Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
TYPISK NORSK? Det spesielle med Norges nest viktigste rett, er at den er så vanlig at nesten ingen lager den. Det bør vi egentlig gjøre noe med.
TYPISK NORSK? Det spesielle med Norges nest viktigste rett, er at den er så vanlig at nesten ingen lager den. Det bør vi egentlig gjøre noe med. Vis mer
Du leser nå Dagbladet Pluss

- Er det så nøye om vi lager eller kjøper ferdige kjøttkaker? Ja, det er det

Ikke la deg lure når veikroene og matindustrien sier det ikke er forskjell på fabrikklaget og hjemmelaget.

Når spiste du kjøttkaker i brun saus sist? Hvem hadde lagd dem, og hvem serverte dem? Hvis du vet svaret på det siste spørsmålet, er det sannsynligvis fordi vedkommende hadde et navneskilt. Hvem som lagde dem – om det var en navnløs person rett bak veggen på veikrokjøkkenet, eller en like navnløs maskin langt borte – er det neppe noen som vet. Og selv om vi tenker på kjøttkaker i brun saus som veldig typisk, veldig vanlig norsk mat, må de fleste av oss erkjenne at det er en stund siden vi har spist det.

To ganger har «Nitimen» kåret Norges nasjonalrett. Begge gangene har fårikål vunnet. Og begge gangene har kjøttkaker kommet på annenplass. Fårikål er et spesielt valg. For enda så godt det er, er det en rett de fleste av oss bare spiser én gang i året. Det er symbolmat. Men på mange måter er kjøttkaker i brun saus enda mer spesielt. Og det spesielle med Norges nest viktigste rett, visenasjonalretten vår, er at den er så vanlig at nesten ingen lager den. I stedet har vi gitt den bort til veikroer og til matindustrien, som forsøker å fortelle oss at det ikke er noen forskjell på fabrikklaget og hjemmelaget. «Nærmere mors kjøttkaker kommer du ikke!» er slagordet Fjordland bruker for sine kjøttkaker. Mor, på sin side, lager ikke kjøttkaker i det hele tatt, så om Fjordland har rett eller ei, er det ingen som vet.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?