Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Fantastisk fangst

Man kan bli en glad laks av mindre.

Fjord åpnet dørene i oktober. De gamle, innrøykte lokalene til den brune bulen Amsterdam, har gjennomgått en «extreme makeover». Resultatet er svært vellykket. Elegant og fikst, uten å bli krampaktig. Kjøkkensjef Ole Johnny Eikefjord, som fra før driver de ypperlige Eik og Eik Annen Etage, gjør det enkelt for sine gjester: Fra den hyppig skiftende menyen velger man tre, fire eller fem retter, priset fra kr 375 til 495.

- Han gjør det også enkelt for de på kjøkkenet. Når man ikke serverer annet enn en fast meny, er det lov å forvente at det skal være ekstremt bra, sa Fredag.

- Ser poenget, sa Robinson.

- Ok. Vi dropper den sukkersalta laksen, og går for resten? lurte Robinson.

- Høres greit ut, mente Fredag.

- Og å drikke til? undret en passe uformell, men likevel svært korrekt servitør.

Robinson og Fredag lot seg lett overtale til en vinmeny (kr 415 til fire retter). Den besto av et glass hvit Sancerre til første rett, en Chardonnay fra Burgund til kveita, en rød burgunder av typen Mercurey til torsken, samt portvin og en søt Jurancon fra Sørvest-Frankrike til desserten. Ingen ublu pris, skulle det vise seg.

Servitøren forsvant, men var tilbake bare sekunder senere med fem små ganefryder, som skrudde forventningene enda høyere. Forventninger som skulle bli innfridd kort tid etter.

Første rett på menyen, minnet om appetittvekkerne, i hvert fall formmessig. På et stort fat lå svært pent dandert pannestekt kamskjell med mango, sashimi av tuna med soyagelé, ishavsrøye med flyvefiskrogn og hummerhollandaise, ymse skalldyr med salat og scampi på papayapuré.

- Fantastisk. Hurra. Hipp og hipp igjen, sa Fredag.

- Hør! Hør! Hvilken variasjon! Å kombinere smaker som dette krever både fingerspitzengefühl og musikalitet. Dette er veldig, veldig bra. Imponerende. Ja, rett og slett, sa Fredag.

Og slik fortsatte det. Neste fangst var kveite med syltet slangeagurk, ifølge med beurre blanc tilsatt ingefær og basilikum, og en himmelsk puré på potet og blomkål, tilsmakt med trøffel. Så fulgte dampet torsk med østerssopp og dampet boc choi-kål, servert med risoni, parmesan og viérgesaus, og for å spisse det hele, små terninger av chorizopølse.

- De har kanskje ikke mange retter på menyen, men til gjengjeld er hver eneste av dem nær en fullkommen smaksopplevelse, sa Robinson.

En delikat crème brûlé markerte avslutningen. Den kom med markjordbærsorbet, biter av to forskjellige sjokoladekaker og friske bær. I likhet med alt annet som havnet på Robinson og Fredags bord denne kvelden, var desserten delikat anrettet og smakte fortreffelig.

Det finnes flere typer fiskerestauranter. Sushivarianten kjenner de fleste. Likeledes den klassiske franske, som byr på tradisjonelt anrettede fiskeretter og overdådige skalldyrfat. Og så har du den som har fisk og skalldyr som hovedingredienser, men som har ekstremt variert tilbehør, både hva opphav og smak angår. Fjord er en slik. Det beste ved råmaterialet beholdes, samtidig tilsettes andre, ofte kontrasterende smaker. Slik blir selv noe så velkjent som et stykke torsk forvandlet til en ny, spennende smaksopplevelse.

- Vet du, det finnes folk som påstår de ikke liker fisk, sa Robinson.

- Jeg har hørt noe sånt, sa Fredag. - Men de har garantert ikke besøkt Fjord.

robinson&fredag@dagbladet.no

HIMMELROPENDE ROS: - Fantastisk. Hurra. Hipp og hipp igjen, utbrøt Fredag under besøket på Fjord. Kjøkkensjef Johnny Eikefjord driver også Eik og Annen Etage.
EN FJORDOPPLEVELSE: De som påstår de ikke liker fisk, kan ikke ha besøkt Fjord, mener Robinson&Fredag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media