FETT TRIKS: Med litt juks blir du like god som en autentisk franskmann.
FETT TRIKS: Med litt juks blir du like god som en autentisk franskmann.Vis mer

Er det lov å jukse med klassikerne?

Av og til er det kanskje det som må til for å få laget dem i det hele tatt, skriver Andreas Viestad om bouillabaisse og rouille.

Retten var kjent for å være så god at ingen noen sinne fikk smake den. Det høres ut som et Yogi Berra-sitat («Stedet var kjent for å være så populært at ingen noen sinne dro dit»), men det er sannheten om noen av det franske kjøkkenets klassikere. De er så tradisjonelle at det er nesten umulig å trenge gjennom den høye og piggete hekken av regler og autentisitet.

¨Hvis du skal oppleve disse matrettene må du dra til Frankrike og spise på noen helt spesielle steder som gjør alt rett. Hvis du skal lage dem helt riktig, bør du egentlig være franskmann i Frankrike med fri tilgang på tid, arbeidskraft og sjeldne råvarer.

Jeg er særlig besatt én av disse rettene, den sørfranske fiskesuppen bouillabaisse. For å lage en helt autentisk bouillabaisse heter det seg at du må ha tilgang på den beinete skorpionfisken rascasse, du må også ha solmodne tomater fra Provence. Ja, i følge den franske forfatteren Andre Simon, må du kunne se Middelhavet fra kjøkkenet ditt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn