Kjapt og eksklusivt: Østers har lenge vært en eksotisk og dyr sommerrett - også på kokebokforfatter Henriette Schønberg Erkens tid.
Kjapt og eksklusivt: Østers har lenge vært en eksotisk og dyr sommerrett - også på kokebokforfatter Henriette Schønberg Erkens tid.Vis mer

Erkesnobb

I gamle dager kvalte de skilpaddene sine selv når de skulle ha gjester.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Kokebøker er en viktig del av vår kulturhistorie. De sier noe om hvem vi er og hva vi spiser; men også om hvem vi ønsker å være. Og det er en slik type historiefortelling som ofte overses, til fordel for panserkryssere, partikongresser og dronningdrakter.

Derfor er det et nyttig innblikk i vår nære historie når Hedmarksmuseet på Hamar for tiden stiller ut en samling på nærmere 5000 kokebøker fra inn- og utland, fra begynnelsen av 1800-tallet og fram til vår tid. Jeg ble i hvert fall veldig inspirert da jeg hørte museumsansvarlig Laila Grastvedt Wiese der hun snakket om den unike samlingen og om forskjellen mellom gamle og nye kokebøker.

Nye kokebøker handler mer om livsstil og mote, sa hun. Bøkene har blitt atspredelse og underholdning. Man kikker på bilder, men lager ikke maten. Det er et motefenomen. Og det kan vi alle kjenne oss igjen i. Jeg har ikke tall for hvor mange av de fem eller ti år gamle bøkene jeg har i hylla som framstår som et sted mellom det tragikomiske og komitragiske. I sine forsøk på å fange tidsånden, glemmer mange moderne kokebokforfattere at maten skal kunne lages, og i siste omgang også spises, og at ikke alle har tid eller råd til å skaffe merkverdige og dyre ingredienser eller bruke en halv dag på å tilberede dem.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn