Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Et  hundeliv

Dopet, kneblet, utsultet og dehydrerte. Slik smugles Chihuahua-hunder over grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELLEVE VALPER LIGGER døde på kaia i Karlskrona i Sverige. Vi skriver 18. mars 2006 og det svenske tollvesenet har igjen avslørt en bande som tjener store penger på smugling av Chihuahua-hunder. Valpene er trolig avlet fram ved en valpefabrikk i Polen, og bare to uker gamle rives de vekk fra moren og kjøres til Skandinavia hvor folk betaler titusener av kroner for dem. De små nurkene er bundet på for- og bakbeina, og teipet over snuten så de tier stille gjennom tollen. Denne gangen er lukta så ille at tollerne ber de fire polakkene komme ut av bilen. Den ene kvinnen blir nervøs og prøver å skjule valpene under skjørtet. De har verken fått mat eller vann og klynker sløvt der de ligger stablet oppå hverandre. Alle må avlives.

-  DET VERSTE JEG HAR SETT var en bil med 35 valper som var på vei fra Malmö til Danmark. Noen av hundene var døde. Det luktet forferdelig! Vi måtte desinfisere hele lokalet etterpå på grunn av rabiesfaren, sier Kjell Johansson som jobber i det svenske Tullverket. Han leder også prosjektet «Puppy», som betyr valp.

-  Etter at kjendisene viste seg med Chihuahuaene sine ville plutselig alle ha dem, sier Johansson.

Prosjektet ble satt ut i live etter at svenske tollere avslørte gjentatte ulovlige hundetransporter i fjor. I tillegg så de at annonseringen økte og flere kjøpte valper over Internett. Mange av hundene var i så dårlig forfatning at de måtte avlives etter få uker, og eierne ble lurt for titusener av kroner.

-  Etter et halvt år med informasjonskampanjer håper vi folk er blitt mer skeptiske til å kjøpe uregistrerte hunder, sier Johansson.

-  Det er like ulovlig å kjøpe en smuglerhund som det er å selge den, legger han til.

-  HUNDEBITT OG BALLESTEINER, det er det vi snakker om her, gliser Chihuahua-eier Torild Lybekk.

Det er Norges første Chihuahua-landstreff i Moss og 70 helfrelste småhundeiere i alle aldrer har tatt turen til Nes Camping. Utenfor campingvogna har Lybekk satt opp en stor inngjerding til de åtte Chihuahuaene sine. Mannen Ole Josef står klar med vann på spruteflaske for å dempe bjeffekonserten. En selvlysende, grønn kaffekanne samler hundefolket rundt campingbordet og det prates om overbitt, beinstammer, vekt, høyde, familielinjer, stamtavler og priser.

-  Jeg så en annonse på finn.no der de solgte en Chihuahua for 38 000 kroner, sier Torild.

-  Og det er sikkert en hund uten stamtavle! Folk betaler og blåser i hvor hundene kommer fra - det er synd for rasen, sier oppdretter Irene Jacobsen fra Sandefjord. Hun har avlet fram Chihuahuaer i ti år, og er skremt over utviklingen.

-  Den enorme etterspørselen og de useriøse selgerne gir grusomme priser. Selv er jeg veldig nøye på hvem som får kjøpe, sier Jacobsen.

Familier med barn under skolealder eller mødre som ringer og skal ha en Chihuahua til tenåringsdatteren får blankt avslag.

-  Noen synes nok jeg er streng, mens andre synes det vitner om seriøsitet, sier Jacobsen.

Hun har hatt flere utålmodige kjendiser på tråden.

-  Mange tror de står først i køen fordi de ofte eksponeres i media. Utrolig! sier Jacobsen.

-  Nei, sånne som hun derre Aylar hadde aldri fått kjøpt valp av meg, legger hun til.

-  PATETISK! JEG BLIR SÅ jævlig forbanna på slike fordomsfulle mennesker! Hun hadde heller aldri fått plass i min modellstall.

Aylar Lie (22) freser i den andre enden av røret da hun hører historien.

-  Amada ble kjøpt for to og et halvt år siden, lenge før det ble så populært med Chihuahua. Jeg hadde ønsket meg et ordentlig kjæledyr hele livet, men fosterforeldrene mine trodde ikke jeg var ansvarlig nok. De lot meg bare få gullfisker, sier Aylar.

-  Oppdretteren som sier dette har bare fått et inntrykk av meg gjennom pressen. Alle som kjenner meg vet at jeg behandler hunden min bra! Hun får minst tre turer om dagen, den beste maten, og er aldri alene. Jeg har henne med overalt bortsett fra på konserter, fordi det blir så mye støy. Da er hun hos foreldrene mine. Amada er høyt elsket.

-  Hvor kjøpte du henne?

-  Det var nesten umulig å få tak i Chihuahua i Norge da, så jeg kjøpte henne av en sigøyner i Malmö i Sverige. Amada hadde pelsmidd og dritt da jeg fikk henne. Hun var sikkert smuglet inn.

-  Fikk du med papirer?

-  Nei, ingenting. Hun var ikke chippet heller, men jeg tok henne med til veterinæren mange ganger, så nå har hun fått alle vaksiner og eget hundepass.

-  Vet du hvordan hundene blir smuglet inn?

-  Nei.

-  Mange blir bundet på beina, og får teip rundt snuten. Noen dopes og får verken mat eller drikke.

-  Å, jeg får helt vondt i magen når jeg hører sånt! Det er så utrolig latterlig at alle plutselig skal ha Chihuahua for å bruke dem som smykker. Huff, det er nesten for grotesk til å tro, jeg får så utrolig vondt.

-  Hadde du noen baktanker ved å kjøpe en smuglet hund?

-  Nei, overhodet ikke.

-  Hvor mye betalte du?

-  På den tida kostet det tolv tusen for en Chihuahua med stamtavle. Jeg synes bare det er dumt å ha hunder på utstilling, og ville så gjerne ha Amada, så jeg betalte femten tusen uten stamtavle. Eller jeg fikk henne av ekskjæresten, da.

-  Hvorfor akkurat en Chihuahua?

-  Jeg ville ha en liten hund som var stille, ikke luktet eller røytet. Og da jeg så en Chihuahua i USA falt jeg bare helt pladask.

-  Kjøper du mye stæsj til henne?

-  Nei, jeg liker ikke å pynte henne. Men Amada sitter modell for butikken «Pet Shop Girls», og blir sponset av dem, så jeg har noe. Om vinteren bruker hun boblejakke fordi hun fryser så veldig. Mange rynker på nesa av det.

-  Føler du at du har bidratt til hysteriet?

-  Jeg håper ikke det, men jeg har vel kanskje bidratt litt. Jeg har alltid presisert at Chihuahua er en hund og ikke et kosedyr. Det er patetisk når folk kaller dem «Gucci», «Chanel» eller «Dior»! Jeg har sett folk som har brukt neglelakk på dem også.

DET KREVES VERKEN karantene, hundepass eller id-merking av hunder som reiser fra Sverige til Norge, og det er derfor en smal sak å få smuglerhundene hit. Mattilsynet tar problemet på alvor, og satte fra nyttår i gang prosjektet «Innførsel av hund og katt».

-  Vi har mistanke om at antallet smuglerhunder er langt større enn først antatt. Med åpne grenser er det ikke lett å angripe problemet, og vi har sett at valper som overlever turen til Sverige ofte kommer til Norge, sier prosjektmedarbeider og veterinær Trude Hegle ved Mattilsynets kontor i Indre Østfold.

Regelverket rundt innførsel av hund er særdeles kronglete, og Hegle oppfordrer alle som vurderer å kjøpe en hund i utlandet om å ta kontakt med Mattilsynet for søknadsskjema og informasjon.

-  Vi har ei liste over 15 rabiesfrie, vesteuropeiske land som man kan søke om å importere fra. Man kan også søke i Australia, New Zealand og Hawaii, sier Hegle.

MISFORSTÅELSER OG FORVIRRING rundt regelverket gjør at mange får seg en real overraskelse på vei gjennom tollen. Hunder som reiser mellom EU-land er ikke pålagt å sitte i karantene, men de skal ha et hundepass med et id-nummer og være merket med microchip under huden eller en tatovering. Rabiesvaksine med blodprøvesvar og behandling av bendelorm er også påkrevd før hundene kan tas inn til Norge.

-  Når valper får rabiesvaksinen må det gå minst fire måneder før de kan kontrolleres med blodprøve. Den som for eksempel kjøper en valp i Polen, kan ikke ta med hunden hjem før blodprøven er godkjent. Når det gjelder smuglerhundene har de færreste i det hele tatt fått vaksine, sier Hegle.

-  STOR ETTERSPØRSEL HAR gjort valpesmugling til organisert kriminalitet på lik linje med smugling av narkotika. En valp som koster 500 kroner i Polen omsettes for 30 000 kroner i Skandinavia, sier Jannice Gram, juridisk rådgiver i Dyrebeskyttelsen i Norge.

Ifølge Gram er det særlig i Øst-Europa og Russland at valpefabrikker drives med profitt som eneste mål.

-  Tispene blir påsatt altfor mange kull. Valpene rives vekk fra mora når de er bitte små, dopes ned og kjøres til Vest-Europa hvor folk betaler dyrt. De som overlever blir solgt illegalt uten gyldige papirer. Dette er rovdrift og mishandling, sier Gram.

VI SITTER IGJEN rundt campingbordet i Moss og beskuer de hundre Chihuahuaene på landstreff.

-  Se på den lange snuta og de spisse ørene! Mange av Chihuahuaene her holder ikke norsk standard og er nok importerte. De kan ikke være renrasede, sier Torild Lybekk og peker på en grå en.

Vi går bort.

-  Få opp ørene, misfosteret mitt, befaler Guro Henriksen (17). Hun hadde tre renrasede Chihuahuaer fra før, og kjøpte «Piril» mest for kosen da hun så en annonse på nett. For 9000 kroner tok den ungarske selgeren flyet for å levere valpen på Gardermoen.

-  Men selv om jeg kjøpte Piril av en oppdretter og fikk papirer, kan jeg aldri være helt sikker på at hun ikke ble født på en valpefabrikk, eller at hun er innavl.

22 år gamle Julie Melgård, som betalte 16 000 kroner for sin ungarske Chihuahua, stuper inn i samtalen:

-  Papirer er ingen garanti! Valpen min var overvektig, hadde tannstein som en tolvåring og var livredd menn med mørke stemmer da den kom til Norge i desember. Alt er galt. Den har kneskålutglidning og et stort søkk i siden fordi den sikkert er blitt sparket. Oppdretteren nekter nå å gi henne erstatning.

-  Jeg føler meg lurt, og håper ingen andre går i samme fella. Men jeg klarer ikke å gi henne fra meg.

-  DET HAR DESSVERRE tatt helt av, sier Tone Bekkåsen Fischer i Norsk Miniatyrhundklubb (NMK).

Etter at bilder av hundeeierne Paris Hilton, Britney Spears og Aylar Lie prydet forsidene i ukebladene for et par år siden rant det inn mailer fra frelste ungjenter som ville ha «en sånn hund til å ha i veska». Kjendisene poserte med de små hundekroppene under armen, oppi designerveska når de var på shopping eller spankulerte på den røde løperen. Chihuahuaer med rosa sko på labbene, dresset opp i silkekjoler, og pyntet med diamantsmykker og solbriller ble mote.

-  Unge jenter ville plutselig bytte ut kaninen sin med en «smykkehund», sier Bekkåsen Fischer oppgitt.

Etterspørselen eksploderte, og norske oppdrettere ble nedringt av utålmodige interesserte som ville ha Chihuahua «med en gang». Hysteriet har dempet seg noe de siste månedene, men ventetida er fortsatt et år for å få en renraset Chihuahua med papirene i orden.

Raserepresentant for Chihuahua i Norge, Tone Nordås Kaldeklev, er glad for at den hippe trenden med hund på armen begynner å dabbe av.

-  Omplasseringer og klinikker begynner å merke at unge jenter ikke lenger synes det er så kult med Chihuahua. En stund virket det som om mange ikke tenkte over at de skaffet seg en hund, ikke ei mus.

-  EN CHIHUAHUA KREVER like mye som en stor hund!

Det sier Madeleine Lundberg, kjæresten til håndballspilleren Kristian Kjelling, og «mora» til ett år gamle Vito.

-  Unge jenter bør tenke seg om før de får seg en Chihuahua! Foruten at de koster masse penger, bør hundene ha minst tre turer om dagen. Og man må huske på at den kan bli tjue år, advarer hun. At Vito er liten stopper ham ikke fra å sikle etter en stor Puddel-tispe som spaserer galant rundt i Frognerparken.

-  Han er et hormonmonster med altfor store testikler, flirer Lundberg.

-  Hvorfor ville dere ha Chihuahua?

-  Dette er min hund, og Kristian har vel egentlig bare fått den med på lasset. Siden vi bor i Spania ville jeg ha en hund som kan tas med inn på fly.

-  Hvordan fant du Vito?

-  Jeg tok en test på nettsidene til Norsk Kennel Klub for å finne ut hva slags hund som passet min livsstil. Der fant jeg også lister over godkjente oppdrettere, og kom i kontakt med en på Karmøy.

Etter at Lundberg sendte av gårde en søknad fikk hun en mail med flere spørsmål fra oppdretteren.

-  Det virket veldig seriøst, noe jeg satte stor pris på, sier Lundberg.

For å få slutt på hundesmuglingen oppfordrer hun alle til å kjøpe registrerte Chihuahuaer, med papirer og stamtavle.

-  Hvorfor har Chihuahua blitt et motefenomen?

-  Det er ikke godt å si hvem som har skylda. Er det Paris Hilton eller de som har fotografert henne? spør Lundberg tilbake.

Det er nettopp hysteriet som gjør at samboer, og snart barnefar, Kristian Kjelling, ikke vil la seg avbilde med Vito.

-  Han vil rett og slett ikke være en av kjendisene som har en slik hund.

«Vito, give me five!». Den firbente klasker forlabben på håndflata til matmor.

-  Er de lette å dressere?

Lundberg demonstrerer. Etter «pang, pang, pang» spiller Vito død på bakken. I tillegg kan han danse flamenco, sitte og dekke. Testen er bestått.

-  Han er så barsk, selvstendig og utholdende. Dessuten har disse hundene masse personlighet.

-  Blir det sjalusi i heimen nå som dere snart får barn?

-  Det tror jeg bestemt ikke!

RABIES ER Mattilsynets største frykt når det blir snakk om konsekvenser av hundesmugling.

-  Valpene er dessuten ofte fulle av bendelorm som kan smitte mennesker og angripe indre organer med dødelig utfall. Flere av smuglerhundene dør også av valpesyke, sier Trude Hegle i Mattilsynet.

-  Hvor smugles hundene vanligvis inn til Norge?

-  De fleste kjøres nok inn over Svinesund, men vi har også hørt om hunder som er kommet inn på kaia ved Larvik og Kristiansand. Vi har heldigvis ikke oppdaget tilfeller som har vært like groteske som i Sverige, sier Hegle.

Valpene oppdages som regel en stund etter at de har kommet til Norge. Bekymrede dyrleger har tatt kontakt for å fortelle om Chihuahua-hunder med microchip med landkode utenfor Norge, eller id-tatoveringer som er plassert på de merkeligste steder. Et annet problem er at smuglerhundeiere ikke tør å ta kontakt med veterinær når hunden blir syk, i frykt for å bli avslørt.

-  Gjennom «Innførsel av hund og katt» ønsker vi å informere hundekjøpere om eksisterende regler. Vi vil også ta stilling til hva vi skal gjøre med smuglerhunder som blir oppdaget; skal de avlives, sendes tilbake eller settes i isolat? spør Hegle.

TOLLVESENET I NORGE har ennå ikke avdekket grove tilfeller av hundesmugling, slik som på svensk side.

-  Men smuglingen er et problem som vi er oppmerksomme på, sier seksjonsleder Per Jørgen Solbjerg ved Tollregion Østlandet.

Tollvesenet i Norge har foreløpig bare beslaglagt én Chihuahua. Det dreide seg om et tilfelle der en kvinne i Kongsvinger-området unnlot å fortolle valpen hun hadde kjøpt lovlig i Sverige.

-  Jeg vil ikke spekulere i hvor stort problemet er, men så sant dette forekommer over grensa til Norge vil vi kunne avdekke det i framtida, sier Solbjerg.

DAGEN ER ENNÅ IKKE OVER for Chihuahuaene på landstreff. Etter kunnskapskonkurranse og oppvisning av triks er det klart for kappløp og svømmekonkurranse. For de fleste er det ikke snakk om årets , men livets første bad. Og den som ikke dupper labbene frivillig i vannet, bæres ut for instinktivt å svømme inn til land. Huiende matmødre, -og fedre, står klare med fotoapparatet og stoppeklokka i den ene hånda, og ølen i den andre. De små, skjøre kroppene tripper skjelvende opp av vannet, tulles inn i små fleecepledd, og dulles med på mammas fang. Hjerteknuserne vises stolt frem, og er man heldig kan det hende matmor finner en potensiell parringspartner til go\'ungen sin før hun lukker døra til campingvogna for natta.

[email protected]

Hva synes du om at Chihuahua-hunder er blitt en trend?

Hundebarn: Torild Lybekk og mannen Ole Josef reiser land og strand rundt med sine åtte Chihuahuaer. - Jeg er ei skikkelig hønemor, sier Torild.
MISHANDLET: - Min ungarske Chihuahua var livredd menn med mørke stemmer da jeg fikk den. Den hadde et søkk i siden og var trolig mishandlet, sier Julie Melgård (22).
Trendsetteren: Bilder av Paris Hilton med veskehunden Tinkerbelle ga en eksplosiv etterspørsel etter Chihuahua. I 2005 ble Hilton kåret til «the world\'s worst dog owner of all time» av New York Dog magazines. «Tinks» ble byttet ut med den mindre, yngre og «teacup size»-chihuahuaen Bambi.
Modellhund: Aylar ville ha en luktfri, stille hund som ikke røytet, og falt pladask da hun ble tilbudt Amada av en sigøyner i Sverige.
SVØMMEKONKURRANSE: Vil man ikke, så skal man. Chihuahuaene bæres ut i vannet for så å svømme fortest mulig inn til land. Stolte eiere står klar med stoppeklokke og tørt håndkle.
Krever mye: Madeleine Lundberg (25), kjæresten til håndballspilleren Kristian Kjelling og moren til Vito, advarer unge jenter mot å kjøpe motehunder. - En Chihuahua krever like mye som en stor hund!
Kresne oppdrettere: Irene Jacobsen (t.h.) ville aldri solgt en Chihuahua til Aylar. Hege Pettersen sier seg enig.
Smykkehund: Britney Spears elsker å pynte sin lille, hvite Chihuahua med dyre klær og glitrende halsbånd.
DØDE:</B> Elleve valper måtte avlives etter at de hadde blitt smuglet fra Polen til Karlskrona i Sverige i mars.