Evert Taubes kvinner

Avdøde Evert Taube har gledet tre generasjoner svensker med «Flickan i Havanna». Men nå synger visestatsminister Margareta Winberg ut mot visesangerens kvinnesyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- HAN HAR ET FORSKREKKELIG kvinnesyn, sier Sveriges visestatsminister Margareta Winberg om visesanger Evert Taube (1890-1976) til Aftonbladet. Hun synger bokstavelig talt ut sin kritikk av nasjonalskalden i avisa: «Tänk att jag dansar med Andersson, lilla jag, lilla jag, med Fritiof Andersson». - Ikke direkte likestilte, er hennes kommentar etter framførelsen av den kjente Taube-strofen. EVERT TAUBES kritiker har til daglig ansvar for likestillingsspørsmål i den svenske regjeringen. Nå hisser hun på seg Taube-fans ved å hevde at tekstene hans nedverdiger kvinner. Flere av Taubes viser skildret sorgløse sjømenn i eksotiske havner, men ifølge Winberg handler de egentlig om menn som kjøper sex, drikker seg sanseløse og snakker nedlatende til kvinner. Mens kvinner beskrives som enten hore eller madonna, kan menn boltre seg som de vil. Visestatsministeren synger seg gjennom flere eksempler, og gamle slagere som «Brevet från Lillian» og «Min älskling, du är som en ros» får gjennomgå. Det er likevel «Flickan i Havanna» som provoserer henne mest. Når Taube synger om jenta på Karl-Alfreds kne, som ber ham om å ta fram lommeboka, ser hun rødt. - Det handler jo så åpenbart om prostitusjon. Winberg lar seg ikke overbevise av journalistens innvendinger om at kvinnen avviser mannen i sangen «Fritiof och Carmencita». Ifølge Winberg gjør kvinnen dette til fordel for en mann med 20 000 kyr og en storgård. Men Margareta Winberg innrømmer at hun likevel liker Evert Taubes viser. Hun synes det er merkelig, men tror det er fordi Taube kombinerte ord og melodi så vakkert at vi egentlig ikke lytter til tekstene. OG MED DET ER DEBATTEN i gang hos søta bror. Evert Taube er for en institusjon å regne innen skandinavisk visesang, og opp gjennom årene har Taube også fått en stor tilhengerskare i Norge. I hjemlandet Sverige slår anklagene om mannssjåvinisme slår ned som musikalske klasebomber. På Atfonbladets nettsider er det opprettet en debatt, og der er temperaturen på vei opp. Her er et utdrag fra ett av innleggene: «Ettersom Margareta Winberg ikke får oppmerksomhet fra noe hold, kjenner hun seg åpenbart tvunget til å offentlig angripe en av Sveriges største poeter gjennom tidene» En annen debattant følger opp: «Skal man forby Taube bør man forby Bibelen også, den er jo ikke særlig likestilt!» Hva mener du? Er Taubes tekster kvinnefiendtlige?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer