+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Fattigmannsrettene som ble delikatesser

Pasta før carbonara.

MINIMALISTISK: Pasta alla gricia har alle smakene til en klassisk carbonara – unntatt egg. Foto: Mette Randem
MINIMALISTISK: Pasta alla gricia har alle smakene til en klassisk carbonara – unntatt egg. Foto: Mette RandemVis mer

Det italienske, og kanskje særlig det romerske kjøkkenet, lever på forestillingen om egen tidløshet. Når en ambisiøs fransk restaurant eller en norsk mesterkokk setter en rett foran deg, er det for å imponere med oppfinnsomhet, med evnen til å bryte ny grunn. Når du får en rett på en italiensk restaurant, er det med forsikringen om at maten er autentico, helt ekte, akkurat slik mama og nonna (bestemor) pleide å lage den.

Aller helst skal retten ha aner langt tilbake i tid. Gjerne til romertida, men i hvert fall så langt tilbake at det nesten er absurd å tenke seg en verden uten den. Maten er, like mye som selve Roma, et monument over en storslått fortid. Tenk deg Roma uten Pantheon og Colosseum. Umulig! Uten en blanding av skjønnhet og forfall, travelhet og latskap. Absurd! Tenk deg å bruke hele dagen på å gå på glatte og ujevne brostein, uten å kunne sette seg ned et sted og bestille en pasta carbonara. Forferdelig!

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.