Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Farlig flørt

Forelskelse er biologisk galskap. Den kan lure deg til å velge feil livsledsager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  JEG FALT PLADASK for Siri (24) da jeg så henne løpe svett rundt på friidrettsbanen, sier Anders Kindberg (25). Han fridde forrige helg og fikk ja.

-  Jeg syntes Christina (27) var verdens vakreste og likte umiddelbart profilen hennes, sier Mats Wettergreen Nordli (31). Han sjekket opp forloveden på Internett i april. I november gifter de seg.

-  Jeg følte en umiddelbar kjemi da jeg møtte blikket hennes. Det tok imot meg. Slik beskriver Helge Poulsen (59) sitt første møte med sin andre kone, Britt (50).

ET LITE BLIKK og du svever rundt i ditt lille lykkeunivers. Magen er så full av sommerfugler at det ikke er plass til mat, og hodet fungerer optimalt med bare fem timers søvn. Du er glad, du er oppstemt, og du bruker 90 prosent av tida til å tenke på akkurat denne ene.

Hva skjer egentlig?

Reint kjemisk er forelskelse en cocktail rørt sammen av ingredienser som dopamin, noradrenalin og oxytycin. Forskere sammenlikner tilstanden med en psykose. Faktisk er innholdet av stoffet serotonin i hjernen hos nyforelskede like lavt som hos personer som lider av tvangsnevroser.

-  Forelskelse er en deilig galskap som ruser oss og blinder oss til å tro at den utvalgte er ens sjelefrende. Vi blir euforiske, tyngdekraften opphører og saftene suser, sier dr. philos Turid Suzanne Berg-Nielsen ved NTNU, som til daglig jobber med familiepsykologi.

-  Derfor er det galskap å gifte seg forelsket! Vent til du får baktanker, for det er først da du ser hele personen. Vi går jo ikke på boligvisning når vi er ruset, sier Berg-Nielsen.

-  Mange som går i parterapi, sier at «han var da ikke sånn før». Selvfølgelig var han det! Forskjellen er at du ser hele personen når forelskelsen slukner, tilføyer hun.

For henne er forelskelse en ren kroppslig tiltrekning. Punktum.

-  Forelskelsen indikerer overhodet ikke en personlighetsklaff, den fører heller folk på ville veier.

«HEI MY LOVE. Du er det beste, deiligste og fineste. Elsker deg overalt på jord. You complete me. Stor hilsen fra jenta di som snart blir kona di». Christina Caroline Anfinsen (27) og Mats Wettergreen Nordli (31) har ei kjærlighetstavle bak døra til leiligheten sin i Oslo. Paret traff hverandre på nettdatingsstedet sukker.no i april. 22. juni fridde Mats, og 1. juli flyttet de inn i ny leilighet. Om tre måneder lover de evig troskap i en palmehage i Spania. Mats ble forelsket på første date, mens Christina fikk opp øynene på den andre. I begynnelsen snakket paret seks timer på telefonen daglig - selv om de bodde ti minutter fra hverandre. De kiler, fniser, nusser og berører hverandre konstant.

-  Hvorfor skal vi ikke gifte oss nå som vi er forelsket? Christina er alt det jeg har ventet på i 31 år. Hun gjør tilværelsen komplett, sier Mats.

De lister opp hverandres positive sider, men har de egentlig rukket å se hverandres skyggesider?

-  Vi har vært sammen hver dag siden vi møttes og ser hverandres feil! Mats kan være litt treg til tider, smiler Christina. Det er det eneste hun kommer på.

-  Altfor mange gifter seg når de har det bare greit - uten å finne de voldsomme følelsene. Det tror jeg er feil, tilføyer Christina.

-  FOR Å BLI FORELSKET må vi synes at den andre er attraktiv, sier psykologiprofessor Per Schioldborg ved Universitetet i Oslo.

Krysskulturelle undersøkelser viser at dyktige, pålitelige, intelligente, uavhengige, sexy, maskuline og feminine mennesker er det vi finner mest attraktivt. Disse er gjerne også veltilpassede, sosiale, populære og har høy selvtillit.

Professoren viser til et forsøk utført av psykologen Miriam Law Smith i 2005. Et panel med femten kvinner og menn fikk utdelt bilder av 59 usminkede kvinner i alderen 18 til 25 år. Disse skulle rangeres etter hvor vakre, sunne og tiltrekkende de var. Det viste seg at kvinnene som scoret høyest i alle kategorier, var dem med mest østrogen i kroppen.

-  Kvinner med store øyne, fyldige lepper og høye kinnbein har en rik produksjon av østrogen, sier Schioldborg.

-  UTSTRÅLING OG SELVSIKKERHET er mye viktigere enn utseende. Han må få meg til å le, og vi må ha kjemi fra første stund, sier Line Løvåsen (25).

Stedet er Studentersamfundet i Oslo. Mange studenter har brukt de to siste ukene til å feste og flørte seg inn i det nye skoleåret.

-  Jeg vil ha et godt liv og ønsker å gifte meg med en som har mye penger. Han må jo være pen og ha utstråling også. Du finner ikke slike i Norge, da må du til Italia, sier Live Jøntvedt (20).

Studentgutta rundt bordet rynker litt på nesa.

-  Noen jenter husker du, andre ikke. Det er umulig å si hvorfor. Har noen utstråling, kan det veie opp for at de ikke er så pene, sier Christian Wang (25).

-  Poenget er ikke hva du har, men hva du føler du er, sier Anders Kindberg (25).

Han er den utypiske studenten som har vært sammen med samme dame i ni år. Litt på og av da. Forrige fredag gikk han ned på kne foran kjæresten Siri Westengen og fikk ja.

-  Dette blir klisjé, men da jeg så Siri første gangen, føltes det som om jeg døde og ble født på ny. Vi utfyller hverandre. Jeg har funnet balansen i livet, sier han og tar seg på brystet.

MENN ØNSKER PENE kvinner. Og kvinner vil ha høye menn. Det var i hvert fall det professor Schioldborg kom fram til da han undersøkte hva vi finner attraktivt.

-  En pen kvinne anses som frisk, sunn og fruktbar. Er hun i tillegg en normalvektig «0,7-kvinne» (livvidde dividert med hoftevidde) forsterker det attraktiviteten. Kvinner søker høye menn fordi de forbinder det med å være sunn, sterk og sexy.

Seinere forskning har vist at menn over 185 centimeter faktisk lever fire år lenger, og at «0,7-kvinner» blir lettere gravide ved prøverørsbefruktning.

-  Høye menn gir også høyere orgasmefrekvens hos kvinner, sier Schioldberg.

Han understreker at mennesker ikke flyr rundt med målebånd i jakten på attraktive mennesker.

-  Dette er biologiske markører som virker prebevisst. Vi ønsker sterke avkom og søker etter disse genetiske sunnhetskriteriene.

-  Kan vi da bli forelsket ved første blikk?

-  Alle har en forestilling om hvordan partneren skal være og se ut. Dette hjelper oss å sortere ut sannsynlige og usannsynlige partnere. Hvis forestillingen er svak med tanke på utseende, så kan lynet lettere slå ned når tvillingsjelen nærmer seg. Har man en felles bakgrunn, kan prosessen gå raskere.

VI SPOLER TIDA tretten år tilbake. Psykolog Helge Poulsen (59) haster inn på en konferanse i Stockholm. I salen sitter det 70 personer. Han ser seg rundt, møter blikket til den svenske psykologen Britt Eriksson (50), og bang, han er forelsket. Poulsen er midt i et skilsmisseoppgjør, men vet med en gang at Britt skal han gifte seg med. Hun har derimot funnet mannen i sitt liv. Tror hun. Om natta drømmer Britt at hun ligger i en stor seng i et slott. Gardinene blafrer. Ute på den store steinbalkongen står plutselig Helge.

-  Da jeg fortalte Helge om drømmen, svarte han bare: «Jeg var der», minnes Britt.

To dager seinere holder de hender på vei til flyplassen. To år seinere skilles Britt. Tre år seinere flytter hun til Helge.

-  Å møte ham var som å komme hjem. Det føltes som om vi alltid hadde kjent hverandre. Jeg hadde ikke den relasjonen med min eksmann, sier Britt.

DE TO PSYKOLOGENE HAR videreutdannet seg til Imago-terapeuter. Imago er latinsk for «bilde». Denne retningen innen psykologien legger vekt på barndommens erfaringer. Tanken er at vi tiltrekkes av personer som likner våre foreldre, og at vi velger en partner som imøtekommer de kravene våre foreldre ikke klarte å innfri i barndommen.

-  En «imago-match» er en partner som har med seg de samme opplevelser, minner, sår og umøtte behov fra barndommen. Man blir ubevisst forelsket i personer med felles erfaringer, sier Britt.

Psykolog Turid Suzanne Berg-Nielsen tror også at erfaringer med våre første forelskelsesfigurer, mor og far, er avgjørende for hvem vi tiltrekkes av.

-  En partner vekker tidligere lengsler. Hadde du en far med skjegg, så er sjansen stor for at du tiltrekkes av det i voksen alder, sier hun.

-  Søker vi partnere ut fra at «like barn leker best» eller at «motsetninger tiltrekker hverandre»?

-  De fleste søker partnere med like interesser, men vi velger ofte en partner som lever ut andre sider enn oss selv - som supertøffe Johnny som blir sammen med den litt forsiktige Silje. Fenomenet kalles «vikarierende utlevelse». Også «nevrotiske matcher», som den uøkonomisk kvinnen som gifter seg med en regnskapsfører, kan få et godt forhold.

Professor i evolusjonær biologi ved NTNU, Eivin Røskaft, opererer med en skjønnhetsskala fra en til ti.

-  En mann som er en «femmer» synes selvfølgelig at en «tierdame» er pen, men siden hun ikke er oppnåelig, vil han finne en «femmerdame» mer attraktiv.

Hans studier har vist at ressurser, for eksempel penger, kan veie opp for en mann som befinner seg langt nede på skjønnhetsskalaen:

-  Mens menn ubevisst søker ungdommelige kvinner med maksimal reproduktiv verdi, søker kvinner ressurssterke menn som kan skape en trygg ramme rundt dem og barna. En åtter-kvinne kan gifte seg med en rik firermann for å sikre trygghetsbehovet.

DA MATS OG CHRISTINA opprettet en personlig profil på sukker.no, svarte de på 80 spørsmål om seg selv og om drømmepartneren. Profilene deres viste 95 prosent match. Mats tar nå MC-lappen for å kunne kjøre sykkel med Christina, mens hun har kjøpt snowboard for å bli med ham i bakken.

-  Vi snakker mye sammen, og det er viktigst av alt, sier Mats.

Svever: Christina Caroline Anfinsen (27) og Mats Wettergreen Nordli (31) har ingen betenkeligheter med å gifte seg i forelskelsesrus. De møtte hverandre på Internett i april.
Ung flørt: - Dama og jeg er ett, sier Anders (t.h). Det synes Line, Live (t.h) og Christian høres deilig ut.
Imago-match: Psykologene Helge Poulsen (59) og Britt Eriksson (50) tror vi blir forelsket i personer med felles erfaringer fra barndommen.
Åpne øyne: - Vi har vært sammen hver dag siden vi møttes og ser hverandres feil, sier Christina om forholdet til Mats.