Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Er det lov å flørte på jobb?

Hver uke svarer Magasinets nye ekspertpanel på spørsmål som angår deg og meg. Denne uka spør vi arbeidspsykolog Karen Kollien Nygaard.

- Flørt er en måte å skape kontakt på, og en måte å få andre til å føle seg bra på. Men flørt kan også brukes som en hersketeknikk. Det viktige er å lytte til den som blir flørtet med. Intensjonen kan være god fra den som flørter, men samtidig kunne oppleves å være over streken og uprofesjonell fra den som blir flørtet med. For mange går jobbflørten over streken når den blir seksualisert. Arbeidsmiljøloven regulerer når flørten juridisk er blitt uprofesjonell, men mange kan føle seg krenket lenge før jussen slår til. Når flørten tar fokuset bort fra arbeidsoppgavene, eller det skapes allianser basert på seksuelle forhold som hindrer de naturlige samarbeidsforholdene i bedriften, eller folk føler seg trakassert, vil jeg si at flørten har blitt uprofesjonell

- Hvorfor oppstår jobbflørten?

- Vi mennesker føler hele tida, også når vi er på jobb. I alle situasjoner hvor mennesker er samlet påvirker vi hverandre følelsesmessig. All kommunikasjon har alltid to nivåer. I tillegg til saksnivået, som er det vi snakker om, påvirker vi samtidig hverandre følelsesmessig. Det er derfor naturlig at flørt også skjer på jobb. Dessuten er det mange som jobber lange dager, og det er derfor naturlig at jobben er blitt en arena der man møter potensielle partnere. Vi mennesker er flokkdyr og har det best når vi føler nærhet til andre. Flørt er en måte å skape kontakt på og sette i gang dialog.

- Er verbal flørt tillatt og kanskje også naturlig?

- Så lenge partene opplever flørten som positiv, og forventningene dem imellom er avklart slik at den ikke er en trussel eller krenkende mot partenes partnere, kan den fungere som et positivt krydder i hverdagen.

- Er det forskjellige forventninger til menn og kvinner?

- Det er store kulturforskjeller når det gjelder forventninger til flørt - og hva som er lov - fra kvinner og menn. Generelt blir nok kvinner raskere stigmatisert som en flørt enn menn, og vil nok trolig raskere bli sanksjonert.

- Hva kan bli konsekvensen hvis vi blir oppfattet som flørtete?

Foto: OLE C. H. THOMASSEN
Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

- Noen liker å bli flørtet med. Andre gjør det ikke. Noen vil oppleve en flørtete person som en som skaper liv og stemning, mens andre kan føle seg krenket og at flørten tar fokus bort fra jobben som skal gjøres. Du vil i verste fall kunne bli stemplet som en useriøs person.

- Hva må en overordnet tenke på i en slik situasjon?

- Flørten skaper en ubalanse i makten mellom overordnet og underordnet. Det kan være vanskelig for en underordnet å sette grenser for deg som overordnet. I starten kan flørten oppleves positiv fordi man får ekstra oppmerksomhet fra sin overordnede, men etter hvert kan det være vanskelig å stanse flørten hvis det er det man ønsker. Redsel for at det skal gå ut over karrieren, eller at de i verste fall mister jobben, kan være årsaker til at enkelte ikke setter en stopper for en flørt som oppleves ubehagelig. Som leder er det viktig å opprettholde en nødvendig følelsesmessig avstand til dem som skal ledes, dette for å klare å lede på en god måte både for underordnede og for bedriften.

- Hva må en underordnet tenke på?

- Det er viktig å ha et forhold til hvilke forventninger som settes i sving hos den man flørter med. Det et også viktig å være bevisst hvordan det påvirker andre kollegaer hvis man åpent flørter med en kollega. De andre kan føle seg avvist, eller de kan bli utrygge på hva slags allianse dere to har. Er det sjefen du flørter med, må du være forberedt på at andre kan tenke at du gjør det for å oppnå noe.

- Hvorfor er julebordmåneden høysesong for utroskap?

- Mange er slitne rett før jul, og mange julebord oppfordrer til store alkoholmengder. Begge deler kan gjøre at enkelte bryter grenser de i hverdagen ikke ville gjort.

- Hvordan skal vi takle det hvis vi går lengre enn vi hadde tenkt?- Det er viktig å få snakket med den det gjelder om hva som har skjedd, og hvilke forventninger hver av partene har til fortsettelsen. Det dummeste, som dessverre er veldig vanlig, er å late som ingenting har skjedd og fortsette samarbeidet uten å få ryddet opp eller snakket om hvilke forventninger partene har. Det er fort gjort å tenke at siden jeg så på det som en glipp, så var det helt sikkert en glipp for kollegaen også. Mange ganger er det ubalanse i forventningene. En kan jo rett og slett være forelsket og ønske seg en fortsettelse. Da er det lett å bli såret og føle seg brukt når den andre oppfører seg som om ingenting var skjedd. Det kan bli starten på en konflikt som igjen vil forsure arbeidsmiljøet, og som vil påvirke ikke bare de to det gjelder, men også kollegaene.

image: Er det lov å flørte på jobb?

- Hva kan de hyggelige konsekvensene av en jobbflørt være?

- En flørt kan skape god stemning på jobb fordi man føler seg sett av kollegaene sine. Å føle seg attraktiv for andre forsterker selvfølelsen, og som igjen påvirker hvordan vi samarbeider. Føler du deg vel er det lettere å ta kontakt med kollegaene både fordi du opplever at folk ønsker å snakke med deg, og fordi du ønsker å snakke med kollegaene. Du kan se på vellykket flørt som et slags lim. Det er gjerne høyere toleranse for å gi konstruktiv kritikk i team hvor det er en positiv flørt fordi flørten fungerer som aksept.

SPØR EKSPERTENE:</B> Har du spørsmål, reaksjoner eller innspill til leserne? Kontakt oss på <a href=mailto:imh@dagbladet.no>e-post.</a>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media