- Er det dette vi vil ha?

Det stormer rundt det planlagte Vestbanebygget i Oslo. Det radikale nybygget ved Aker Brygge blir karakterisert som en provokasjon og som et pust fra 60-tallet. Hva synes du om byggeplanene? Se alle konkurransebidragene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- VI TRENGER EN DISKUSJON om dette er den type arkitektur vi vil ha, sier Jan Carlsen, redaktør for Arkitektnytt. Han mener bygget er både kaldt og rasjonelt, og at det i for liten grad appellerer til hjertet. DET ER DET NEDERLANDSKE arkitektfirmaet O.M.A. i samarbeid med norske Space Group, som har levert vinnerbidraget i konkurransen om hvordan Oslo indrefilet skal se ut. Bygget på 130 000 kvadratmeter skal blant annet inneholde Deichmanske bibliotek, 20 kinosaler, Stenersenmuseet, butikker og boliger. Det er først og fremst det framtredende høybygget, som skal huse et hotell, som får enkelte innenfor arkitekturmiljøet til å se rødt. - Dette er en form for modernisme som vi har sett altfor mye av. Jeg får assosiasjoner til 60 og 70-tallet - tiår vi er ferdige med nå. Utvendig har prosjektet et uttrykk som menneskene i byen ikke har noen glede av. Jeg savner et bygg med mer humanistisk utstråling i en moderne stil, sier Carlsen. Han understreker at kritikken hans først og fremst omfatter den utvendige delen av prosjektet: - Juryen må berømmes for å ha lagt biblioteket til hjertet av bygningsmassen. Det er en seier for kulturen. OLE WIIG FRA ARKITEKTKONTORET Narud-Stokke-Wiig, ble i samarbeid med engelske Fosters and Partners, nummer to i konkurransen om Vestbanebygget. Han er godt fornøyd med plasseringen, og vil ikke uttale seg om prosjektet som vant, men har denne kommentaren til høyhuset. - Spør du meg som byboer vil jeg sette spørsmålstegn ved viktigheten av et høyhus ved siden av rådhuset. Det er byens rådhus som skal dominere skylinen i Pipervika, sier han. Statsbygg har allerede signalisert at de vil nedjustere høyhuset. I begrunnelsen fra juryen som har vurdert bidragene heter det at prosjektet er av en slik karakter at det kan endres. - Juryen har lagt vekt på at det er et idéprosjekt, som kan utvikles i ulike retninger, sier jurymedlem Ketil Kiran, som også er president i Norske Arkitekters Landsforbund. Men Ole Wiig mener man ikke uten videre kan endre deler av prosjektet uten å ødelegge helhetsinntrykket: - Det er vanskelig å senke bygget uten at det totale uttrykket blir et helt annet, sier han. WIIG FÅR STØTTE AV arkitekt Niels A. Torp, som også er en av de fem bidragsyterne til konkurransen: - Det blir feil med høyhus her, og jeg synes det er unødvendig å provosere på denne måten. Torp berømmer likevel kommunen for å satse på et barskt og spennende prosjekt.

- Det er veldig nytt, veldig dramatisk i forhold til den Oslo-struktur jeg kjenner. Prosjektet viser at det også åpnes for ikke-tradisjonelle synspunkt. Se alle konkurransebidragene! Les artikkelen Til værs på Vestbanen Les mer om prosjektet på Statsbyggs hjemmesider. 3D VIDEO: Her kan du se video av det nye prosjektet. Videoen er laget av ViaNova for Statsbygg. Du trenger en DivX avspiller for å se videoklippet. Har du ikke det, kan du laste det ned gratis her.

<HLF>PROVOKASJON:</HLF> Slik skal den nye Vestbanen se ut. Flere arkitekter mener høyhuset til høyre er en provokasjon mot rådhustårnet, som ligger like ved. <HLF><LINK http://debatt.dagbladet.no/debatt/discussion.html?board_id=2000340065>Hva mener du?</HLF></LINK> Foto: HEIKO JUNGE <QL><LINK http://www.dagbladet.no/magasinet/2002/06/28/340320.html>Se alle konkurransebidragene!</LINK>
<HLF>Vinnerprosjektet:</HLF> Her følger noen flere bilder av modellen som vant prosjektkonkurransen om Vestbanen. Foto: Statsbygg
Foto: Statsbygg
Foto: Statsbygg

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer