Er dette Europas midtpunkt?

Over 200 år med krangling om hvor sentrum ligger.

PURNUSKES, LITAUEN: I utkanten av en liten landsby i Litauen er en vaktmester opptatt med å holde et sirkelformet monument rent.

Monumentet er laget av granitt og rød brostein, og viser at her, 26 kilometer nord for hovedstaden Vilnius, på 54 grader, 54 minutter nordlig bredde, og 25 grader, 19 minutter østlig lengde, ligger Europas geografiske sentrum.

Forskere fra det franske Institut Geographique National klarte å peke ut dette punktet etter å ha definert Spitsbergen som Europas nordgrense, Kanariøyene som Europas sørgrense, Uralfjellene som grense i øst og Azorene i vest.

Under utregningene ble Island, Kanariøyene, Madeira og Azorene «hektet sammen» med kontinentet, og midtpunktet ble funnet akkurat der hvor Pavolas står og koster.

DEN VENNLIGE VAKTMESTEREN legger sin ære i at det er rent og pent i det vakre området, som ligger i nærheten av et gammelt gravsted. Han smiler bredt når han hører at gjesten er journalist fra Norge.

- Kom, så skal jeg vise deg dokumentasjon, sier han, og legger i vei mot en liten hytte i nærheten. Iveren til å overbevise er stor. For Pavolas vet at minst seks land hevder å være sentrum av Europa.

Hviterussland er ett, selv om president Alexander Lukashenko ikke klarer å peke ut nøyaktig sted. Enten ligger det i grensebyen Vitebsk, eller så ligger det i Babruysk, mener diktatoren, selv om byene ligger et godt stykke fra hverandre.

Hans egne forskere taler ham imot. I 2000 publiserte Alexey Solomonov og Valery Anoshko en rapport som slo fast at det geografiske punktet heller ligger ved Sho-sjøen nord i landet.

Er dette Europas midtpunkt?

I POLEN ER MAN av en annen oppfatning. Der hevder flere at sentrum av Europa ligger nær byen Torun, 150 kilometer sør for Gdansk. De har tatt utgangspunkt i de geografiske ytterpunktene av Europa og brukt lengde- og breddegradene til å finne stedet.

Andre i Polen er skeptiske. Blant annet har den lille byen Piatek satt opp et monument som slår fast at akkurat de er sentrum av Europa.

I Estland mener man at sentrum ligger på Saaremaa, landets største øy.

Dersom alle øyene i Europa tas med i betraktning ligger Europas geografiske midtpunkt helt sør på øya, ved Sorve, mener esterne, men har ikke lagt frem metoder for hvordan de har funnet ut dette.

I Slovakia hevder menigheten ved St. Johns kirke i Krahule at det er de som er sentrum. En engel skal ha vist seg for noen lokale astronomer en gang for lenge siden. Engelen overtalte dem til å bestemme seg for kirken som Europas senter. I dag tror forskere at bruk av geometri fant stedet.

I Ukraina peker de på en gammel stein i landsbyen Dilove. Den skal være satt der av geografer i det gamle dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. I virkeligheten er det uenighet om hva den latinske inskripsjonen egentlig sier. Men noen mener steinmarkøren viser et triangulært punkt i det gamle imperiet.

HELLER IKKE NORGE går klar av krangelen.

Basert på avstandene mellom Europas ytterpunkter Franz Josefs land i nordøst, grensen mellom Russland, Georgia og Azerbadsjan ved det Kaspiske hav i sørøst, Kreta i sør og Azorene i sørvest, mener noen at Europas sentrum ligger i Telemark!

Andre sier at dersom bare kontinentet er interessant og man utelukker øyer som Island, Franz Josefs land og Azorene, blir ytterpunktene Nord-Norge, Gibraltar, Kreta og Kaukasus.

Da finner vi sentrum i Polen.

KRANGELEN OM HVA som er Europas midte er ikke ny. Alt i 1775 mente den polske astronomen Szymon Antoni Sobiekrasjski at det geografiske midtpunktet lå ved landsbyen Suchowola i hans hjemland.

Stedet fant han ved å lokalisere de fire mest fjerntliggende hjørnene av kontinentet og anta hvor linjene mellom dem møttes. Byen har fremdeles et monument som sier at man befinner seg i et geometrisk punkt av Europa.

Senere erklærte Napoleon den østerriske byen Braunau am Inn for Europas midtpunkt, av politiske årsaker. Byen ble senere Adolf Hitlers fødested.

Tyskerne på sin side mente at sentrum lå i Dresden, nær Frauenkirche. Noe nazistene grep begjærlig da de erklærte Tyskland for å være «hjertet av Europa».

Stalin kunne ikke være dårligere. Etter andre verdenskrig satte han i gang en kampanje for overbevise alle om at det geografiske punktet igjen lå ved Dilove i Ukraina.

- ÅRSAKEN TIL DEN evige debatten om Europas geografiske sentrum skyldes uenighet i hvor Europas østgrense går, forklarer professor Arild Holt-Jensen ved Institutt for geografi, Universitetet i Bergen.

- Skal grensen gå i Ural eller i Kaukasus? Russland som stat trekker seg mye lenger østover. Det samme gjør Tyrkia, selv om Tyrkia har en klarere oppdelt europeisk og asiatisk del, sier Holt-Jensen.

- Hvorfor har sentrumstatus vært så viktig?

- Det skyldes ren politisk makttenking, en symbolverdi om hvor det politiske tyngdepunktet ligger. Men det handler også om PR, om å tiltrekke seg turister, sier Holt-Jensen.

Han synes Europas sentrum er uinteressant, og sier det ikke drives med slike studier i geografien i dag.

- Det nøyaktige punktet ville uansett vært vanskelig å finne. Hvor går grensene? Bør vi følge storsirkelbuer eller markator? Hvordan skal vi måle? Det er blant annet avhengig av hvilke karttyper man bruker, sier professoren.

KRANGEL OG ULIKE TEORIER til tross: Det er hos vaktmester Pavolas i Litauen at det er størst internasjonal enighet om at Europas geografiske sentrum faktisk er. Såpass at det er ført opp i Guinness rekordbok.

Men tro ikke at alt er hundre prosent i orden. De franske forskerne glemte nemlig å regne med Malta i sin iver. Tabben førte til at midtpunktet egentlig ligger hundre meter unna. Men da var monumentet alt bygget.

Historien ender likevel ikke der. Siste nytt på geografifronten er at forskerne er begynt å tvile.

Nå tror de midtpunktet ligger et annet sted. Nord for Vilnius i Litauen, javisst, men noen kilometer unna der monumentet står...

SENTRAL BELIGGENHET: Vaktmester Pavolas skryter av å bo mest sentralt av alle europeere. Ifølge franske forskere ligger Europas geografiske sentrum der han bruker kosten. Men mange andre steder utfordrer sentrumsstatusen (se kart nederst i artikkelen).
ER DETTE STEDET? Denne markøren med latinsk skrift skal markere at Europas geografiske sentrum ligger ved Dilove i Ukraina.
ELLER DETTE? ....mens denne skulpturen hevder det ligger ved landsbyen Piatek i Polen.
EUROPAPARKEN: Noen kilometer unna monumentet i Litauen er det bygd en park ved navn <a href="http://www.europosparkas.lt/kt_kalbos/index-norv.htm">Europos Parkas</a>. Hjemmesiden er blant annet oversatt til norsk.
SKULPTURPARK: Et av verdens største kunstverk, en labyrint med 3000 TV-apparater, finnes i Europaparken, ikke langt unna sentrumsmonumentet. I dag forfaller det.
MONUMENT: Staselig manifestasjon av det påståtte europeiske senterpunktet i Litauen.
KAN IKKE FASTSLÅS: - Det nøyaktige punktet er vanskelig å finne, mener professor Arild Holt-Jensen.