Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Ett år siden Rahila døde i Pakistan

Saken står stille i det pakistanske rettsvesenet. De norske bevisene ligger fremdeles i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- TANKEN PÅ AT DET VI VET om etterforskningen i Norge, ikke skal bli tatt med i den pakistanske rettssaken er nesten ulevelig for Rahilas enkemann som fornærmet, sier advokat Jan Kildahl til Dagbladet.no.

I dag er det ett år siden Rahila Iqbal (20) ble funnet omkommet ved landsbyen Randheer i Pakistan.

Ifølge hennes familie omkom hun da bilen hun satt i kjørte ut i en elv. Men allerede kvelden før hun omkom, ble norsk politi varslet av Rahilas nære venninne om at hun skulle drepes.

For ett år siden ringte den samme kvinnen til politiet igjen; denne gangen for å fortelle at Rahila var død. Politimannen som tok i mot begge samtalene tok seg langfri uten å varsle sine kolleger om drapstipset.

FØRST DA OSLO-JENTAS enkemann meldte sin kone savnet ved Manglerud politistasjon og varslet media, reagerte norsk politi. Den norske politisambandsmannen i Islamabad ble varslet og sendt til Randheer, der også pakistansk politi ble varslet.

Etterforskningen førte til at sjåføren som kjørte Rahila da hun omkom, hennes far Azhar Iqbal og morfaren ble arrestert og siktet for medvirking til drap.

Familiens ære skal ifølge politietterforskerne ha vært motivet for drapet på den unge jenta.

Ifølge politietterforskerne giftet hun seg med sin ahmediamuslimske mann mot familiens vilje. Men da hun etter ekteskapsproblemer valgte å flytte fra ektemannen, skal de ha tilgitt henne.

Noe senere skal Rahilas far - Azhar Iqbal - sammen med flere andre ha vært på vei til datterens ektemann for å «ordne opp». Men ektemannen ble advart av Rahila og var forsvunnet da de kom til hans bopel.

Deretter skal ektemannens far - Rahilas svigerfar - ringt Azhar Iqbal og hånet ham for at Rahila hadde advart sin mann.

Dette skal ifølge Dagbladets kilder blitt oppfattet som et alvorlig svik fra Rahila. De siste månedene før hun reiste til Pakistan, bodde hun derfor ikke lenger hjemme hos familien, men flyttet hjem til en nær venninne.

Det er denne venninnen som 1. juni i fjor tipset politiet om at Rahila var tatt til Pakistan for å drepes.

RAHILAS FAR sier han er fortvilet over drapsmistanken. I ett år har han vært fratatt passet i Pakistan, mens han veneter på at høyesterett i Islamabad skal stilling til saken hans.

- Høyesterett har tatt passet og han er pålagt å ikke reise ut av Pakistan før saken er avgjort. Han har ikke sett barna siden han reiste ned, sier advokat Abid Q. Raja.

To lavere rettsinstanser har allerede sagt at det ikke foreligger nok beviser i saken til å tiltale ham for drap på datteren.

- Jeg ønsker å komme tilbake til Norge og møte mine barn, og gleder meg til denne saken er over, sier Rahilas far via sin advokat til Dagbladet.no.

Pakistansk høyesterett har allerede utsatt behandlingen av saken to ganger. Etter det Dagbladet.no får opplyst, skyldes det at retten har vært belastet med flere store saker som har hatt høyere prioritet i rettsystemet.

NORSK POLITI har fremdeles ikke sendt sitt etterforskningsmateriale til sine pakistanske kolleger. Årsaken skal være at den norske riksadvokaten frykter dødstraff dersom faren blir dømt i Pakistan.

- Vi venter på en rettslig avklaring i Pakistan, sier politiinspektør Terje Kristiansen i Oslo-politiet.

Telefonsamtalene fra kvinnen som varslet politiet om et mulig drap kvelden før Rahila ble drept, står sentralt i det norske bevismaterialet.

Selv sier kvinnen til Dagbladet.no at hun lever i frykt etter at norsk politi tidligere i år gjorde innholdet i samtalene kjent for Rahilas familie. Men samtalene er ikke sendt pakistansk politi, tross at de allerede i juni i fjor ba om norsk bistand i saken.

- Nå har vi forgjeves bedt norske politimyndigheter om å behandle de henvendelsene de har fått som formelle henvendelser, men det har de bare avslått, sier advokat Kildahl.

FRA PAKISTANSK HØYESTERETT får Dagbladet.no opplyst at saken fremdeles ikke er berammet.

Det betyr at det kan gå nye uker og måneder før Rahilas far og enkemannen får vite om saken noengang vil bli behandlet i det pakistanske rettsystemet.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

DØDE I DENNE BILEN: Ifølge familiens sjåfør kjørte bilen utfor en bro og havnet i vannet. Der døde Rahila.
ETT ÅR ETTER RAHILA DØDE: Fremdeles ligger det norske bevis i Oslo.
SIKTET FOR DRAPET: Rahilas far, Azhar Iqbal, ble fengslet og siktet for drapet. Men er nå fri, men fratatt passet og uten mulighet til å forlate Pakistan inntil saken kommer opp for retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!