Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Et hytteliv

Atten år gammel sagde han ned flaggstanga på familiehytta. Femti år seinere kjemper arkitekt Jon Haug fortsatt for den enkle hytta som forsvinner i naturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg var vel sytten år da jeg malte flaggstanga på hytta brun. Stor forskrekkelse i familien. Året etter sagde jeg den ned. Det var vel et tegn på ungdommens idealisme og overmot, forteller arkitekt Jon Haug (68).

Han har aldri lagt skjul på sitt engasjement for den enkle hytta. Hver eneste barndoms sommer ble tilbrakt på morens tømmerhytte i Hedalsfjellet. Vannet blei hentet i bøtter, veden ble hogget i skogen, og ovnen blei tent med maks én fyrstikk.

- Jeg har vokst opp i ei annen tid. Det å gjøre de samme ritualene på gamlemåten, gir meg fortsatt en stor glede. Selve bygningen kan være enkel, bare den er praktisk. Høy standard er ikke en forutsetning for godt hytteliv for meg, sier hyttearkitekten.

I det tidligere uberørte området rundt barndomshytta poppet det opp stadig flere flaggstenger, skigarder og prangende hytter. Som Haug så presist beskriver det på sine nettsider: «Dette satte sine spor i guttesinnet.» Den unge Haug visste at det var arkitekt han skulle bli. Flaggstanga måtte ned. Idealet om den enkle hytta besto.

Siden har han tegnet flere tusen hytter, gjennom tretti år. Først Ålhytter som arkitekt hos Lund&Slaatto , siden Heddahytter, som han fortsatt tegner.

- Jeg bygger alltid i samarbeid med hyttekunden. Som regel er det en kvinne. De skal ha det lyst, luftig og praktisk. Der mannen bestemmer blir det ofte statuspregede laftehytter - jo større, jo bedre. De er ikke mine klienter, sier Haug.

Haugs mål har hele veien vært det motsatte. Hans hytter skal tilpasses landskapet og tomta, ikke omvendt. De kan beskrives som minimalistiske - men koselige og praktiske.

- Ei hytte skal ha en viss nøkternhet i hele opplegget. Det bør være annerledes enn hjemme, gi andre, gode opplevelser. Jeg prøvde først å tegne så effektivt som jeg kunne. Veggfaste møbler til alle hyttene, for da sparer du plass. Spise og soveplass til åtte personer på 35 kvm, sier Haug og avbryter seg selv med en latter.

Hjerte for hytta: - De hyttene jeg har bygd er for opplevelser. Den gode tid. Det er det som har verdi. Det er bare takstmannen som setter en verdi på selve bygningen, sier arkitekt Jon Haug.
Hjerte for hytta: - De hyttene jeg har bygd er for opplevelser. Den gode tid. Det er det som har verdi. Det er bare takstmannen som setter en verdi på selve bygningen, sier arkitekt Jon Haug. Vis mer

- Så viste det seg at ingen ville bo på så lite plass!

Siden har hytteminimalisten tegnet Hedda-hytter med boblebad og svømmebasseng inne. Han legger ikke skjul på at det er å dra den litt langt, men moraliserer ikke over gigantiske hytter. Det tør han ikke. Oldefaren bygget i sin tid en outrert sveitservilla som feriehus med tjuefem meters tårn på slutten av 1880-åra. Villa Fridheim ved Noresund.

- Du kan godt lage din egen kongsgård, så lenge det er naturen rundt som legger spillereglene og det gjøres innenfor områdets bestemmelser.

Selv vil Haug ha beskjedent mørkt grålig ytre på hytta. Enkelt interiør for ro i sjelen. Hans råd om behandling av innendørs trepanel er å drikke noen flasker rødvin. Når vinen er borte, er panelet «behandlet».

- Jeg synes ikke interiøret skal konkurrere med utsikten. Man bør la naturen spille ut sine farger i stedet. Noen har sagt til meg at de mangler plass til bilder i Hedda-hytta, men da sier jeg at de har jo et maleri i hvert vindu, som skifter med lyset og årstidene!

Haug tester alltid ut hyttene selv før han prakker dem på andre. Han har ei Hedda-hytte i Vats, og han bor i sin Ålhytte i fasjonable Huk aveny på Bygdøy. Begge har gitt ham viktige erfaringer til videre hyttebygging. To nabokatter har droppet eierens hus for Haugs lune hyttevarme. Nå ligger de og sover i hver sin stol. Haug stortrives selv også, men innrømmer at han kanskje ikke ville plassert Ålhytta på samme sted i dag.

- Nå er jeg mer opptatt av bygningenes innpasning i landskap og miljø. Men jeg hadde behov for å teste ut denne hytta ordentlig på meg selv. Går det an å bo sånn? Nå har jeg bodd her i nesten førti år.

Inne i det grønne: - Det å beholde vegetasjonen rundt hytta gir utsikt med forgrunn og betydning, sier Haug.
Naturlig blond Hedda: - Man bør holde interiøret rolig, og heller la naturen spille ut sine farger, synes Haug.
Ser ikke hytta for bare trær: - Folk hogger ned for å få panoramautsikt på hytta. Men folk drar på hytta for å se på naturen, ikke naboens hytte, mener Haug.
Lavtliggende: Hedda-hytta ligger med sin 1,60 meter yttervegg enda lavere i terrenget enn Ålhytta, og både plassering og fargevalg på eksteriøret er tilpasset naturen rundt.
Furu, værbitt: Denne Ålhytta har gravd seg ned i tide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!