Espen Olafsen: «Pappa, du er min konge!»

Espen Olafsen (42) ber oss ta vare på de magiske øyeblikkene i sin nyttårstale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Kjære landsmenn! Dette skjæringspunktet mellom fortid og framtid, mellom i fjor og neste år, mellom i går og i morgen. Denne spesielle kvelden som peker framover, mot det som skal komme, men samtidig bringer fram fortida, og gir oss en verdifull anledning til både å oppsummere og til å se framover.

«Remembrance is the beginning of freedom», sier et gammelt jødisk visdomsord, også sitert av Elie Wiesel. Erindringen setter deg fri.

Erkjennelsen av at framtid bygger på fortid. Dette som en motvekt til den mer moderne og arrogante varianten; «History will teach you nothing».

Wiesel hadde nok Holocaust i tankene da han kom med sin uttalelse. Han visste at et glemt Auschwitz blir et nytt Auschwitz. Vår utfordring må være å huske det som har hendt, forsøke å forstå det og fortelle det videre, til våre barn. Den moderne varianten har fatalismens slør hengende over seg og peker mot en manglende evne til å trekke erfaringer av levd liv.

Livets kanskje aller største paradoks er å ta inn over seg at vi er sårbare og dødelige, samtidig som vi skal leve et liv. Det å forsone seg helt og fullt med sin skjebne og samtidig ha vitalitet til å skape menig og framdrift i det livet vi har fått, er sannsynligvis den ultimate prøvelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer