Evangelisten

Først la hun seg ut med mannfolka. Nå synes selv feministene at Eva Lundgren har gått for langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER NESTEN SOM EN KRIGSSKADE. Fremdeles bringer små ting henne tilbake til dagen dommen falt. Hun sto der, med den brune konvolutten i hånda. På andre siden av døra ventet blitzregnet og kameraene. Alt som kunne krype og gå i svensk presse sto klare denne desembermorgenen i 2005.

Syv måneder tidligere hadde hennes arbeidsgiver, Uppsala universitet, beordret en gransking av hele hennes arbeid. Påstanden var forskningsjuks. Uansett om hun ble frikjent eller dømt, måtte hun møte pressen minutter seinere. Noen kollegaer sto klare til å støtte henne. Hun åpnet konvolutten. Det sto: Friad.

- FRIAD, MEN KRITISERAD, legger Eva Lundgren til. Hun sier det nøkternt, mens hun mykt legger den ene foten over den andre. Mange år i Sverige har nesten utslettet flekkefjorddialekten. Det lille påhenget på dommen gjør at gufset alltid vil klebe ved henne. Ingen belegg for å tro at hun jukset, men resultatene kunne vært tolket annerledes.

- Én ting er å bli stemplet som ekstremistprofessoren. Jeg tenkte at det skulle jeg klare, fordi jeg hadde en arbeidsgiver som støttet meg. Det gjorde de også. I begynnelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer