Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Fant enorme marker og edderkopper i havet

Utrolige funn i Antarktis. Se video!

NYHETSBYRÅET AP MELDER I DAG at et internasjonalt forskningsteam har funnet mystiske skapninger i dypet utenfor Antarktis.

Australske eksperter i forskningsteamet uttaler til nyhetsbyrået at mange av dyrene som er funnet aldri tidligere har vært beskuet av mennesker.

Blant de sensasjonelle funnene skal det være både gigantiske sjøedderkopper og enorme markliknende skapninger.

Forskerne har samlet prøver fra opptil 2 000 meters dyp i Sørishavet, i forbindelse med en undersøkelse av det marine dyrelivet i antarktiske farvann.

DET ER VANLIG at enkelte dyrearter som lever på de store havdypene vokser til enorm størrelse. Fenomenet kalles gigantisme.

- Gigantisme er svært vanlig i antarktiske farvann, sier ekspedisjonsleder Martin Riddle til nyhetsbyrået AP.

- Vi har funnet store marker, kjempe-skalldyr og sjøedderkopper på størrelse med middagstallerkner, forteller han.

EKSEMPLARENE ER NÅ sendt til universiteter og museer verden rundt for å bli identifisert og studert med DNA-teknologi.

image: Fant enorme marker og edderkopper i havet

- Vi har ikke klart å identifisere alle skapningene vi har funnet, så det er svært sannsynlig at det vil bli registrert noen nye arter i kjølvannet av dette, sier prosjektleder Graham Hosie til AP.

Tre skip fra Australia, Japan og Frankrike har nylig returnert fra et to måneder langt forskningsopphold i forbindelse med undersøkelsen Collaborative East Antarctic Marine Census.

Det australske skipet Aurora Australis undersøkte de største dybdene, og forskerne brukte fjernstyrte kameraer til å undersøke de mørke havdypene.

- I noen områder yrer det av liv på hver eneste lille flekk på havbunnen. Andre steder ser vi bare dype sår og grøfter der isfjell har revet opp havbunnen idet de glir forbi, forteller forsker Martin Riddle.


NOEN AV DE MEST OPPSIKTSVEKKENDE
skapningene forskerne fant, var såkalte tunikater.

Disse glassliknende dyrene står som meterhøye rør opp fra havbunnen og spiser plankton.

- Det var som å se store valmueåkre, sier Riddle.

Andre dyr beskrives av forskerne som slående spesielle.

- De hadde finner på forskjellige steder, eller merkelige hengende partier rundt munnen. Alle levde nær havbunnen, men dyrene hadde tilpasset seg livet i det mørke dypet på ulike måter. Mange av dem hadde enorme øyne - veldig snodige fisker, forteller Riddle til AP.

Forskerne planlegger allerede å vende tilbake til de samme farvannene om 10-15 år, slik at de kan undersøke eventuelle bivirkninger av klimaforandringer i dette havmiljøet.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

HAVMARK: Her er ett av de spesielle dyrene forskerteamet fant på havbunnen: Et stort markdyr med skjell på ryggen.
TUNIKATER: Disse vakre skapningene tilhører <a href="http://no.wikipedia.org/wiki/Kappedyr">kappedyr</a>-familien, og står som meterhøye rør og spiser plankton nær havbunnen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media