Fattigmanns røst

I hele høst har Ben Borgen (53) jobbet for at de fattige skal gå en varm jul i møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER EN TIDLIG torsdagsmorgen i Oslo. Det er mørkt, det blåser, og det regner akkurat så kaldt og hjerterått som det kan i et klimaforvirret Norge noen uker før jul. På den ene trappa utenfor St. Jakobs kirke ligger en av byens hjemløse på et tynt lag aviser. På den andre står lederen i fellesaksjonen mot fattigdom, Ben Borgen, og leser dagens debattinnlegg. Han har dagsordenen klar.

-  Jeg tenkte jeg skulle vise dere litt av fattig-Norge.

TO MINUTTER SEINERE forsyner han seg av gratis kaffe hos Blå Kors i Oslo, mens de andre gjestene tar tjukke lag blåbærsyltetøy på risgrøten og skyver kneippbrød og rekesalat inn mellom skjegg og tannstubber.

-  Vårt mål er å gjøre oss selv overflødige i løpet av denne stortingsperioden. Da bør regjeringen ha avskaffet all fattigdom, mener Borgen. Han snakker ikke bare på vegne av andre.

-  De fleste i organisasjonen har førstehånds erfaring fra det å være fattig, sier Borgen, som selv lever på laveste sosialsats.

-  Jeg jobbet i barnehage i 15 år, men ble syk for seks år siden. Jeg vet godt hva det vil si å ikke ha penger. Denne måneden for eksempel, har jeg ikke fått utbetalt sosialpengene ennå, på grunn av treghet i systemet. Jeg har to kroner og femti øre i lomma. Senest i dag måtte jeg snike på t-banen. Jeg har ikke penger til ei avis eller ei flaske brus, sier Borgen. I stedet bruker han, og mange andre fattige med han, det meste av sin tid og de få kronene de har på Fellesaksjonen mot Fattigdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer