Farvel til våpnene

Egentlig skulle Cecilie Hellestveit (33) bli geriljakriger. Nå prøver hun å redde verden i stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  JEG TOK DET SISTE året av videregående i Russland i 1990, og det var en mildt sagt interessant opplevelse. Jeg havnet nemlig hos en relativt fattig familie, sier islamekspert og forsker ved Norsk Senter for Menneskerettigheter, Cecilie Hellestveit.

-  Jeg trodde slike utvekslingsprogram sendte deg til folk med penger?

-  Vi var seks studenter og to eller tre av oss ble sendt til familier med midler, mens jeg havnet hos en, kremt, gjennomsnittlig sovjetisk familie.

-  Ville du ikke hjem til Norge?

-  Tenker du på når det blir ti minusgrader, man bor i første etasje og har rotter digre som katter i leiligheten, sentralvarmen blir slått av, det ikke finnes såpe eller tannkrem, og du ligger i senga med stiv kuling i håret? Jo da, jeg ville hjem. I tillegg opplevde vi en del vold og verre ting der borte. Men vi hadde inngått et veddemål, skjønner du, så det var bare å bite tennene sammen. Etter en stund ble vi evakuert uansett. Golfkrigen startet, byen ble beleiret og det sto tanks i hagen vår.

FREDSFORSKEREN SOM er utdannet jurist og statsviter har opplevd mer enn de fleste i sitt 33 år gamle liv. Hun sitter på kontor 331 på Norsk Senter for Menneskerettigheter i Oslo. På veggen henger en innrammet side fra en 400 hundre år gammel Koran, og i bokhylla står en nyere utslitt en. Skjermspareren hennes oppfordrer Tony Blair til å lage te i stedet for krig, og kaffen drikkes av et krus med det amerikanske flagget på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer