EN AV DE MEST KJENTE statsviterne i verden, harvardprofessor Robert D. Putnam, brukte over fem år på å kryssjekke og analysere dataene før han publiserte sitt siste forskningsfunn nå i sommer.
Den politisk liberale forskeren opplevde nemlig resultatene som problematiske.
Han testet dataene igjen og igjen, og prøvde stadig å finne alternative hypoteser som kunne forklare sammenhengene han fant.
I juni-utgaven av Scandinavian Political Studies kom artikkelen omsider på trykk. Den er resultat av en massiv studie av etnisitet, samfunnsdeltagelse og sosial kapital gjennomført i USA, med mer enn 30 000 respondenter.
Studien er den største noensinne i sitt slag i USA.
PUTNAM HAR FUNNET UT at jo større etnisk mangfold det er i et lokalsamfunn, jo mindre er tilliten mellom innbyggerne. Dessuten går valgdeltagelsen ned, folk gir mindre til veldedighet og deltar mindre i frivillig arbeid.
Konklusjonene har gitt professoren en rekke støtteerklæringer fra innvandringsmotstandere i USA, noe han selv misliker sterkt.
Den sosiale kapitalen i de mest heterogene (sammensatte) lokalsamfunnene var halvparten av det den var i de mest homogene (ensartede), fant professoren ut. Han definerer sosial kapital som «sosiale nettverk og de tilhørende normene for gjensidighet og tillit».
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger