Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Et tyngre liv

Sola skinner og strendene fylles av lettkledde kropper. Den beste tida av året? Ikke for alle. For mange overvektige er sommermånedene et mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- SOMMEREN ER DEN absolutt verste tida, sier Veronica Stokkvold (26) fra Oslo. - Da lengter jeg nesten etter vinteren, så jeg kan pakke meg inn i klær igjen.

Vi møter Veronica på en kafè i Oslo sentrum. Hun er velfrisert og moteriktig kledd. Og overvektig. Hun synes ikke det er lett å nyte sommeren.

- Jeg kunne for eksempel aldri lagt meg ned på Huk-stranda. For meg er det tøft nok å vise meg i bikini eller badedrakt for kjæresten min og de nærmeste venninnene.

NORGE HAR 90 000 sykelig overvektige, og for mange betyr det dårlig selvbilde, sosial isolasjon og fysiske og psykiske problemer. Noen utvikler spiseforstyrrelser. For Veronica har maten blitt både fiende og venn.

- Jeg har alltid vært glad i mat, og i å lage mat. Men etter hvert har mat blitt noe jeg bruker både når jeg er glad, sint eller lei meg. Nå har alt noe med mat å gjøre, sier hun.

- Jeg tar en sjokolade, så skal liksom alt bli bra igjen. Etterpå kommer den dårlige samvittigheten, og da kan mat bli en trøst, sier hun og ler litt oppgitt.

VERONICA HAR alltid vært stor. Fra 15-årsalderen gikk vektpila raskt oppover, men det har ikke plaget henne særlig før de siste åra.

- Jeg fikk jo en og annen slengbemerkning, men lot som jeg ikke hørte det. På èn måte har jeg aldri brydd meg så mye om hva andre måtte mene. Men når alt kommer til alt så bryr jeg meg jo. Jeg føler meg ikke ekstremt overvektig, men vekta fører likevel til masse frustrasjon og sinne for meg. For ikke snakke om de rundt meg, det er ofte de som får det. Veronica gjør en pause før hun fortsetter.

- Det er ikke lett å være 26 år og aldri kunne finne ringer eller kjeder som passer, eller gå i spesialforretninger for å kjøpe klær. Kjempedyrt er det også.

- Jeg har alltid vært interessert i klær, men det er ikke ofte du finner kule plagg i størrelse 52. Derfor elsker jeg finne klær til venninnene mine når vi er ute og handler. Det er kjempeartig, men samtidig litt sårt. Jeg vil jo gjerne følge moten, jeg også, sier hun.

NÅ HAR VERONICA et sterkt ønske om å gå ned i vekt. Det har vist seg å være vanskelig. Til tross for god støtte fra familien, samboeren og venner, trenger Veronica hjelp. Mest av alt ønsker hun behandling og oppfølging, og å kunne snakke med noen som kjenner problemene.

- Jeg har prøvd fastlege. Der jeg fikk sultdempende medisiner, men magen min tålte dem ikke. Jeg har lett på nettet, og tatt kontakt med kommunen, søkt etter behandlingsopplegg og refusjonsordninger. Men jeg finner ingenting.

Veronica leiter fram en bunke papirer fra veska. Hun har funnet fram til behandlingstilbud i utlandet. - Det ser ut til at jeg må spare opp til å reise til Danmark eller Sverige, sier hun.

Våre naboland tar overvekt på alvor. Der finnes det behandlingsopplegg, selvhjelpsgrupper og klinikker.

- Jeg vil så gjerne ha hjelp, men i Norge er visst dette noe en skal klare selv. Jeg tror staten synes det er viktigere å få et røykfritt Norge, enn å ha et folk som er fornøyde.

 
- JEG KJENNER
meg igjen i beskrivelsen, sier nestleder Lina Bolland i Landsforeningen for overvektige (LFO). Hun er selv 27 år og overvektig, og mener at norske helsemyndigheter ikke tar problemet på alvor.

- Ekstrem overvekt burde behandles som en sykdom. Det er veldig tilfeldig hvilken informasjon og hjelp overvektige får, avhengig av hvilken lege de oppsøker. Det bør innføres retningslinjer for behandling og oppfølging. Ifølge LFO er det ikke rare behandlingstilbudet som finnes i Norge.

- Du kan søke om slankeoperasjon, men da må du ha kroppsmasseindeks (KMI) på over 35-40, og det er lange ventelister. Du kan også søke om kostholdsveiledning, men mange overvektige kan alt om emnet fra før. I Norge er det behov for kompetanse- og behandlingssentra for overvektige. Lina Bolland ser likevel lyspunkter.

- I henhold til den nye pasientrettighetsloven, som skal legges fram for Stortinget, kan det bli lettere å få behandling for overvekt.

UNDERDIREKTØR Synnøve Roald i Helsedepartementet bedyrer at myndighetene tar problemet alvorlig.

- Både i Norge og i andre vestlige land er fedme og alvorlig overvekt et voksende problem.

Helsedepartementet setter nå ned ei gruppe som skal se på hvordan overvekt skal behandles. Ìfølge Roald er ett alternativ å tilby flere slankeoperasjoner.

- Vi håper å øke kapasitetet. Men forebygging blir kanskje aller viktigst, med vekt på bevegelse, ernæring og livsstil. Og når definerer man en tilstand som sykelig? Vi har helt klart en jobb å gjøre her.

VERONICA PAKKER sammen tingene sine. Intervjuet går mot slutten. - Jeg tror ikke jeg blir et bedre menneske av å bli slankere, sier hun.

- Men jeg er sikker på at jeg ville hatt det bedre med meg selv.


[email protected]

Kampen mot kiloene: Veronica Stokkvold (26) trenger hjelp til å gå ned i vekt, og til å trives med kroppen sin. - Jeg har prøvd alt, fra Nutrilett til ananaskurer, til sultdempende medikamenter. Jeg trenger behandling, sier hun.