Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Etniske vitser er ikke morsomme lenger

Forskere tuller det til for vanlige folk, nok en gang.

ALLE VET AT SVENSKER er griske som skotter. Vi liker å vitse om amerikaneren som er så ekstremt fylt av seg selv, franskmennenes arroganse og britenes snobbethet.

Og hvorfor har alle italienske menn bart?

De vil ligne på mor.

STEMMER DET IKKE da, at amerikanerne er påståelige og  en smule aggressive i sin fremtoning? Kanadierne, de er vel av det mer forsiktige slaget, kanskje en smule mer sympatiske og spiselige for nordmenn flest?

Nei da, dette er bare tull, ifølge ny forskning. Oppfatningene vi har om andre kulturer er helt feilaktige, men det er heldigvis ikke bare vi som ser slik på andre, slik ser de også på seg selv, ifølge samme avhandling. Den typiske amerikaneren finnes ikke, ifølge forskerne Antonio Terracciano og Robert R. McCrae, igjen i ifølge Forbes.

Inderne går rundt med en oppfatning om at de gjerne blir med på nye ting, de er ukonvensjonelle og åpne for nye opplevelser. He he.

Tsjekkerne er mer beskjedene på egne vegne. De ser på seg selv som litt mer reserverte og at de kan oppleves som ubehagelige. Tyskerne mener selv de er et samvittighetsfullt folkeslag, pluss at de er fryktelig gode mekanikere da, selvsagt. Vi andre stemmer i, men det er bare tull det også, ifølge forskerne.

Stereotypiene stemmer ikke. Grunnfjellet i all etnisk vitsning er i ferd med å forvitre under føttene våre!

Hørt om amerikaneren, tyskeren og japaneren som strander på en øde øy? Amerikaneren tar ledelsen og sier til tyskeren: «You go make great fire so we can keep warm. I\'ll take the lookout.» Til japaneren sier han: «And you\'re in charge of supplies.»

Japaneren løper avgårde og blir borte aldri så lenge. De to andre skjønner ikke hvor det blir av han. Det begynner å lete. Plutselig hopper han ned fra et tre og roper: Sulplise!

LE GODT, EN SISTE GANG. Det er over. For nei da, italienerne er ikke mer lidenskapelige heller.

I regi av National Institute on Aging har de to karene forsket på 49 stereotypier fra hele verden for å finne ut om de stemmer med virkeligheten. Resultatet ble presentert i Science på fredag.

3989 personer er ifølge en pressemelding fra instituttet blitt spurt om å beskrive den typiske representanten for sin kultur. Og forskerne peker på at stereotypier og generaliseringer ikke bare er til å knise av. Foruten å gi grunnlaget for gode vitser, har de opp gjennom tida også ført til fordommer, ja, til og med drap.

- Nasjonale og kulturelle stereotypier spiller en viktig rolle for hvordan folk ser på seg selv og andre og det å være klar over at disse ikke er til å stole på er en nyttig ting, sier Robert McCrae ifølge Msn.

Definisjonen på ordentlig forvirring?

Farsdag i Harlem.

GJENNOMSNITTSFYREN. Forskere, som hadde hjelp av 85 assistenter verden over til å gjennomføre arbeidet, testet også deltakernes egen personlighet. De brukte testen NEO-PR-R, der forsøkspersonene fylte ut skjema der de ga seg selv poeng på en skala fra 1 til 5 for 30 ulike karakteristikker: Rolig, vennlig, fjern, nervøs også videre. Gjennomsnittsverdier ble regnet ut for å finne en typisk profil for nasjonaliteten.

Forskerne laget deretter profiler som viste hvordan forsøkspersonenes egen «gjennomsnittspersonlighet» var og en annen profil som viste hvordan de karakteriserte personligheten til andre personer de kjente fra samme nasjonalitet etter samme skjema.

I en tredje undersøkelse ble de samme 30 spørsmålene stilt i alle landene, men de frivillige ble her bedt om å karakterisere en typisk person fra sin kultur, altså ikke noen de kjente. Gjennomsnittsverdien ble brukt til å lage en tredje profil for hvert land, for å vise nasjonens stereotypiske menneske.


How was copper wire invented? Two jewish guys fighting over a penny.

FORSKERNE FANT UT at de to personlighetsprofilene i de fleste landene falt godt sammen. Altså var det sammenfall mellom hvordan folk så på seg selv og andre de kjente.

Men personlighetsprofilen som forskerne laget var helt ulik stereotypi-profilen. Det er altså ikke sammenfall mellom folks oppfatning av den typiske personligheten i kulturen deres og det forskerne målte var den virkelige personligheten deres.

Polen var det eneste unntaket. Her var matchen mellom den stereotype profilen og personlighetstestene høyere enn ellers.

Altså trodde amerikanerne i undersøkelsen at den typiske amerikaneren er påståelig, mens kanadiere tror de selv er forsiktige. Resultatet av undersøkelsen viser imidlertid at amerikanere og canadiere har omtrent identiske poengsummer på mål for påståelighet, det ligger bare litt over verdensgjennomsnittet.

Personlighetstestene av indere viser, i motsetning til det de selv tror, at de er mer konvensjonelle enn resten av verden. De litt fiendtlige innstilte tsjekkere scorer i virkeligheten høyere enn de fleste mennesker i verden når det gjelder altruisme og beskjedenhet.

En lettelse er det at den nye forskningen som avfeier stereotypier i alle fall at forskerne gjennom sin personlighetstest og gjennomsnittsverdier kommer opp med noen nye stereotyper til å ta over stafettpinnen. Umiddelbart vinner nok ikke «konvensjonelle indere» fram i den store humorstafetten, men man har da alltids tyskerne å falle tilbake på.


HVORFOR
alle disse feiloppfatningene om oss selv?

- Vi er ikke sikre, men vi tror det har å gjøre med folkelig tradisjon. Bøkene vi leser og meningene vi hører. Disse ideene lever sitt eget liv, sier McCrae til Forbes.

Psykologiprofessor Richard W. Robins har skrevet en kommentar i Science der han argumenterer for at disse stereotypiene kan ha vært riktige en gang, men at ting har forandret seg. Det kan også være at folk overser det som skjer i det virkelige livet som ikke passer inn i synet de allerede har på seg selv og andre.

Når det gjelder språk kan vi ifølge morsomme Pittsburgh Post-Gazette glemme alt det ovenstående. Ifølge kommentator Gary Rotstein elsker albanerne sin bart. De har 27 ulike ord for den. Og japanerne, de har et eget ord for kvinner som ser attraktive ut bakfra, men ikke forfra.

«Bakkushan.» Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail

SVEITSERE:</B> Vi tror de er gale, de tror selv de er vennlige og åpne overfor nye ideer. Leif Juster viser her en typisk sveitser, som den nye forskningsrapporten slår fast er en typisk trangsynt bygdemann.
<B>TEXARKANA:</B> I tillegg til stereotype oppfatninger om nasjonaliteter, ser vi også svært ulikt på folk fra Texas og New York.
<B>HVEM KAN DETTE VÆRE?</B> I virkeligheten går svært få nordmenn rundt med flagg og sekk med meis til daglig.
<B>HOWDY!</B> Den typiske amerikaneren finnes ikke.
SPAREGRISER:</B> Skotter, jøder, svensker etc. anklages ofte av nordmenn for å være gjerrige. Det stemmer...ikke!
TSJEKKERE:</B> Vi forbinder dem med sport, sånne som Nicole Vaidisova på bildet. Selv ser det på seg selv som litt innesluttet, men det er bare tull.
FIN BARE BAKFRA:</B> Japanerne har sitt eget ord for det.
BARTEMANNEN:</B> Her er det Daniel Franck som har kledd seg ut med bart og solbriller. Denne barten er det nok fortsatt lov til å spøke med.
<B>VET DU HVA SOM ER DEN MINSTE OPPSLAGSBOKA I VERDEN?</B> Tysk humorleksikon.
<B>INDERE:</B> Tror de er impulsive og lite konvensjonelle. Denne mannen har i alle fall en original sovestilling.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media