Et liv i glasshus

Familien Solvarm i svenske Sikhall satte et ni meter høyt drivhus utenpå huset sitt, og fikk et klima som om de bodde i Toscana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi ser det fra veien. Det ligger i skogkanten i Sikhall, et par hundre meter fra bredden av Vänern, like nord for Vänersborg. Huset ligger diskret til, men er umulig å ta øynene vekk fra. Det er et drivhus med et bolighus inni.

Hva er dette? Hvorfor ble det slik?

Svarene finner vi hos svenske Anders Solvarm (37), kona Rosemary (40) - og deres ønske om å bo godt og komfortabelt, uten å belaste naturen rundt seg.

Han er ortopediingeniør, hun er jordmor. Sammen har de tre barn - Johannes (4), Jonatan (8) og Anna Gull (8). Lenge før barna ble født ville de bygge sitt eget hus her, i Rosemarys hjembygd. Tomta var klar, og Anders hadde en plan.

Han ville lafte et hus av tømmer.

Han hadde alltid drømt om å lafte selv, og nå skulle det endelig skje. Han hadde satt opp grunnmuren. Han hadde selv vært i svogerens skog og tatt ut tømmer. Og han hadde selv kappet til de store granstokkene, i pakt med eldgamle byggetradisjoner.

Så sto han der, på kveldstid etter jobben, og laftet møysommelig de første rundene, stokk etter stokk. Og ante ikke da at prosjektet skulle bli et hus som folk ville valfarte til for å se. Et høyst uvanlig økohus proppfullt av energismarte løsninger, et hus med sitt eget kretsløp der både regnvann og avløp sirkuleres inn i matjorda rundt veggene. Et hus med middelhavsklima utenfor stuedøra - takket være et 300 kvadratmeter stort og ni meter høyt drivhus som er bygget utenpå det hele.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer