Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Erkesnobb

I gamle dager kvalte de skilpaddene sine selv når de skulle ha gjester.

Kjapt og eksklusivt: Østers har lenge vært en eksotisk og dyr sommerrett - også på kokebokforfatter Henriette Schønberg Erkens tid.
Kjapt og eksklusivt: Østers har lenge vært en eksotisk og dyr sommerrett - også på kokebokforfatter Henriette Schønberg Erkens tid. Vis mer

Kokebøker er en viktig del av vår kulturhistorie. De sier noe om hvem vi er og hva vi spiser; men også om hvem vi ønsker å være. Og det er en slik type historiefortelling som ofte overses, til fordel for panserkryssere, partikongresser og dronningdrakter.

Derfor er det et nyttig innblikk i vår nære historie når Hedmarksmuseet på Hamar for tiden stiller ut en samling på nærmere 5000 kokebøker fra inn- og utland, fra begynnelsen av 1800-tallet og fram til vår tid. Jeg ble i hvert fall veldig inspirert da jeg hørte museumsansvarlig Laila Grastvedt Wiese der hun snakket om den unike samlingen og om forskjellen mellom gamle og nye kokebøker.

Nye kokebøker handler mer om livsstil og mote, sa hun. Bøkene har blitt atspredelse og underholdning. Man kikker på bilder, men lager ikke maten. Det er et motefenomen. Og det kan vi alle kjenne oss igjen i. Jeg har ikke tall for hvor mange av de fem eller ti år gamle bøkene jeg har i hylla som framstår som et sted mellom det tragikomiske og komitragiske. I sine forsøk på å fange tidsånden, glemmer mange moderne kokebokforfattere at maten skal kunne lages, og i siste omgang også spises, og at ikke alle har tid eller råd til å skaffe merkverdige og dyre ingredienser eller bruke en halv dag på å tilberede dem.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

VI FEIRER 100 000 ABONNENTER! Les du også, nå kun 100 kroner for hele 2020.

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

TILGANG I HELE 2020*

VI FEIRER 100 000 ABONNENTER!

100 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP TILGANG I HELE 2020*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

TILGANG I HELE 2020* 100 kr til 1 jan 2021. Fornyes automatisk til 795,-/år

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (795 kr/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED**

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/mnd)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr måned. Fornyes automatisk til 99,-/mnd

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr 3 måneder. Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (795,-/år). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (99,-/måned). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?