Et liv uten musikk er umulig

På Blink, et av Norges største nettsamfunn, finnes 15.000 personer som ikke kan leve uten musikk. Og flertallet foretrekker å laste ned musikk fra internett uten å betale for det.

- MUSIKK GJØR MEG GLAD, det gjør meg gira, det gir meg energi, det kan gjøre meg trist, det kan vekke minner, det setter farge på hverdagen, det er rett og slett deilig!

Det er sterke følelser som kommer til uttrykk når Joakim Krane Bech (24) fra Skien skal uttrykke sitt forhold til musikk.

Han er sjef i den største gruppen på Blink, For oss som ikke kan leve uten musikk. Krane Beck kaller seg Norges største Oasis-fan, og han sier at musikken til den britiske gruppen har blitt filmmusikken til hans eget liv. Og favorittene finner han på nettet.

I EN UNDERSØKELSE gjort på Dagbladets nettsamfunn Blink i mai, svarte 86 prosent av de spurte at de ikke har betalt for å laste ned musikk på nettet, mens 14 prosent har lagt igjen penger for sangene.

Enkeltsanger er mest populære når folk trykker på nedlastingsknappen, blant jentene er hele 70 prosent ute etter enkeltsanger, mens guttene er like interessert i hele plata som enkeltsanger.

1388 personer i alderen 13-60 år svarte på undersøkelsen, og utvalget er ikke representativ for Norges befolkning, men for Blinks befolkning bestående av mer enn 250.000 personer.

JUBELEN VAR STOR blant norske ungdommer da stortingspolitikerne gjorde det lovlig å bryte kopisperren for «avspilling på relevant avspillingsutstyr», som det heter. Det vil si at dersom en CD har kopisperre, er det lov å bryte sperren for å spille den i bilstereoen.

Få ting har provosert ungdommer så kraftig som Kulturdepartementets forslag til endringer i Åndsverksloven, som ville ha gjort musikkelskere til lovbrytere ved å kopiere sanger til eget bruk.

Før vedtaket hadde 18.200 personer registerte navnet sitt på et opprop mot stortingspolitikerne. Men kulturdepartementet har ikke forandret standpunkt på at det er ulovlig å laste ned musikk fra fildelingstjenester som for eksempel Kazaa.com der musikken er lagt ut ulovlig.

DET SKAL EN KREFTIG holdingsendring til for å endre mange nordmenns digitale musikkvaner. 85 prosent av de spurte er klar over at det kan være ulovlig å dele kopibeskyttet musikk med andre, og 55 prosent bryr seg ikke om at artistene ikke får betalt for musikken det har laget. Av dem som har betalt for musikk på nettet, har mer enn halvparten, 54 prosent, betalt mindre enn hundre kroner for det de har lastet ned digitalt.

Joakim Krane Beck har også lastet ned musikk fra nettet uten å betale for det. Men han har også funnet en annen løsning.

Krane Beck har registertet seg på en tjeneste som heter Easynews og betaler 10 dollar hver måned for å kunne kunne laste ned 10 gigabyte. Det han ikke rekker å bruke opp, blir overført til neste måned.

- Jeg synes det er veldig greit fordi man da laster ned fra en server og har dermed stabil hastighet hele tida. Dessuten er man sikra topp lydkvalitet og man får det man skal ha, og ikke mye annet surr, sier Krane Beck.

Han er ikke den eneste gutten som har funnet en grei betalingsordning for digital musikk. Noe overraskende svarte 19 prosent av guttene at de hadde betalt for digital musikk, mot 11 prosent av jentene.

SELV OM APPLES gigantiske musikkbutikk iTunes Music Store har etablert seg i Norge med over 1 million sanger i biblioteket, er det ikke sikkert det vil gjøre musikkelskerne mer betalingvillige.

19 prosent sier riktignok at iTunes gjør at de vil betale for musikk på nettet, mens 39 prosent er usikre, og 42 resolutt svarer nei. Hovedhindringen er at en ikke kan spille musikk kjøpt på iTunes på andre Mp3-spillere enn de som iTunes Music Store har avtale med, 72 prosent mener det er et problem.

Krane Beck diskuterer musikk i de ulike musikkgruppene han er medlem i på Blink: Oasis, Nirvana, Foo Fighters, Beatles, Who, CCR og U2. Den hissigste diskusjonen i «For oss som ikke kan kan leve uten musikk»-gruppen den siste tiden har handlet om påstanden «Jenter har ikke peiling på musikk». Her slår jentene hardt tilbake.

- Denne diskusjonen stopper liksom aldri og jeg tror det er fordi alle har forskjellige erfaringer fra forskjellige miljøer. Av dem jeg er med er det et klart flertall av jenter som interesserer seg spesielt mye for musikk, skriver 16 år gamle Miraluna.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

Oasis med Liam og Noel Gallagher er Blinksjef Joakim Krane Bechs største favoritter.
Tori Amos fortryllet mange i Frognerbadet sist helg.
Franz Ferdinand er å finne i stadig flere platesamlinger.
Popheltinnene i Destiny\'s Child; Kelly Rowland, Beyonce Knowles og Michelle Williams.