Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Fedons kamp

Etter fem år i Norge ga dr. Chatzipanagiotou opp. Han skiftet navn til Lindberg.

{ndash}ZHATZIPANAGIJOTUI?{ndash}Det er et ganske vanlig navn i Hellas. Det uttales hatsipanajåto {ndash} ha-tsi-pa-na-jå-to. Stavelsene kommer tålmodig fra Fedons munn. Dette er en øvelse han har gjort før. {ndash}Jeg ble litt lei av at folk husket å ha møtt meg, men ikke kunne huske navnet mitt. Og det var jo litt slitsomt å alltid måtte stave navnet mitt i banken. I 1991 ga Fedon opp sitt greske etternavn. En realistisk og pragmatisk avgjørelse. Nå kjemper han mot fett, fordommer og inngrodde ernæringsråd. Den omstridte legen har ingen planer om å gi seg, men sier han merker presset. Lange dager og mange oppslag tar på. {ndash}De siste månedene har det vært mye arbeid, mer enn jeg har godt av, sier Fedon. MATPOLITIETS folkefiende nr. 1 sitter bak en ryddig IKEA-pult på Stortorvet. Han virker avslappet og balansert. Felleskatalogen og blodtrykksmåleren ligger framme, og en snerten bærbar PC er gjemt bort i hjørnet. Under legefrakken har han ei blå skjorte og et lyserødt slips. Han drikker vann. {ndash}Du skal vite at jeg har ingen dager med blank kalender. Og så kommer alle henvendelsene fra presse og andre på toppen av det, sier Fedon. Han er sannsynligvis den eneste legen i Norge som har fått seg manager.{ndash}Jeg er veldig bevisst på at jeg må komme meg ut av dette, det er ikke sunt for noen. Jeg må passe på meg selv, jeg kan ikke gjøre noe positivt for andre hvis jeg blir utbrent. {ndash}Har du vært redd for det? {ndash}Som lege har jeg sett mange mennesker i denne situasjonen. De rådene jeg har gitt dem, må jeg jo følge selv. Men jeg har ikke vært nærme sykemelding.FEDON KOM TIL NORGE i 1986. Den nyutdannede legen hadde valget mellom Tyskland og Norge. Alle Fedons søsken har studert i utlandet. Hans mor har norske aner langt tilbake, men det veide ikke tungt på vektskåla. Selv hadde han gått på tysk skole i Athen, og så for seg en spesialistutdannelse i Tyskland. Et stipend fra den greske staten avgjorde saken. Det ble Norge.{ndash}Tanken var å være her et år, men så ble jeg bare værende. Jeg kaller det «syndromet av det midlertidige». Globalisten Fedon har reist i hele sitt liv. Han snakker seks språk. Moussaka er ikke livretten, og han har ikke Theodorakis på evig repeat på stereoanlegget. {ndash}Det jeg har opplevd gjennom å reise, er noe av det viktigste i mitt liv. Jeg har lært at det er mange måter å gjøre ting på, og likevel gjøre det riktig.{ndash}Hvor lenge blir du i Norge?{ndash}Vel, jeg ser ikke fram til noen pensjonisttilværelse her i det kalde nord.{ndash}Du skal til Middelhavet?{ndash}De fleste nordmenn vil jo gjerne dra dit som pensjonister, så hvorfor skulle ikke jeg?«JEG SPØR MEG SELV hvordan det hadde vært om Fedon hadde hett Ole Christian, hadde blå øyne og mariusgenser og sin utdannelse fra Universitetet i Oslo. Om han også snakket professoralt og ikke tjente 5 øre på sin kunnskap, da hadde det kanskje ikke blitt laget så mye støy,» sier legekollega Jørgen Skavlan til Magasinet når vi spør om fenomenet Fedon. En utlending som går til angrep på brød, poteter, kokte rotgrønnsaker og stort melkeinntak. Attpåtil er han en mann som kler seg pent, og sier han foretrekker byen. Stort nærmere å lenke seg fast foran barnetoget på 17. mai kommer man ikke. {ndash}Du angriper jo «the Norwegian way of life»? {ndash}Men hva er «the Norwegian way of life» i dag? spør Fedon engasjert. {ndash}Er det bildet du tegner nå med lue i skauen det riktige? Nei, sier jeg. Det er et romantisk bilde som sitter igjen fordi Norge er en ung nasjon. Men nordmenn flest går ikke på ski hver dag, de tar bilen og sitter stort sett stille, og spiser ferdig thai-mat. Norge har forandret seg veldig siden jeg kom hit i 1986. Da ble olivenolje solgt i små parfymeflasker på 150 milliliter som sto ved siden av margarinen. Se hva du finner i dag.Fedon lener seg fram og øker forbrenningen med litt gestikulering. {ndash}Vi må ta noen beslutninger som kanskje vil ta livet av en del myter om livet i Norge. Tror du vi vil bli like fysisk aktive som vi var for 50{ndash}100 år siden? Nei. Det må få konsekvenser for hva vi putter i munnen også.{ndash}Det er jo et ganske behagelig budskap du serverer? At det ikke er din egen feil at du er feit, det er en konsekvens av gener og et amerikanisert kosthold?{ndash}Ja, men det er riktig. Det er jo det som er hele poenget. Den ellers så kontrollerte Fedon slår neven i håndflaten og hever stemmen. {ndash}Hvorfor insinuerer samfunnet at det er ens egen feil hvis en veier 160 kilo, mens en får medikamenter og råd hvis en har høyt blodtrykk?{ndash}Fordommer?{ndash}Er det noen tvil om det? En avviker fra normalen på en synlig måte. Men det som skjer nå, er at så forferdelig mange begynner å avvike fra normalen. 12 prosent lider av fedme og en tredjedel av overvekt. Når skal helsevesenet og det offentlige forstå at dette er deres anliggende også? Det er ikke bare å si «spis mindre, og gå hjem». Hadde det vært så enkelt, hadde den personen gjort det for lenge siden.HAN PRØVDE FØRST i det offentlige. Der var det ikke mye grobunn for Fedons ideer. «Hva har en lege med overvekt å gjøre? Det er jo bare å spise mindre, det,» sa noen av kollegene ved Lovisenberg sykehus. Helsedepartementet ville bare gi støtte til «kompetansebyggende tiltak», og Oslo kommune svarte at det ikke var noen egen budsjettpost for fedme. {ndash}Da blir du rimelig oppgitt når du ser hvor stort samfunnsproblem dette er. Jeg er en «do it»-type, veien til helvete er jo som kjent brulagt med gode intensjoner. Det holder ikke å mene masse bra, det er hva du får gjort som betyr noe. Noe er blitt mer. I 1999 startet han en klinikk sammen med Røde Kors. To år etterpå tok han opp 700000 i personlig lån og startet for seg selv på Stortorvet. Han kunne blitt fastlege med garantert inntekt, men valgte å gå egne veier. Det lønte seg. Et enkelt legekontor med resepsjon har i løpet av halvannet år lagt på seg to og en halv etasje. Nå har han 15 ansatte, landsomfattende kursvirksomhet, fast spalte i Allers, eget brød og to bøker som er oversatt til både svensk og finsk. Dansk utgave er på trappene. {ndash}Hva er du mest stolt av i ditt liv?{ndash}Jeg har gjort det som på engelsk heter «make a difference», og det på en positiv måte. Jeg kan sove med god samvittighet. LEGE, LEGE, LEGE. Fedon er ikke bare fra legekunstens hjemland. Halve slekta, deriblant tre brødre, bærer hvit frakk og stetoskop. Junior valgte samme spesialisering som sin far, indremedisin. Det er ikke bare insulinresistens som ligger i genene. {ndash}Jeg har aldri ønsket å bli noe annet enn lege, har egentlig aldri vurdert noe alternativ til det. Uff, det høres jo forferdelig ut, sier Fedon og ler.{ndash}Jeg kommer fra et pent hjem. Vi manglet aldri noe, men vi levde aldri overdådig. Jeg hadde en helt vanlig oppvekst, men det var mye jobb, den tyske skolen jeg gikk på var tøff. På fritida spilte jeg volleyball og basket, eller sto på ski. Det er bare to timer med buss fra Athen, så er du i bakken. Fedon vokste opp i en generasjonsbolig. Hus, hage og besteforeldre i et middelklassestrøk i nærheten av sentrum. Mange i familien hans legger lett på seg. De har anlegg for alderdomsdiabetes og insulinresistens. {ndash}Min bestemor og bestefar spiste det samme og jobbet sammen, men det var bestemor som la på seg. Hun hadde store problemer med blodtrykket, og på den tida hadde en ikke noen effektive medikamenter. Ble blodtrykket for høyt, kom legen for å årelate. Han tømte gjerne en liter blod. Hver gang det skjedde, trodde jeg hun skulle dø. Det er klart slikt er med på å forme en. {ndash}Har du fortalt familien om oppstyret i Norge?{ndash}Ja. De synes det er litt morsomt. Men jeg har ikke gjort noe nummer av det, jeg ser ikke på det jeg har gjort som så fantastisk stort. {ndash}Du er ikke blitt profet i ditt eget hjemland?{ndash}Det blir nok ei bok på gresk. DET HAR ALDRI vært lett å være lege i selskapslivet. Etter at brannen brøt ut i den norske fettgryta, har det ikke blitt enklere for Fedon. {ndash}Når jeg er på restaurant stirrer alle på hva jeg spiser, og uansett hvor jeg er i en sosial sammenheng blir kosthold tema. Det er slitsomt. {ndash}Hvorfor ble det så mye bråk?{ndash}Jeg tror ikke motstanden er så stor som det kan se ut som. Men jeg er overrasket over den skarpe reaksjonen fra enkelte i ernæringsmiljøet. Noen av dem har jo tatt det personlig.{ndash}Ernæringsprofessor Kaare Norum sier han blir forbanna på at du angriper «det sunne norske kostholdet».{ndash}Jeg tror han identifiserer seg med de anbefalingene han har gitt etter beste evne og etter den kunnskapen som eksisterte da han ga dem. Mye av det han sier er jo riktig, men samfunnet har forandret seg. {ndash}Blir du sint eller forbanna av alt oppstyret?{ndash}Litt begge deler, og til dels ganske oppgitt. Når budskapet ditt blir så forvrengt og helt overtatt av andre, har du ingen sjanse. Du kan ikke løpe etter og svare på alt. {ndash}Ok, hva ville du som utenforstående mene om teoriene til denne dr. Lindberg slik de blir presentert?{ndash}Jeg ville nok vært litt forvirret. Hver dag leser jeg en ny versjon av hva jeg mener, og jeg kjenner meg ikke igjen. Slanke-Fedon, slankeditt, slankedatt, det er litt sårende. Jeg har bare foreslått å reorganisere litt på tallerkenen til dem som har lett for å gå opp i vekt eller utvikle diabetes. I BYGDØY ALLÉ har Fedon et kjøkken en restaurant verdig, sier besøkende. Urter, vin, eksotiske oljer og grønnsaker fyller hyllene og det store kjøleskapet. Og mørk sjokolade med høy kakaoprosent, den har lav glykemisk indeks.{ndash}Tenker du mye på leptiner og tyroksin når du lager mat?{ndash}Nei, jeg har liggende de råvarene jeg vet det er fornuftig å ha, og så går det på autopilot. Jeg tenker smak, ikke biokjemi.{ndash}Og da står du med nesa i egen kokebok?{ndash}Jeg bruker sjelden oppskrifter, og det er sjelden jeg ender opp med samme rett to ganger. Kreativiteten kommer når du frigjør deg fra oppskrifter og tør bruke fantasien. I Norge er man altfor forsiktige med urter og krydder, og da blir det ikke alltid like spennende.{ndash}Det må jo ta en del tid?{ndash}Med litt planlegging tar det mindre tid enn å løpe på 7-eleven etter frossenpizza. Men det er jo slik at mange nordmenn fortsatt spiser for å overleve, mens grekere i større grad lever for å spise. En går mye ut på små tavernaer med hele familien, eller en kan bare banke på døra og si «hei, her er vi». I Norge skal det gjerne planlegges måneder i forveien. {ndash}Har du fortsatt mange venner i Hellas?{ndash}Ja, jeg reiser jo ofte ned. Men i det siste har det vært vanskelig nok å holde kontakt med vennene jeg har her.{ndash}Grekere er kjent som barnekjære. Du har ikke barn. Er det et savn?{ndash}Kineserne har et ordtak. «Har du barn?» spør de. Hvis svaret er ja, sier de: «Da er du heldig.» Hvis svaret er nei, så sier de også: «Da er du heldig.» BOKA «Naturlig slank {ndash} med kost i balanse» har solgt i 80000 eksemplarer i Norge, kokeboka 93000. {ndash}Forlaget sa til meg at en faktabok som denne ville være vellykket hvis den solgte i 2500 eksemplarer. {ndash}Hva skal du gjøre med alle pengene?{ndash}Den er forferdelig, denne fokuseringen på hva jeg tjener. Dere i Dagbladet hadde jo ei førsteside med «Fedon søkkrik på fettet vårt». Dere beskylder meg for å ønske det dere mest av alt ønsker selv {ndash} å selge! Men det er nok bakeriene og forlaget som har tjent mest på brødet og bøkene.{ndash}Men du tjener bra?{ndash}Vi er i en oppbyggingsfase. Alle som vet noe om det å starte en ny virksomhet, vet at det må foretas investeringer hele tida. Det er heller ikke slik at å drive privat klinikk gir så fantastisk mye penger. Men det er selvsagt hyggelig om vi lykkes og begynner å tjene penger.{ndash}Ingen ny bil eller båt?{ndash}Jeg har ikke kjøpt noe nytt, faktisk.{ndash}Hva skal du kjøpe deg, da?{ndash}Ingenting, egentlig. Jeg har det veldig bra, og ønsker meg ingenting. Det er sikkert mye positivt vi kan gjøre med pengene når de kommer, men det blir ønsketenkning foreløpig. {ndash}Er du et offer for janteloven?{ndash}Det er vanskelig for meg å si, jeg har jo ikke vokst opp med den. Men min grunnleggende holdning er at hvis samfunnet skal gå videre, må folk som gjør noe positivt premieres på en eller annen måte.{ndash}Så du er høyremann?{ndash}Nei, jeg hører ikke til noe parti. Det viktigste er ikke om katten er hvit eller svart, men om den fanger mus.Fedon drar fram litt tall. En meningsmåling fra Norsk Gallup for TV2. Om at en av fire nordmenn har endret kosthold på to år. Om at de spiser mer grønnsaker, mer fisk, mindre sukker, brød og poteter.{ndash}Dette tar du æren for?{ndash}Nei, nei, vi er mange. Pressen og de som er uenige med meg, har like mye av æren. Til tross for all uenigheten må jo denne debatten være tidenes mest vellykkede helseopplysningskampanje. Kort pause.{ndash}Og det uten at det har kostet staten et øre.

Gründer: Fettklinikken startet i noen bakrom på Sjølyst i 1999. Nå fyller den tre etasjer på Stortorvet i Oslo.
Bestselger: Fedon signerer bøker på Smart Club i Oslo. <br>Foto: Ida von Hanno Bast
Fettkrangel: Ernæringsprofessor Kaare Norum skjeller ut Fedon. - Les boka mi, svarer Fedon. <br>Foto: Mette Møller
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media