Far i hjerter

Selv om president Hosni Mubarak plasserer seg sjøl over hele Egypt, når han ikke ut til folks hjerter.

EGYPTS PRESIDENT Hosni Mubarak, har hatt den fulle og hele makta i pyramidelandet i 24 år. Går det som alle Midtøstenkjennere regner med, vinner han også dagens presidentvalg. Dermed får generalen seks nye år i presidentstolen. Hvilket er høyst ufortjent.

Selv bodde jeg i Egypts hovedstad, Kairo, i et drøyt halvår. Der tok ikke lang tid før jeg opplevde et av Egypts største problem: Korrupsjonen.

- JEG SITTER I EN over gjennomsnittet bra restaurant i sentrum av Kairo. En politimann i 40-årene kommer inn og setter seg på et av de største bordene. Mutters alene. Han bestiller et realt måltid: Forrett, hovedrett og dessert. Med tilhørende drikke. Mannen tar seg god tid. Spiser, drikker - og går. Uten å betale.

- Skal han ikke betale, spør jeg servitøren, som hadde sprunget frenetisk fram og tilbake for å gi politimannen alt han pekte på.

- Det er bare sånn det er. Vi må servere dem - og ta regninga sjøl, forteller servitøren.

Mange egyptere hadde allerede fortalt meg at korrupsjon var vanlig i dagens Egypt. Jeg ble likevel overrasket over hvor åpenlyst politimannen krevde et gratis måltid.

LØNNINGENE TIL DE alt for mange offentlig ansatte i Egypt er generelt veldig lav. For å klare å overleve, bruker mange derfor sine maktposisjoner til å skaffe seg alt fra et gratis måltid - til ekstrainntekter «under bordet». Favorisering, bestikkelser og underslag av offentlige midler har spredd seg som en aggressiv kreftsvulst i hele det egyptiske samfunnet.

- Korrupsjonen er overalt. Helsepersonale, politi, offentlig ansatte. Alle tvinger oss til å bestikke dem hvis vi skal få den hjelpen vi har krav på. I dag kan vi ikke si «nei» når de ber om penger i en konvolutt. Men jeg håper at noen vil ta tak i dette problemet i årene som kommer, sier Gamal Sayid til International Journalists\' Network.

Sayid eier en restaurant i sentrum av Kairo. Han er en av de mange egypterne som er intervjuet av IJN i forbindelse med dagens valg. Korrupsjon, skyhøy arbeidsledighet og elendige sosiale tjenester er ifølge undersøkelsen hva dagens egyptere er mest misfornøyd med. Grønnsaksselgeren Ali sier følgende om hans Egypt:

- Også i skolene er det korrupsjon. Lærerne underviser dårlig med følgende formål: Få foreldrene til å betale for privattimer. Skoleledelsen er fullt klar over dette, men gjør ikke noe med det, ifølge Ali.

MUBARAK-MISNØYEN er ikke ny. Den har antagelig vært der i de fleste av de 24 årene 77-åringen har regjert med streng og kontrollerende hånd. Men det som er nytt - og oppløftende for egyptere flest - er de mange kritiske stemmene som har dukket opp i offentligheten de siste månedene.

Det hersker liten tvil om at Hosni Mubarak blir gjenvalgt som president i Egypt i dag. Men selv om han får flest stemmer, kan dette være starten på slutten for enerådige herskere i Egypt.

De mange folkemøtene, demonstrasjonene og den åpne kritikken mot den sittende presidenten er et overraskende innslag foran dagens presidentvalg. Egypterne er vant til å se på sine ledere som halvguder. På statuer, plakater og veggmalerier har den styrende lederen smilt ned til folket. Mubarak gjør det fremdeles. Men går det som egyptere flest håper på, kan han snart ikke gjøre hva han vil. For nå krever egypterne reformer.

DET ER FØRSTE GANG at Mubarak har motkandidater til presidentembetet. De ni motkandidatene vil komme til kort.

At dagens valg går riktig for seg, får ingen internasjonale valgobservatører lov til å observere og undersøke. Men - egyptere flest føler likevel at noe nytt er på gang: for første gang i historien er det en livlig debatt om landets elendige sosiale og økonomiske system. Slik kritikk har tidligere ført til fengslinger og harde straffer.

Mubarak når neppe inn i folkets hjerter. Men kanskje er det interne og internasjonale presset nå så stort at han ser seg nødt til å dele makta med flere.

<B>OPPOSISJON:</B> Det er noe helt nytt at Egypts opposisjon får demonstrere forholdsvis fritt i Kairos gater. Tidligere ble presidentens motstandere arrestert og straffet. Nå håper stadig flere at nasjonalt og internasjonalt press mot enerådige Mubarak vil få presidenten på reformgli.
LANDSFADER OG POLITI: Overalt hvor du ferdes i Egypt i disse valgdager, henger plakater av Egypts store president de siste 24 årene, Hosni Mubarak.
<B>STØTTER PRESIDENTEN:</B> En gjeng supportere av Hosni Mubarak er ute i Kairos gater for å få folk til å stemme på den sittende presidenten.
FØRSTEGANGSVELGER:</B> Denne gamle kvinnen er synlig fornøyd over å ha stemt på Egypts president for første gang. Kvinnens mann er Egypts president de siste 24 årene, Hosni Mubarak.
HØYT OG LAVT: Egypts president gjennom de siste 24 årene får sine håndlangere til å henge ham opp overalt. Uten at han blir mer populær av den grunn.