Favoritter på et fat

Hvilken soyasaus er best? Har du en favorittoppskrift? Og har du tips til lettvint snacks? Sultne og matglade lesere ber deg om hjelp. Bli med i matdebatten!

PÅ MAGASINETS NETTSIDER kan du diskutere mat i vårt eget debattforum. Her kan du spørre andre lesere om tips og råd, eller dele dine egne kunnskaper om mat, råvarer og oppskrifter. - HAR DU EN FAVORITTOPPSKRIFT? Spørsmålet kommer fra en leser som kaller seg «Sulten». Vedkommende tar imot alt av oppskrifter fra andre lesere, både store og små godbiter. FØRST UTE TIL Å DEMPE SULTEN var «Mar», som tidligere har hjulpet debattanten «Matglad» med oppskrifter til et lystig jentelag. I den anledning kom «Mar» opp med denne oppskriften: Langtidsbakt lammebog med provencialskorpe Smør lammebogen med litt olivenolje, salt og to kvister timian. Sett den i ovnen på bakepapir. Stek bogen på 100 grader i 3-4 timer. Hell jevnlig dens egen saft over så den ikke blir tørr. Når kjøttet faller av benet er den klar. Smør oversiden med dijonsennep og dryss provencialrasp over. Rist deretter bogen under grillen til skorpa er gylden. Provencialrasp: 100 gram hjemmelaget rasp 1/2 dl olivenolje med 1 fedd finhakket hvitløk i (la oljen stå i 30 minutter og sikt fra hvitløken). Finhakk 1 kvist timian, 2 kvister persille, 1 kvist kjørvel og 1 kvist estragon. Bland med olje og rasp, og smak til med salt og pepper. Server med for eksempel råstekte eller bakte poteter og ratatouille. Vinforslag: Kraftig og fruktrik vin fra det sydlig Rhône. Har du andre oppskrifter å dele? Send dem inn her! DET ER MANGE ULIKE forespørsler og dilemmaer i matdebatten. I likhet med den øvrige verden blir også matverdenen stadig mer globalisert. Nye impulser og råvarer finner veien nordover, og matvaner endres med nye trender. Men med større utvalg og nye valgmuligheter kommer også behovet for kunnskap. Et eksempel er soyasaus. Vi ble kjent med den gjennom det asiatiske kjøkkenet, og i dag har den blitt en del av mathverdagen for mange nordmenn. Vi bruker den like gjerne til torsk som til vårrull, og et utall nye typer soyasaus har kommet til. Da er det ikke alltid like enkelt å finne ut av soyasausens verden. I den anledning ber «Glad Amatør» om lesernes hjelp: «Når en oppskrift sier «soyasaus» - hvilken type bruker jeg da? Jeg har både Kikoman, Dark Soy, Light Soy, Sweet Soy, men jeg vet ikke hvilken av dem jeg skal bruke. Kan noen der ute hjelpe meg?» «MAR» HAR ALLEREDE kommet den glade amatør til unnsetning, og tipser om at vanlig Kikoman er tryggest dersom det ikke står noe annet i oppskriften. Men kanskje du har andre spennende tips om soyasaus? Vet du om noen retter som blir bedre med henholdsvis mørk, lys og søt soyasaus? Send inn dine sprekeste soyasaustips her! - HAR DU GODE OPPSKRIFTER PÅ SNACKS? «Godtesjuk» er ikke ute etter mektige kaker eller tidkrevende retter, men noe enkelt, lettvint og... GODT! Kan du hjelpe en godtesjuk i nøden? Send inn snackstips her! Har du noen andre mattips? Gå inn på våre debattsider og bli med i diskusjonen! For mange henger mat og vin sammen. På Magasinets vinsider kan du lese om nyheter og anbefalinger, og få med deg alle Magasinets vintester. Her kan du hente eller dele vintips. solvi.glendrange@dagbladet.no

<HLF>Nam, nam...</HLF> Kaninlår fylt med fiken og hvitløk. Tilbehør er endiveterte, aubergine-kompott, purreløkterrine og «utbenet» potet med fløtepotet... <QL><KULE> Eller kanskje du har andre <LINK http://debatt.dagbladet.no/magasinet/discussion.html?board_id=2000305764>oppskrifter</LINK>?
<HLF>Saftig lammebog:</HLF> Her i en versjon som er fylt med spinat.
<HLF>Asiatisk:</HLF> Vårruller med soyasaus til.