TYPISK NORSK? Det spesielle med Norges nest viktigste rett, er at den er så vanlig at nesten ingen lager den. Det bør vi egentlig gjøre noe med.
TYPISK NORSK? Det spesielle med Norges nest viktigste rett, er at den er så vanlig at nesten ingen lager den. Det bør vi egentlig gjøre noe med.Vis mer

- Er det så nøye om vi lager eller kjøper ferdige kjøttkaker? Ja, det er det

Ikke la deg lure når veikroene og matindustrien sier det ikke er forskjell på fabrikklaget og hjemmelaget.

Når spiste du kjøttkaker i brun saus sist? Hvem hadde lagd dem, og hvem serverte dem? Hvis du vet svaret på det siste spørsmålet, er det sannsynligvis fordi vedkommende hadde et navneskilt. Hvem som lagde dem – om det var en navnløs person rett bak veggen på veikrokjøkkenet, eller en like navnløs maskin langt borte – er det neppe noen som vet. Og selv om vi tenker på kjøttkaker i brun saus som veldig typisk, veldig vanlig norsk mat, må de fleste av oss erkjenne at det er en stund siden vi har spist det.

To ganger har «Nitimen» kåret Norges nasjonalrett. Begge gangene har fårikål vunnet. Og begge gangene har kjøttkaker kommet på annenplass. Fårikål er et spesielt valg. For enda så godt det er, er det en rett de fleste av oss bare spiser én gang i året. Det er symbolmat. Men på mange måter er kjøttkaker i brun saus enda mer spesielt. Og det spesielle med Norges nest viktigste rett, visenasjonalretten vår, er at den er så vanlig at nesten ingen lager den. I stedet har vi gitt den bort til veikroer og til matindustrien, som forsøker å fortelle oss at det ikke er noen forskjell på fabrikklaget og hjemmelaget. «Nærmere mors kjøttkaker kommer du ikke!» er slagordet Fjordland bruker for sine kjøttkaker. Mor, på sin side, lager ikke kjøttkaker i det hele tatt, så om Fjordland har rett eller ei, er det ingen som vet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.