Europas reservasjoner en «ulempe for NATO»

Afghanistan en test på alliansens fremtid?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I NORGE, som i flere europeiske land, er det skepsis til å sende tropper inn i intensive kamper som de i Afghanistan. Man foretrekker ideelt sett deltakelse i mer begrensede, humanitære oppdrag.

Den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates uttalte i oktober at slike begrensninger, eller «caveats», på hva et lands styrker kan gjøre og hvor de kan operere, er en betydelig ulempe for NATO. I følge Gates er manglende forpliktelse fra de allierte det underliggende problem for alliansens framtid. Han mener slike restriksjoner må lempes på for at NATO raskere skal omstille seg til den fleksible rollen USA mener alliansen må ha i et nytt århundre.

Mens amerikanerne forenklet sett ønsker seg en så fleksibel allianse som mulig til å håndtere de utfordringer som måtte melde seg, har den europeiske holdningen gjennomgående vært mer avventende og lunken til en omfattende global rolle for deres felles organisasjon. Når medlemslandenes interne begrensninger legges sammen, kan samhandling synes vanskelig og langtekkelig - en situasjon stikk i strid med Gates\' ønsker.

FORSVARSMINISTERENS synspunkt på hva NATO skal være er ikke bare gyldig for dagens Bush-administrasjon. Representanter fra Clinton-administrasjonen argumenterer også for at NATO må bli virkelig global. Richard Holbrooke og Ronald Asmus, som var sentrale i omformingen av NATO på 1990-tallet, hevder at amerikanerne nå må ta ledelsen i å redefinere alliansens rolle utenfor Europa og styrke viljen og satsningen fra europeisk side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer