Et skoleeksempel

Reidar Wennesland levde et liv med aper, snurrepiperier og store mengder amerikansk beatkunst. Kunsten donerte han til skolene i hjembyen Kristiansand. Nå er samlinga utgitt i bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den ser ikke spesielt original ut fra utsida. Men straks du kommer inn skoleporten, forvandler Kristiansand Katedralskole Gimle seg til et eventyr. Her går elevene omkring i hverdagen omgitt av en av Norges mest særegne kunstsamlinger. Det er som om veggene eksploderer. En fargevisjon her, et intenst portrett der. Langs trappene digre visjoner av mennesker og natur, lys og mørke. Malt under den såkalte beatepoken i amerikansk kunst, og skjenket skolen av en mann som var elev på 1920-tallet.

Reidar Wennesland var lege, men omga seg med kunstnere og skapte en unik samling moderne kunst. Som han til slutt valgte å sende tilbake til byen der han hadde vært barn og ung mann. Kunsten skulle ikke forsvinne på et museum. Den skulle være til stede i det levende, sydende, ungdommelige livet.

Spol tilbake til 1940- og 1950-tallet. San Francisco koker. Fra hele USA kommer skapende mennesker, utstøtte og outsidere i det amerikanske etterkrigssamfunnet, for å feire friheten med tøylesløs fantasi og kunstnerisk utfoldelse.

Poetene - med Jack Kerouac og Allen Ginsberg i spissen - slynger sine dikt ut i natta. Jazzmusikerne - pionerer som Charlie Parker og Miles Davis - blåser kaskader av ville beboptoner gjennom røykfylte barer og kafeer. Crazy happenings skaker borgerskapets fasader. Kunstmalere går løs på sine lerreter, og fyller dem med farger og former ingen før har sett maken til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer