Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no Illustrasjon: Lisa Aisato
Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no Illustrasjon: Lisa AisatoVis mer

Er det noe galt med belønning?

Belønning er et effektivt middel for foreldre til å få viljen sin.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

For en stund siden skrev jeg om belønning som del av barneoppdragelsen. Mine uttalelser skapte stor debatt. Jeg ble overrasket over hvor mange som tilsynelatende mente det er OK å belønne barn for å oppnå det voksne ønsker.

Det er ikke så lenge siden belønning som oppdragelsesmetode erobret det norske markedet. Det brukes også i både barnehager og skoler landet rundt.

Dette reiser spørsmålet om det egentlig er bra med belønning?

For å kunne svare må man skille mellom belønning som gave gitt for barnets prestasjoner, på skolen, på idrettsbanen, i teatergruppa eller ballettklassen. Eller om den gis for ønsket atferd, det vil si når barnet oppfører seg pent ifølge voksnes normer og ambisjoner. Det første har vi gamle tradisjoner for, det har aldri skadet barn eller noen relasjoner mellom voksne og barn. I skolen skapte det en viss konkurranse mellom elevene, men ikke noe alvorlig.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn