Er dette «frihetskjempere» verden kan forhandle med?

Skapte terrorvelde i Afghanistan. Profetens kappe ga lederen all makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SV-NESTLEDER Audun Lysbakken fronter grasrotas krav om at Norge skal trekke soldatene ut av Afghanistan, og innlede fredsforhandlinger med Taliban. En forhandlingsvilje stadig flere politikere og aktører har gitt uttrykk for den siste tiden.

Lysbakken mener befolkningen i Afghanistan har det verre enn noensinne. Oppfatningen deles av partiet Rødt, som hevder norske soldater står bak en mer brutal okkupasjon i Afghanistan enn nazistenes okkupasjon av Norge.

I lys av dagens situasjon i Afghanistan, og de tilsynelatende endeløse utfordringene FN og NATO-styrken ISAF står overfor, kan det virke som om enkelte har fortrengt eller glemt forhistorien til Taliban. En forhistorie også Taliban ved flere korsveier fortrengte da de i 1994 vokste seg til en maktfaktor som få år senere hersket over 90 prosent av landet.

- VI ØNSKER Å LEVE ET LIV SOM PROFETEN (Muhammed red.anm.) levde for 1400 år siden, og hellig krig er vår rett. Vi ønsker å gjenskape profetens tidsalder, og vi utfører bare det folket i Afghanistan har ønsket seg de siste 14 årene.

Slik forklarte mulla Wakil Ahmed Talibans intensjoner i 1996, etter at deres gåtefulle leder mulla Omar hadde iført seg Afghanistans helligste relikvie, profetens Muhammeds kappe, og gjort seg til Amir-ul Momineen - leder over alle troende og emir av Afghanistan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer