Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Fant vrakkirkegård på havbunnen

- Det eneste som har skjedd med skipene er at seilet er borte, sier arkeolog. Havaristene er blitt konservert av Østersjøen.

SEILBÅT: Dette roret har tilhørt en seilbåt som dateres fra 1700- til 1800-tallet. Foto: MARIN MÄTTEKNIK/NORDSTREAM
SEILBÅT: Dette roret har tilhørt en seilbåt som dateres fra 1700- til 1800-tallet. Foto: MARIN MÄTTEKNIK/NORDSTREAM Vis mer

||| ET SKIP LASTET med tønner med kalkstein. En seilbåt fra 1800-tallet med utskjæringer og gallionsfigur.

Dette er blant funnene i en smal korridor i Østersjøens bunn utenfor Gotland. Øst for den svenske øya skal det legges gassrørledning, og i den forbindelse ble vrakkirkegården med 12 skip funnet.

- Det finnes trolig vrak som er så gamle som fra middelalderen og fram til midten av 1950-tallet. Et ødelagt trevrak hvor bare lasten av kalkstein gjorde utslag på radaren kan være fra middelalderen, skriver Mikael Fredholm på bloggen til Sjöhistoriska museet.

- Vi kan se på bygningsteknikken at dette er et gammelt skip, antakeligvis dreier det seg om et handelsskip. Men det gjenstår svært mye arbeid for oss. Vi har mye film på hvert objekt og skal forsøke å beskrive skipene så nøye som mulig, samle ekspertise for å datere og beskrive oppbygning, finne årsaken til forliset også videre, sier sjef for arkeologisk avdeling ved museet Andreas Olsson til Dagbladet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?