Du leser nå Dagbladet Pluss

Fant forhistorisk hval på E6 i Strömstad

Kan være den mystiske «swedenborgshvalen».

KAN VÆRE MYTISK HVAL: I april fant svenske forskere et skjelett av en såkalt retthval bevart i leiregrunnen under utbygging av motorveien E6 i Strömstad. Nå undersøker de om dette kan være den myteomspunnede Swedenborgshvalen.Foto: THOMAS DAHLBERG
KAN VÆRE MYTISK HVAL: I april fant svenske forskere et skjelett av en såkalt retthval bevart i leiregrunnen under utbygging av motorveien E6 i Strömstad. Nå undersøker de om dette kan være den myteomspunnede Swedenborgshvalen.Foto: THOMAS DAHLBERGVis mer

||| ET FORHISTORISK HVALSKJELETT, opptil 20 meter langt og 10 000 år gammelt, ble i april gravd opp i forbindelse med utbygginga av motorveien E6 i Strömstad i Sverige.

Skjelettet kan nå vise seg å være den mystiske og mytiske swedenborgshvalen, en så langt ubekreftet art som først ble beskrevet av den svenske vitenskapsmannen og religiøse tenkeren Emanuel Swedenborg på 1700-tallet.

Det er tidligere gjort beinfunn i Sverige man mener kan stamme fra denne arten. Men det er også en mulighet for at de kommer fra allerede kjente hvaltyper, eller at Swedenborg rett og slett diktet opp en hval som bar eget navn.

DET ER BEKREFTET at denne hvalen er en såkalt retthval. DNA-tester utført av zoolog Thomas Dahlgren og Leif Jonsson ved Göteborgs universitet skal analyseres i samarbeid med Natural History Museum i London.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.