Estland slår Norge og Europa på IT

I Estland kan du handle øl, bestille pass, svangerskapspenger og parkering online.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- KOM NESTE SOMMER, da skal vi dra på ølfestival sammen i Tallinn. Inngangen betaler vi med mobilen. Halvliterne likeså, sier Ivar Tallo. Lederen av den ideelle organisasjonen e-Governance Academy har noe å feire. Mobildekningen i Estland er på 102 prosent, det betyr at det er flere SIM-kort enn mennesker. 82 prosent betaler skatten sin på nett.

Vi er i Estland, landet som inntil 1991 var underlagt Sovjetunionen. På 15 år er framgangen formidabel. Ivar fikler med en kortleser og stikker det nye identitetskortet inn i laptopen sin. Han vil vise meg hvem han er. Vi klikker oss inn på myndighetenes side om Ivar på nett. Her har de samlet all offentlig informasjon om ham. Jeg finner ut at han har en Saab. Og ja, han betaler parkering for den med mobilen, som halvparten av landets befolkning gjør.

Vi scroller nedover skjermen. Alle offentlige kontorer ser ut til å være representert. Hadde jeg skjønt estisk kunne jeg leste karakterene hans fra universitetet. Ivar selv holder oversikt over pensjonen sin her, samt helseforsikringen, han kan se på bygningsregisteret om han vil, migrasjon, bankforbindelser, han søker om nytt pass, han ordner med skatten, han stemmer ved valg, han snakker med myndighetene. Esterne som fikk rasjoneringskort før murens fall, trenger ikke å bære med seg papirer lenger, de behøver ikke å bekymre seg for å rote bort ting, alt er online. Det ser ikke så veldig fancy ut, men det fungerer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer