Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Falckspilleren

Tar du løgnen fra Christer Falck (38), sitter du igjen med en gjennomsnittlig familiefar med nazitrekk.

Hvordan endte Christer Falck i debatt med Eli Hagen om kvaliteten på sangstemmen til Lene Alexandra? Tenker han på det, musikkmisjonæren som en gang startet både platebutikk og plateselskap for å være en motvekt til det meningsløse? Nå kaster han på Jesus-sveisen, og sier til Eli Hagen at det trengs baller for å synge om puppene sine. Parkteatrets konsertscene er arena for kvinnekanalen FEMs program «Studio FEM», og Falck diskuterer puppestørrelser med Karita Bekkemellem.

I DAG ER det nøyaktig ett år siden Christer Falck lanserte singelen «My Boobs Are Ok» med Lene Alexandra. Etter å ha drevet plateselskapet C+C Records i over ti år, skulle han gjøre et siste stunt på selveste kvinnedagen før han la ned selskapet. Han var lei av dårlig salg og inkompetente anmeldere som ikke verdsatte hans geniale utgivelser.

- For moro skyld skulle vi lage en uverdig avslutning, men så tok det helt av. Jeg har gitt ut 650 sanger, men «My Boobs Are Ok» har fått 80 prosent av all oppmerksomheten. Det har vært et helt vilt år, det finnes så mange kåte journalister der ute som skriver om Lene Alexandra bare hun skal til tannlegen. Folket vil ha pupp.

- Og du er halliken som pusher puppepopen?

- Hva folk forbinder meg med, er ikke så farlig, jeg vet hva jeg står for. Jeg liker så mye god musikk få andre har hørt om, og ligger så utrolig langt foran norsk kritikerstand. Siden jeg ikke kunne engasjere dem med ordentlig musikk, måtte jeg velge pupp.

- Blir det mer pupp framover?

- Nei, det orker jeg ikke. Det har tatt altfor mye tid. Men etter denne suksessen ble det plutselig penger til å leke med, så nå kan jeg igjen gi ut plater jeg brenner for. Jeg har mye å bøte på.

- Du skammer deg litt?

Foto: Anders Grønneberg
Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Nei, nei. Dette har vært et morsomt sidesprang, litt som å gå på epleslang. Men hvis jeg først gjør noe, så gjør jeg det hundre prosent.

DET ER ENNÅ noen timer til debatten med Eli Hagen når vi møter platedirektøren på kontoret hans. Eller kontor og kontor: sjøl kaller han det et skur han leier i det åpne landskapet til gratisavisa Natt & Dag. Den 190 cm lange mannen tar av seg de store hodetelefonene, reiser seg og hilser pent. Det er noen kilo siden han som ung modell prydet coveret til «The Love Song Collection 2». Han er kledd i slitte olabukser og en brun jakke som viser at han er medlem av David Sylvians fanklubb. På den rotete pulten står to bokser nudler og en pakke våtservietter, på veggen henger en blå lapp med navnet på en VG-journalist som er boikottet et år framover grunnet det Falck mener var en absolutt totalt usaklig artikkel.

DET FINNES KANSKJE ingen som er bedre å trikse til seg spalteplass for sine artister enn Christer Falck - og neppe noen som samtidig klager så mye på media.

- Norsk presse er blitt banale. Like før Lene Alexandra ga jeg ut bandet Friko, som hadde laget et av tidenes norske album. Det eneste landets største avis skrev om den utgivelsen, var at trompetisten var kjæreste med Ane Dahl Torp. Hva faen hadde det med plata å gjøre?

- Sier du som har regissert et utall oppslag om Lene Alexandra?

- Jeg er jo egoistisk, og det siste året har jeg ikke hatt andre artister å tilby pressen. Jeg har fått stikk av dårlig samvittighet av all omtalen hun har fått på bekostning av andre gode artister. Men sånn er det blitt. Dagbladet vil gjerne ha pupper på forsida, men da helst med en kritisk vinkling. VG, derimot, bare kliner til, de vil bare ha PUPPER! Du aner ikke hvilke saker vi har fått på trykk: «Lene Alexandra er redd for å fly fordi puppene kan sprekke!» Og så blir det en forsidehenvisning, gjerne etterfulgt med en dobbeltside der Lene smiler frekt og stikker tunga ut.

- Mens du står i bakgrunnen og flirer?

- For en pressefrik som meg er det jo gøy å trykke på en knapp og se at det blir oppslag. Men neste gang er det mine artister som kan bli oversett av pressen, fordi en eller annen Greta fra neste runde av «Idol» synger «Mustang Sally» så Jan Fredrik Karlsen gråter på scenen.

- Hva er likheten mellom deg og Jan Fredrik Karlsen?

- Jan Fredrik har fått den gaven at han er oppriktig glad og engasjert i kommersiell musikk. Det er ikke jeg. Jeg har sett at han får gåsehud av å høre Kurt Nilsen synge. Det får ikke jeg. I tillegg liker han å ta en fest med de viktig folka, mens jeg går hjem halv ti. Jeg tror Jan Fredrik har en kromosomfeil; det går ikke an alltid å være så blid. Jeg er toppen blid et par timer i døgnet. Til og med når jeg sover har jeg et surt tryne.

ET KJØTTHUE, OG PLATEBRANSJENS svar på David Toska. Det var det platebransjens mektige mann, Sæmund Fiskvik, kalte Falck etter han i 2005, med tv-kamera på slep, bestemte seg for å kjøpe opp et kunstig antall av Warlocks singel «Stay Warm». På den måten manipulerte han seg inn på VGs singelliste, og avslørte det han mente var vanlig praksis for større aktører.

Da han i 1999 vant «Robinsonekspedisjonen», fikk han tilnavnet «Riksklysa». TV3s psykolog sa at Falck hadde mye til felles med Hitlers propagandaminister, Joseph Goebbels. Falck toppet året med å bli kåret til den mest upopulære mannen på flere nettsteder. Ni år etter bryr den tidligere platebutikkeieren seg fortsatt døyten om hva andre måtte mene om ham.

- Når et menneske uten ansikt sender meg en melding om at jeg er en jævla dust, så gjør det meg ingenting. Det er et godt utgangspunkt om folk har et negativt inntrykk av meg, da kan de heller bli positivt overrasket når de møter meg. Det er fint.

FOR FAMILIE OG nære venner er det blitt en vane å se Christer ta på seg en rolle i offentligheten. Men skal vi tro dem, så er han en godhjertet og familiekjær mann med gode og sunne verdier, langt unna den kyniske, storkjeftete puppepusheren som har en tendens til å blotte ballene sine i tide og utide.

Det verste en nær kompis kan fortelle, etter noen timers betenkningstid, er at Christer fiser når han spiser, og har vært vokalist i acidjazz-bandet Stone Family. En musikalsk fortid han er så flau over at bruktbutikker har stående tilbud fra Falck at han betaler tidobbel pris om de skulle få inn et eksemplar av albumet.

Faren Per kaller sønnen verdens snilleste:

- Christer finnes ikke ondskapsgull, han er faktisk den snilleste gutten jeg vet om. Men sta er han, det har han alltid vært. På skolen krevde han mye av lærerne, men det er så mye godt i Christer at alle blir forferdelige glade i ham.

I familien på fire er det faren som har sluppet billigst unna sønnens svært omtrentlige forhold til fakta i møte med media. I et av sine aller første intervju etter at han vant Robinson, sa Christer at hans gravide lillesøster ikke visste hvem som var far til barnet, at det sto mellom fire karer. Akkurat det syntes ikke søsteren var spesielt morsomt.

- Hvor mye er sant av innholdet i tidligere portrettintervju?

- Kanskje tretti prosent.

- Lyver du nå?

- Nei.

- Det er noen historier som går igjen. Kan du nå bekrefte om de er sanne eller ikke?

- Ja, gjerne. Kom igjen.

- Er det sant at du ropte «Mamma, du er jo edru!» da hun kom inn i skolegården med matpakka di på barneskolen under oppveksten i Drøbak?

- Nei, det er ikke sant. Men den morsomste historien er da et ukeblad lagde en hjemme hos-reportasje med det de trodde var moren min. Da hadde jeg lånt en gammel alkisdame fra Majorstua som spilte rollen som moren min. Det var helt sprøtt, hun kalte meg for Kristian hele tida. Men reportasjen kom på trykk. Helt sant.

- Hva med historien om at du ikke torde å gå på andres toalett, og at du 13 år gammel - i 17. mai-toget i Drøbak - gjorde i buksa i protest fordi moren din nektet deg å gå hjem på do?

- Ikke sant. Jeg knakk flagget, men det var ikke så revolusjonerende. Derfor krydret jeg den historien med at jeg bæsja på meg.

- At du i samme 17. mai-tog, to år seinere, ble tauet inn av politiet fordi du lå med baken bar i et blomsterbed?

- Har jeg sagt det? Jeg har aldri vært i klammeri med politiet.

- Ble du tilbudt en million kroner for å være modell for klesmerket Marlboro Classic etter at du vant Robinson?

- Ikke en million, men en halv. Det er sant.

- Har du vunnet NM-gull i badminton for seniorer?

- Jeg har lest flere steder at jeg har vært norgesmester i både det ene og andre. Sannheten er at jeg har en NM-bronse i badminton for juniorer.

- Hvorfor lyver du så mye?

- Fordi livet mitt består av at jeg går rett hjem fra jobb, hører på musikk og ser på film. Derfor må jeg finne på ting.

DET SOM ER helt sant, er at Christer Falck ikke drikker. Ifølge musikkquizkamerat Tor Milde er ikke Christer Falck en avholdsmann; han er en forferdelig avholdsmann - fordømmende og nedlatende mot absolutt alle som drikker.

- Folk inviterer meg aldri på bursdager, fordi de vet at jeg ikke gidder omgås folk når de drikker.

- Har du aldri smakt alkohol?

- Aldri. Folk er stadig fascinert av det, men jeg synes det er utrolig at andre velger å begynne. Når tok du et standpunkt å begynne med noe som bare er dritt? Ingen liker alkohol første gang. Alle som drikker har dårlige opplevelser, de spyr og får vondt i hodet. Likevel velger de å putte kroppen full av gift. Jeg nærmer meg 40 år, og begriper fortsatt absolutt ingenting av det der.

- Hva om kjæresten din smaker alkohol?

- Alle jeg har vært sammen med, har vært hundre prosent avholds. Hvis ikke, gidder jeg ikke være sammen med dem. Det er det første jeg sier. Eller: kanskje sier jeg først hei, tar dem litt på puppen, og så forteller jeg at om de skal være en del av livet mitt, må de være avholds.

- Hva om de drikker litt vin?

- Da er det ikke en del av livet mitt lenger. Da er det rett ut.

- Er drikking verre enn utroskap?

- For meg er det like utilgivelig å ha en kjæreste som drikker, som om hun ligger med en annen.

- Du tuller nå?

- Nei, dette mener jeg.

- Når du er så lite tolerant overfor folk som drikker; hvordan står det til med toleransen din sånn ellers?

- Jeg er såpass egoistisk at jeg velger hva slags omgivelser jeg vil ha. Er ikke det en ærlig sak?

SOM EN PROFILERT og relativt ung og hipp kjendis, blir han ofte spurt om å fronte kampanjer mot rus.

- Det er hyggelig å bli spurt, men det er jo ikke så mange å ta av. Først ringer de Jan Åge Fjørtoft, så meg. Men på sånne rusfrie arrangement er det alltid noen som kommer trekkende med Jesus, og dermed ødelegger for oss vanlige alkoholfrie. Jeg er kanskje like sterk motstander av religion som rus. Under studentfestivaler på Blindern har jeg hatt musikkquiz som et rusfritt alternativ til de store ølteltene. Mange hyggelig folk møter opp, men så kommer det alltid et artig kor som skal underholde. Artig kor? Det finnes ikke artige kor! Hvorfor kan de ikke finne noen andre? Det finnes hiphopartister som er like mye mot rus som meg.

DET HENDER CHRISTER Falck går i bryllup, han har noen få nære venner han ikke kan si nei til. Så langt har han bare vært i ett alkoholfritt bryllup. Sitt eget i 2001.

- Det var skikkelig mislykka, en utrolig kjip og trykket stemning. Folk klarer ikke sosialisere seg i alkoholfrie settinger. Jeg dro hjem halv elleve.

- Du dro hjem?

- Ja. Vi hadde leid en båt som skulle gå en lang sløyfe i Oslofjorden, men etter hvert ga jeg beskjed om at vi skulle ta den korte turen. Meningen var å være tilbake ved midnatt, men vi la til kai halv elleve. Dama og jeg dro hjem, mens gjestene var overlykkelige over å endelig kunne dra ut på by’n og drikke.

Tre år etter ble han skilt.

Nå bor han på Nordstrand med den nye kjæresten Synnøve Macody Lund, og sønnen Isak (2). I begynnelsen av mai venter paret barn nummer to, og Christer får enda mindre plass til sine 25 000 lp-er, 20 000 cd-er og en stadig voksende filmsamling.

- Livet mitt består av å være med familien, høre på musikk og se film. Mye musikk, mye film. Dama mi er hypp på å høre nye ting, så jeg er fullstendig herre over musikken i huset. Det er perfekt. Hun jobber også som filmanmelder, er langt over gjennomsnittet interessert i film, og får bestemme hvilke filmer vi skal se.

DE NESTE TO artistene Christer Falck skal jobbe med, er sunnmørsjenta Hilde Marie Kjersem som spiller knirkete jazz, og den svenske jazzbassisten Folke. I tillegg har han samlet nærmere hundre norske artister som gjør egne tolkninger av favorittartisten Prince. Det skal bli til en cd-boks med 50 låter som lanseres på 50-års dagen til Prince 7. juni. Christer Falck rekker akkurat tilbake etter nok en runde som programleder for «Robinsonekspedisjonen».

- Indirekte kan du si at TV3 er halliken min. Uten den godt betalte programlederjobben kunne jeg aldri ha drevet plateselskap.

- Hva om du blir tilbudt jobb i et større, norsk plateselskap?

- Aldri i verden. Den norske platebransjen er verdens tristeste, en kreftsvulst og en tikkende bombe. Har du jobbet lenge nok, blir du sjef til slutt, det betyr ikke noe om du er smart eller ikke. Det viktigste i livet til de folka er å selge plater av Venke Knutson. Når du må legge din lit til en artist som Venke Knutson, er det blitt en pervers og sjuk bransje.

- Du selger plater av Lene Alexandra for å overleve?

- Ja, men det er mye morsommere enn kjedelig P4-pop. Dessuten er hun et godt forbilde som verken røyker eller drikker. Hun har en visjon, og en tro på det hun gjør.

- Hva er visjonen?

- Den er … den er lysten til å bli artist. Hun synger om ting som er viktig for henne … som … som … puppene hennes.

Christer Falck klør seg i skjeggstubbene. Så setter han opp dette djevelske fliret som gjerne kommer i forkant av noe han føler seg sikker på å bli sitert på:

- Men klart, det var jo for å lage litt bråk jeg gjorde dette med Lene Alexandra. Jeg blir helt svimmel av norsk middelmådighet. Vi må være det landet i verden der middelmådigheten råder mest av alt. Det finnes ingen andre land som er så folkelige, og der janteloven står så sterkt.

- Kan du gi eksempel?

- Kommer det en dårlig, romantisk komedie på kino, kan du være sikker på at skuespillerne blir hedersgjester på norske talkshow. Men prøver du å lage kunst, blir du sabla ned. Se bare hva som går på tv? «Showbiz» er NRKs fredagsunderholdning der vanlige folk skal synge surt plassert i en sånn artig setting. Alt skal være så inni helvetes traust! Jeg får helt hetta.

LIKEVEL ER HAN ikke vanskelig å be. Derfor ender han opp i debatter som på Parkteatret. Men hva var det egentlig Christer Falck tenkte der oppe på scenen i debatt med Eli Hagen & co.? Dette sa han noen dager etterpå:

- Jeg ble helt satt ut. Vil helst bare glemme det, og skulle gjerne ha vært et helt annet sted den dagen. Eli Hagen var mye verre enn jeg hadde trodd. Jeg følte at jeg var en gutt i en mensendebatt. Ja, ja. Om femti år er jeg dau. Og alt er glemt.

magasinet@dagbladet.no

BADMINTON: - Jeg og min faste doublepartner Sverre Prytz under junior-NM i Verdal 1985. Sverre var mattegeni, jeg hadde Limahl-sveis.
LOVERBOY: - Ingen kommentar, sier Christer om oppdraget som omslagspryd på favorittplata Love Song Collection.
RIKSKLYSA 1999: Christer slik det norske folk lærte å elske å hate ham - i bar overkropp på ei øde øy.
KANARIFUGL: - Har fått håndmalt halskjede, og allerede begynte jeg å føle meg sexy. Gran Canaria, 1981.
O\'BROTHER: Fire år før Ronbinsonekspedisjonen prøvde Christer seg som modell. Her iført smårutet dressjakke, dongeri og printer.
PLATEPUSHER: Christer drev platebutikken Benni\'s på Aker Brygge fra 1989 til 2003.
HJELM, KJÆRE HJELM:</B> Christer og en høygravid Synnøve på mopedtur i Kroatia 2006.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media