Er dette Europas midtpunkt?

Over 200 år med krangling om hvor sentrum ligger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PURNUSKES, LITAUEN: I utkanten av en liten landsby i Litauen er en vaktmester opptatt med å holde et sirkelformet monument rent.

Monumentet er laget av granitt og rød brostein, og viser at her, 26 kilometer nord for hovedstaden Vilnius, på 54 grader, 54 minutter nordlig bredde, og 25 grader, 19 minutter østlig lengde, ligger Europas geografiske sentrum.

Forskere fra det franske Institut Geographique National klarte å peke ut dette punktet etter å ha definert Spitsbergen som Europas nordgrense, Kanariøyene som Europas sørgrense, Uralfjellene som grense i øst og Azorene i vest.

Under utregningene ble Island, Kanariøyene, Madeira og Azorene «hektet sammen» med kontinentet, og midtpunktet ble funnet akkurat der hvor Pavolas står og koster.

DEN VENNLIGE VAKTMESTEREN legger sin ære i at det er rent og pent i det vakre området, som ligger i nærheten av et gammelt gravsted. Han smiler bredt når han hører at gjesten er journalist fra Norge.

- Kom, så skal jeg vise deg dokumentasjon, sier han, og legger i vei mot en liten hytte i nærheten. Iveren til å overbevise er stor. For Pavolas vet at minst seks land hevder å være sentrum av Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer