Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Et friskt pust

Denne er myntet på deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG REV BLADENE opp med hendene, før jeg hadde dem i glasset sammen med sukker og limejuice. Så krystet jeg dem så godt jeg kunne med en tredings som jeg ikke vet hva egentlig er ment for, men som fungerer utmerket til å knuse mynteblader.

Etter hvert som jeg lagde den første mojitoen, ble hele min tilværelse fylt med myntelukt. Og allerede før jeg hadde hatt i rommen og isen, kjente jeg noe skje: Jeg gjennomgikk en kraftig, kroppslig reaksjon. Kroppen min skjønte at det var vår, og at sommeren er på vei. Det kan høres dramatisk ut, og på sett og vis var det det. Den upålitelige norske våren melder seg stadig med full kraft og kåtskap, for så å trekke seg plutselig tilbake og etterlate oss skuffet og forkjølet. Menneskesinnet tåler ikke slik ambivalens og vingling. Det setter seg en forsiktighet i margen og i skuldrene, en krypende mistanke om at tida faktisk ikke går framover, at vi er fanget i en evig kamp mellom årstidene. Som Bill Murray roper i filmen «Groundhog Day», der han stadig gjennomlever samme dag: «What if there is no tomorrow? There wasn\'t one today!»

Men når det er sol på verandaen og hele den lille verdenen min lukter av mynte, da tør jeg å tro på sommeren. Mens asparges er et temmelig forhåpningsfullt og potent visuelt symbol på våren, er mynten et rop om at «Nå er festen i gang!». Etter to eller tre mojitoer kan det til og med hende at man føler litt rykking i salsafoten og at det begynner å bli tropestemning. Men da er det rommen som har begynt å virke.

MYNTE ER IKKE én vekst, snarere en ansamling av en rekke forskjellige planter i leppeblomstslekta. Den entusiastiske middelaldergeografen Walafrid den skjeløyde mente at det var så mange forskjellige myntesorter at de som ville telle dem måtte være i stand til å telle alle fiskene i Rødehavet, eller alle gnistene Etna sender i været under et utbrudd. Og ja, selv om ikke antallet er så imponerende etter moderne standarder, er det stor smaksforskjell mellom de 25 til 40 ulike artene som finnes. I tillegg er det flere krysninger som utforsker landet imellom. Ser man all mynte under ett, derimot, er den verdens mest populære urt - brukt i alt fra amerikansk tyggegummi til kubanske drinker.

I utgangspunktet ser mynten bare ut som ugress. Det er først når du begynner å ødelegge bladene, og den sender ut sin sterke duft - egentlig ment å skremme bort sultne fiender - at du virkelig kan verdsette dens kvaliteter. Og det kan se ut som om det er myntens skjebne å bli knust. Navnet kommer opprinnelig fra gresk mytologi, og Ovid bringer historien videre. Han forteller om den unge nymfen Mintha, som hadde en affære med broren til Zevs, underverdensguden Hades. En dag oppdaget kona Persefone dem midt under en het omfavnelse, og hun ble så sinna at hun kastet Mintha på bakken og knuste henne. Men Ovid forsikrer oss om at hun lever videre som en velduftende urt.

JEG KJØPTE ET PAR digre bunter mynte fordi jeg skulle lage mojito, men det ble ikke til at jeg brukte opp mer enn halvparten, og de siste dagene har mynten vært en stadig tilstedeværelse i livet mitt. Jeg har laget enkle salater med mynte, jeg har grillet lammekoteletter med mynteblader som nesten har blitt forkullede, men som har gitt fra seg masse nesten røykaktig myntesmak, og jeg har hatt litt mynte i panna når jeg har stekt grønnsaker. I tillegg har mynte en greie på gang med alt fra erter, gulrøtter og yoghurt til kjøttboller, fisk og kylling.

Hver gang jeg kommer inn på kjøkkenet, og jeg stryker forbi glasset der myntebunten står, kjenner jeg det friske pustet. Og så hvisker den til meg: «Kom igjen, knus meg!» Jeg klarer ikke å nekte en slik forespørsel fra slik en vakker nymfe, så det blir mojito i kveld også.

MOJITO

En liten håndfull mynteblader

2 ts sukker

3 cl limejuice

4 cl hvit rom

sodavann

Ha mynte, sukker og limejuice i et glass. Knus mynten med enden av en barskje, eller med en stump tregjenstand. Kryst bladene til du kjenner en sterk myntelukt. Ha i knust is og rom. Rør sammen. Topp opp med litt sodavann. Server uten paraply.

LAMMEKOTELETTER MED MYNTE

Lam og mynte passer svært godt sammen, og dette er et gjennomgangstema ikke bare i engelsk og gresk matlaging, men også i mat fra Østen og Midtøsten. Det er egentlig ikke mer enn å steke kotelettene som vanlig, men med noen mynteblader på. Passer fint med en frisk saus lagd på yoghurt, hvitløk, sitron og mynte, grillede eller stekte squash eller med salaten under.

Nok til 4

8 lammekoteletter

32 mynteblader

salt og pepper

smør eller olje

La kjøttet hvile i 1 time ved romtemperatur før du skal steke det. Riv myntebladene litt opp og fest dem til kotelettene. Krydre med salt og pepper.

Varm smør eller olje i ei panne, eller varm ei tørr grillpanne og gni kotelettene inn med litt olje. Stek kotelettene i 2- 3 minutter på hver side. Server.

SALAT MED MYNTE OG COUSCOUS

Dette er en frisk midtøsteninspirert salat som passer utmerket sammen med lammekjøtt, kylling og fisk. Couscous er uhyre enkelt å lage. Couscousen du får kjøpt i norske butikker tar stort sett fem minutter. Du kan bruke dette som et utgangspunkt til å eksperimentere litt. Ha i litt kanel, allehånde og spisskum, og du får en tydelig etablert link til Midtøsten. Ha i noen asparges, erter eller sukkererter, og du har en ekstra understreking av vårpreget. Ha i stekt kylling eller rester av en lammesteik, så har du en hel middag i én bolle.

Nok til 4

3- 4 dl couscous

1 ss smør

1 liten bunt mynte, plukket fra hverandre

1 liten bunt bladpersille, plukket fra hverandre

5- 6 små cherrytomater, delt i 2

1 squash, høvlet i skiver med ostehøvel

saften av 1 sitron

din beste olivenolje

salt, fleur de sel eller halvgrovt havsalt

Kok couscousen slik det står på pakken. Rør inn smør.

Riv mynte og persille fra hverandre. Bland couscous, urter, squash og tomat. Ha over sitronsaft og olje, pluss gjerne litt salt. Bland godt og server. Dette er en mojitooppskrift jeg har fått fra David Gurrik på Bar Robinet. David hater å lage mojito, det er etter hans oppfatning «noe jævla herk». Men på tross av denne klart formulerte motviljen, eller kanskje nettopp fordi han lar det bli noe herk og ikke jukser med tilberedelsen, lager han den beste mojitoen jeg vet om. Davids mojito har ekstremt mye smak, han bruker mye mynte som han knuser for å frigjøre smak, og han har i ganske mye lime og sukker, og temmelig lite soda. Du gjør lurt i å kjøpe bunter med mynte - slik som blir brukt i te - snarere enn peppermynten du får kjøpt i potte.

Vårdrinken mojito: Når det er sol på verandaen og verden lukter av mynte, er det klart at sommeren er på vei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!