KLIMAKRISE: Å bekjempe global oppvarming handler ikke om redde planeten, skriver den britiske sosiologen Anthony Giddens. Den klarer seg alltid. Det det handler om, er å sikre menneskene at de kan leve på jorda. Her spaserer en innbygger i Gansuprovisen i Kina på det som engang var en elv. FOTO:REUTERS/SCANPIX
KLIMAKRISE: Å bekjempe global oppvarming handler ikke om redde planeten, skriver den britiske sosiologen Anthony Giddens. Den klarer seg alltid. Det det handler om, er å sikre menneskene at de kan leve på jorda. Her spaserer en innbygger i Gansuprovisen i Kina på det som engang var en elv. FOTO:REUTERS/SCANPIXVis mer

Er vi redde nok?

Den kjente engelske sosiologen Anthony Gidden kaller et nytt fenomen for «Giddens paradoks» — det at vi snakker så mye om klimaet og gjør så lite.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

ANTHONY GIDDENS er den svært siterte sosiologen  - og den tidligere lederen av London School of Economics — som introduserte begrepet «den tredje vei», og hjalp den britiske labourlederen Tony Blair med å lansere New Labour.

Den tredje vei signaliserte en politikk som lå til venstre for De konservative og til høyre for Labours venstrefløy, hvis arbeiderklasseretorikk i mange år dominerte partiet og skremte sentrumsvelgerne bort, og derfor gjennom 19 år ga Labour det ene valgnederlaget etter det andre overfor Margaret Thatcher og senere John Major. Blairs lansering av New Labour var derfor en forutsetning for å vinne sentrumsvelgerne. For øvrig var det det skandinaviske velferdssystemet som lå bak begrepet den tredje vei.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn