Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

- Færre overgrep i Den katolske kirke enn ellers

Det mener psykologiprofessor. Kirkens store problem er imidlertid hemmeligholdet.

SKANDALE PÅ SKANDALE: Tusenvis av graverende overgrepssaker rulles opp i Den katolske kirke verden over. Stadig flere offer står fram med misbruk som de har holdt skjult i flere tiår. Foto: REUTERS/David Moir
SKANDALE PÅ SKANDALE: Tusenvis av graverende overgrepssaker rulles opp i Den katolske kirke verden over. Stadig flere offer står fram med misbruk som de har holdt skjult i flere tiår. Foto: REUTERS/David Moir Vis mer

||| ER DET EN STØRRE FARE for at barn blir misbrukt i katolske menigheter enn i samfunnet for øvrig?

Tvert om, ifølge den amerikanske psykologiprofessoren Thomas Plante.

Han er selv katolikk, har forsket på emnet, skrevet flere bøker og behandlet offer og prester som har begått overgrep. Han kan beskyldes for å være en kristen apologet, men noen interessante påpekninger har han.

- Den tilgjengelige forskningen (som er ganske god nå) tyder på at omkring fire prosent av prestene og brødrene i løpet av de siste 50 årene (og mest på 1960 og -70-tallet), har hatt seksuelle erfaringer med mindreårige (altså under 18 år). Det finnes rundt 60 000 aktive og inaktive prester og brødre i USA. Estimatet betyr at mellom 1000 og 3000 prester har inngått i seksuelle forhold med mindreårige. Det er mye. Det er 3000 for mange. Et hvert seksuelt misbruk av yngre, uansett om prester, brødre, foreldre, lærere, speiderledere eller andre som barn stoler på står bak, er forferdelig. Uansett, selv om gode data er vanskelig å oppdrive (...) ser dette tallet ut til å være signifikant lavere enn i den voksne, mannlige befolkningen, hvor estimatet er på nærmere åtte prosent, skriver Plante i denne artikkelen.

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?