskusjon om hva som skal inn – og hvor.

I en verden hvor energibehovet forventes å øke i takt med økende velstand, også i de land som hittil ikke eller bare delvis har fått tatt del i den, kan vi ikke tillate oss den luksus å legge bort noen av dagens dominerende energikilder.

Her må innsatsen legges i å redusere klima- og miljøpåvirkning til et minimumsnivå, både ved å fjerne uønskede påvirkninger (for eksempel CO2), og utvikle mindre miljøskadelige versjoner (kjernekraftverk basert på thorium kan være en slik kandidat).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer