Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Ett år med Welch-ekteparet

Her er den absolutt mest underholdende spalten i norsk avisverden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- KAN LEDERJOBB OG FAMILIELIV balanseres, spurte Christy Dobbs i spørrespalten «Å vinne» som trykkes ukentlig i Dagens Næringsliv.

USAs mest kjente bedriftsleder, Jack Welch og kona Suzy skriver spalten. De svarte ubetinget «ja»:

- Det er nemlig en grunn til at enere er enere.

Welchene fortsatte ufortrødent. Å finne balansen er mulig for næringslivstopper som mestrer alt, skrev de. Det er bare å planlegge, kjøpe tjenester og barnepass. Det er et valg, og så videre, og så videre, du bestemmer, du er on top. Så, endelig, mot slutten, svarte de kvinnen som spurte:

- Når det er sagt, innser vi at det er langt vanskeligere for kvinner enn menn å finne en balanse mellom arbeid- og familieliv.

Ferdig snakka.

NORGES MEST UNDERHOLDENDE spalte har gått i et år nå. Den skrives av mangemillionæren som er mest kjent for å ha sparket flere hundre tusen ansatte.

Her får forbigåtte mellomledere beskjed om at de heller får slutte i jobben enn å klage, at fagforeninger ikke trengs, og ja, at kvinner og lederskap ikke alltid er en god kombinasjon.

Herlig politisk ukorrekt, altså. Svarene, som går til lesere over hele verden, er som oftest totalt malplassert i et sosialdemokrati som Norge. Yndlingstemaet sparken har dårlig gjenklang i et land med seks ukers ferie der sparken til og med er et ikke-tema sjefer imellom.


FOR DAGBLADET
 ble spalten, ikke overraskende, alt for drøy, selv om utviklingssjef Gunnar Bleness først var interessert da han fikk tilbudet i forfjor. Men moroa var over før den startet:

- Etter gjennomlesing av en del eksempler ble det ganske tydelig at dette var en spalte som ikke ville kle Dagbladet. Derfor var det heller ikke veldig vanskelig å si nei, sier Bleness til Dagbladet.no.

I Dagens Næringsliv ler begge sjefene når vi ringer, men de sender oss videre til en tredje, som ikke er tilgjengelig. Vi håper selvsagt at dette ikke betyr at spalten skal opphøre.

JACK WELCH ER NÆRINGSLIVSEKSPERTEN som gjennom 20 års lederskap løftet General Electrics til å bli verdens ledende selskap, mannen som inspirerte amerikanske bedriftsledere med sin metode: å være hard mot de dårlige, og belønne de beste. Og fortsatt sprer han sin kunnskap, som i DN i vinter under tittelen «Råtne epler må kastes ut.»

Der var yndlingstemaet igjen. Og de to har nok rett i at enkelte ansatte ødelegger såpass mye at det beste hadde vært om de forsvant. Vi mistenker faktisk at Welchene ville foreslått å sparke hele Norge, om de visste hvordan vi hadde det her. De svarte:

- Du må legge fra deg hekksaksen, og hente frem en real sag. Å sortere ut de råtne eplene er lett:

- De kysser oppover og sparker nedover. Noen er iskalde einstøinger, andre er humørsyke personer som holder et klamt terrorgrep om sine nærmeste kolleger. Løsningen er ifølge ekteparet enkel: - Send drittsekkene på dør, med fanfarer og tydelig tale.

FØR JUL VAR JACK WELCH på besøk hos den kjente amerikanske satirikeren Stephen Colbert. Samtalen i TV-studio var også morsom:

- Du har sparket en del folk, innledet Colbert.

- Ja ... en eller to, svarte Welch.

- Mer enn hele Detroit? spurte Colbert.

- Tja ... kanskje LA, svarte Welch, før han forklarte hvorfor det er finfint at bedriftssjefer tjener avsindig mange millioner. Colbert på sin side, lurte på hvorfor han hadde sluttet i GE, siden han hevder i den nye boka si «Winning», at de beste aldri slutter.

DENNE UKA imponerte de to igjen, de mente det var like greit å legge ned verdens fagforeninger:

- Med godt lederskap, er det ikke nødvendig med fagforeninger i det hele tatt.

Ekteparet svarte en som jobbet i et amerikansk selskap, som hadde trøbbel med en fabrikk i Kina, der de ansatte nylig hadde gått til streik. Svaret er enkelt. Det er bare å bli en bedre leder det, så slutter de med fagforeninger og streik.

JACK WELSH (71) overtok som General Electrics yngste styreformann i 1981. I løpet av 1982 hadde han kvittet seg med nesten hele ledergruppa forgjengeren hadde installert.

Han var for øvrig selv i ferd med å slutte i selskapet da han ble hanket inn igjen. Han hadde jobbet i GE som vanlig ingeniør siden 1960, tjente 10 500 i året, var misfornøyd med lønnsforhøyelsen på 1000 dollar og mente selskapet var tungrodd og dårlig organisert.

Men han ble bedt, visstnok tryglet, om å fortsette. Av en sjef. Jack gikk med på det, og han klatret raskt. Da han overtok som toppsjef hadde selskapet omsetning på nær 27 milliarder dollar. Da han ga seg i 2001 var omsetningen på 130 milliarder dollar. Han er kåret til århundrets sjef av magasinet Fortune. Lønna hans lå på 94 millioner i året, og pensjonen på åtte, i dollar selvsagt.

Hvert år i GE sørget Welch for at ti prosent av sjefene ble sparket. Han fikk mange tilnavn, som for eksempel Nøytron-Jack, og da tenkte man på atombomben. I løpet av 1985 hadde han kvittet seg med 312 000 ansatte under mottoet: Bli nummer en eller to i bransjen din, ellers selger vi deg eller nedlegger bedriften. Welch drev sine underordnede til mer produktivitet, trimmet byråkratiet, senket lønninger og la ned fabrikker mens de beste folkene fikk opsjoner og bonuser.

SUSAN WELCH (47) med det karakteristiske transvestittutseendet hyppig skjønnhetsopererte etter hvert får, er Jacks tredje kone. Hun er tidligere redaktør av Harvard Business Review og har jobbet flere år i konsulentbransjen.

Suzy er kjent for sine mange artikler om ledelse, men måtte slutte i magasinet da det lekket ut at hun og Jack hadde innledet et forhold mens hun forberedte seg på et intervju med ham i 2002 og han fortsatt var gift.

Siden har de blant annet skrevet sammen. Men navnet hennes er mye, mye mindre enn ektemannens på forsiden av den siste boka.

Stephen Colbert lurte på hvorfor. Han fikk ikke noe godt svar. Noen stor sjanse for å få Welch i tale, bortsett fra i spalten, er det heller ikke om du ikke er en ener. Han tar 150 000 dollar for et foredrag.

SVAR SKYLDIG BLIR DE LIKEVEL SJELDEN. En anonym innsender fra Chicago skrev i oktober i fjor fordi han er i ferd med å bli utbrent, selv om jobben var interessant og kollegene gode, familien krevde også sitt. Burde han slutte?

Svaret fra ekteparet var klart. Han skal bli. Et valg kan være å tilbringe mindre tid med familien. I alle fall skal han forsøke, fordi han liker så mange sider ved jobben.

Ekteparet Hoagberg som dristet seg til å stille et spørsmål i juni i fjor fikk også høre det. De skrev inn og spurte Welch hvorfor alle sjefer tar idiotiske avgjørelser. De fikk stilt en diagnose de kanskje ikke var forberedt på:

- Vi foreslår at du heller går i deg selv, og vurderer om ikke det er din egen negative holdning som kan forklare ditt pessimistiske bilde av forretningslivet. For å være helt ærlige, så lurer vi på om du rett og slett er en sjefshater.

DEN OVENNEVNTE SPALTEN er forståelig nok ingen favoritt i Dagbladet.nos produserende avdelinger. Men i rekken av svar som kom på trykk i fjor utpeker det seg en klar favoritt, den som handler om «Hvordan beholde de beste?».

Vi har for sikkerhets skyld har lagt ut et utdrag av akkurat den. 

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål, jobbtilbud eller kommentarer, send dem til oss på mail.

DU ER EN DRITTSEKK: Hva gjør du om din egen suksess går deg til hodet, spurte en leser i Welchenes spalte. Svaret var: Vi er faktisk optimistiske til din fremtid. Du er sant nok en drittsekk, men du har den uvanlige egenskapen å innse det.
SUPERKJENDISER I USA:</B> Jack og Suzy giftet seg i hjembyen Boston i 2004. Hun mistet jobben som journalist da hun falt for Jack i en intervjusituasjon.
HER KLEKKET HAN UT IDEENE:</B> General Electrics hovedkvarter på Manhattan. Herfra kommer Welch-gullkorn som: «Hvordan unngår du at ansatte bruker arbeidstiden til private gjøremål?» Welch svarte: «Vær modig!»
EN HARDING I FORRETNINGSVERDENEN:</B> Jack Welch sa opp flere hundre tusen i løpet av sine år i GE. For eksempel la han ned arbeidsplassen til 31 000 i Chicago i 2000 da detaljisten Montgomery Ward Inc. fikk kroken på døra av GE.
BEUNDRET OG HATET:</B> Næringslivsleder Jack Welch i en kraftfull tale til studenter ved Sloan School of Management ved Massachusetts Institute of Technology i Cambridge.
FLERE SVAR FRA WELCH:</B> - Er du mellomleder og frustrert over ledelsen over deg? Søk deg vekk eller bli og jobb konstruktivt! Er det kanskje deg selv som er problemet?
GA UT BOK MED KONA:</B> Legg merke til hennes plassering på coveret. Boka «Winning» kom i 2005.
FLERE RÅD:</B> - Du må forstå en ting, virkningen av en MBA holder bare ett år eller så, mener Jack og Suzy Welch.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!