Eventyrhuset

Laila og Riaz Akhtars hjem er en mosaikk av Arendal, Pakistan og eventyrland.

Litt Middelhavet, litt fantasiland og mye eventyr. På Bjorbekk i Arendal har Riaz og Laila Akhtar skapt seg et fristed, en sone mellom forskjellige kulturer og steder. Hele 16 mål med frodige sletter, skog og fargerike blomster. En egen elv, hvor man kan fiske ørret og bade, er vakkert designet inn i landskapet, fra naturens side. Det er ren idyll, selv om arkitekturen ikke skulle tilsi det, hvis det hadde vært en tidligere tidsalder.

Et over syv meter høyt murtårn står standhaftig i en av hagens ytterkanter med takterrasse og trapper i fargerik mosaikk. Det matcher hovedhuset, også det i gråmalt mur, pyntet med små speil og håndmalte utsmykkingsborder. En smak av både Riaz’ hjemland Pakistan, og India, sammensatt til en fungerende helhet.

- Det er blitt kalt pepperkakehuset, smiler de.

Selve huset er det Laila som har tegnet og designet. Fra mursofaen i stua med spesialtilpassede madrasser og puter, til mursofaen i hagen med den samme fargerike mosaikken som tårntrappene.

- Hun er så dyktig! Det gikk rett igjennom kontrollen på byggekontoret. Ingenting å utsette på tegningene i det hele tatt. Hun har tegnet hus siden hun var liten. Du skulle sett alle de flotte husene, sier Riaz.

Til vanlig jobber han ved NAV i Arendal, mens Laila er klesdesigner med egen kåpekolleksjon, Det Gylne Snitt.

På fritida bruker de mye tid på å utvikle hjemmet.

- Vi har gjort mye selv. Alt fra å legge fliser og mosaikk til å mure sofaene. Vi har brukt lang tid og mye kreativitet. Men vi er fremdeles ikke ferdige.

ÅPENT: Mange store vinduer er valgt for å gjøre spisestuen mer åpen, og for å få naturen og sola inn i stua. Bordet er fra Deichmanske Bibliotek i Oslo. Alle foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
ÅPENT: Mange store vinduer er valgt for å gjøre spisestuen mer åpen, og for å få naturen og sola inn i stua. Bordet er fra Deichmanske Bibliotek i Oslo. Alle foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Riaz peker mot en toetasjes bod.

- Der skal Laila ha atelieret sitt, og vi skal bygge ei bru fra andre etasje og over. Men det er ikke før om noen år.

De har ikke noe hast, utviklingen skjer stadig.

- Denne ventet vi på i to år, sier Laila og peker på en skjenk i stua.

- Den kostet 4400 kroner hos en antikvitetshandel i byen, men det synes vi var for mye. En dag var den satt ned til 1100 kroner.

Utgifter ble også spart ved å kutte husets breddeflate, og heller kompensere i høyden.

En smijernshuske står ved innkjørselen, den matcher smijernsmattene ved inngangen og lysthuset i smijern nede ved elva.

De er alltid på leting etter design som passer inn. Det er ikke viktig hvor interiøret kommer fra, men hvordan helheten blir.

Eventyrhuset

Riaz peker på tårnet som paret valgte i stedet for garasje. Inne i tårnet er familiens gjesterom.

- Det er bygget for fornøyelse!

- Folk lurer på hvorfor vi har bygget det. Hva vi skal bruke det til? Hvorfor vi valgte tårn framfor garasje? Vi ville ha noe annerledes.

Men fornøyelse er ikke alltid lett, spesielt ikke når man velger utradisjonell arkitektur og bygningsmateriale.

- På den opprinnelige tegningen var tårnet innebygd i huset, men da var det ingen som ville ta jobben. Så vi endte opp med å plassere det i hagen.

De har bodd her i seks år nå, men innredningen er minner fra et langt og interessant liv.

- Denne fant jeg i en container. Den er fra Elvis pub i Oslo. Riaz peker mot et gelender med treutskjæringer, som fungerer som vinduspynt og blomsterholder.

I stuehjørnet står det en kakkelovn, høyreist og håndlaget. En slik man sjelden får tak i lenger.

- Jeg kjøpte en leilighet i Oslo, og der var den. Den er utrolig vakker!

- Og se her, roper han, og peker mot utsmykkingsbordene på veggen.

- Det er Lailas verk, det er håndmalt. Hun er så flink, sier han om kona som han traff under en «Farmers Market»-konsert for ti år siden.

- Hun var der alene, og jeg la merke til henne med en gang. Så smilte hun. Jeg trodde det var til meg, men det var feil, ler han.

Riktig ble det likevel.

HVEM: Riaz (57), Laila (33) og Luiz Monir Akhtar (7 mnd.)

HVA: Selvdesignet murhus med tårn

HVOR: Bjorbekk i Arendal

HVORFOR: Vi drømte begge to om å bo i et hus på landet, og her fikk vi egentlig alt det vi drømte om.

HVA LIKER DERE BEST: Atmosfæren og gleden. Vi har bygd for fornøyelse, og det får vi selv også.

GODE TIPS: Man må våge å tenke kreativt og annerledes. Planlegge og tenke nøye gjennom ting. Vi har brukt lang tid, og det gjenstår fremdeles mye før vi er helt ferdige. Et av møblene ventet vi på i to år før det kom på salg. Da kjøpte vi det.

INSPIRASJONSKILDER: Vi elsker gamle ting og henter inspirasjon fra mange steder, litt Østen møter Vesten. Murveggene er 45 cm tykke, noe som er vanlig i Østen og gir en sval temperatur om sommeren og holder på varmen om vinteren. Den håndmalte dekoren, speilene på ytterveggen og tårnet er også inspirert av Pakistan.

FAMILIEIDYLL: Laila, Riaz og sønnen Luiz Monir Akhtar fulgte drømmen og skapte seg eventyrhuset sitt på Bjorbekk i Arendal. De flotte dekoreringsbordene er det Laila som har malt. En vanlig utsmykningsskikk i Riaz\' hjemland Pakistan.
FARGERIKT: Mosaikken i trappen opp til tårnterrassen har de lagd av fargerike fliser. Det ble mange timer på alle fire.
ANTIKK: Den gamle sjenken fikk de av en kamerat. Nå har den fått nytt liv som vask.
EKSOTISK: I den store smijernshusken tilbringer familien mye tid om sommeren. Den er kjøpt på Krøgenes Plantemarked i Arendal, og er med på å gi et eksotisk uttrykk.
SØTE DRØMMER: Hele huset startet som en drøm, og på soverommet ligger alt til rette for flere av dem. Kåpen har Laila designet og lagd selv.
EGEN ELV: Lilleelv renner tvers gjennom eiendommen, og er et idyllisk sted for bading og fiske.
DETALJRIKT: Detaljene er gjennomførte, og det er lagt stor vekt på håndarbeid.
GJESTETÅRN: Tårnet, som fungerer som gjesterom og terrasse, ble bygd i stedet for garasje. Opprinnelig skulle tårnet være innebygd i huset.
ELVIS PUB: Et gelender fra Elvis pub i Oslo fungerer som vinduspynt og blomsterholder. Riaz fant det i en konteiner i Oslo.