Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Fem klumsete tyver felte presidenten

Richard Nixon forsøkte å dekke over innbruddet i kontorene. Nå er de til leie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON/OSLO (Dagbladet.no): Det blåser en iskald vind langs Potomacelva i Washington. 

I bydelen Foggy Bottom, en av de eldste i den amerikanske hovedstaden, fikk Watergatekomplekset navn etter slusen som ledet elvevannet vekk ved flom. Den ble kalt water gate.

Nå kan du leie husrom i den historiske bygningen som ble oppført på 60-tallet.

TÅKA LIGGER HER fortsatt, selv om det lavtliggende sumpområdet er forvandlet til maktkonsentrasjon i stål og glass. Foggy bottom er i dag kallenavnet på utenriksdepartementet, som ligger like ved.

Inn i Watergates suite 610brøt fem klumsete tyver seg inn natt til lørdag 17. juni 1972. I dag trenger man ikke bryte seg inn. Kontoret er til leie, og du kan få nøkkelen til suite six ten, som amerikanerne morer seg med å si.

Særlig søtt var imidlertid ikke det som foregikk i dette kontorlandskapet på 70-tallet.

Med det dårlig utførte innbruddet som republikanerne sto bak, ble den gamle slusens navn alle skandalers mor. Vi har for eksempel Monicagate, Irangate og Foleygate. Så kjent for skandale er komplekset, at vi til og med i Norge har hatt vår egen Watergate, Romeriksporten. 

HER LEIDE DET demokratiske partiet kontorer. Det var valgkamp, demokratene var selvsagt ikke klar over det, men de hadde allerede blitt avlyttet en stund.

image: Fem klumsete tyver felte presidenten

Denne sommernatta gikk tyver igjen inn i hovedkvarteret deres igjen. En del av avlyttingsutstyret var gått i stykker, og skulle repareres.

Innbruddstyvene var bevæpnet med teip. En sikkerhetsvakt i bygningen stusset på at dørene til trappesjakten var teipet i hele sju etasjer slik at de ikke gikk i lås. I sjette etasje, der døra fra trappesjakten ledet rett inn til lokalene som demokratene leide, var døra brutt opp. Politiet ble varslet.

Da politimenn kom inn på kontoret til det demokratiske partiets viseformann hoppet en av de fem tyvene fram fra gjemmestedet bak et skrivebord. Han hadde hendene i været og ropte at de ikke måtte skyte.

Mennene snakket spansk og var iført solbriller og dresser. De hadde lommelykter, avlyttingsutstyr, gummihansker, walkietalkies og kamera.

Innbruddet ble dagen etter karakterisert som dårlig håndverk. Avisene reagerte ikke med mer enn notiser.

DE BRUNE FINÉRPLATENE er borte. 70-tallskameratene med digre briller og langsnippede, blomstrete skjorter er også vekk. Suite 610 hvor tyvene brøt seg inn er til leie, men minnene som er igjen fra 1972 er ikke mange.

Det er i dag snakk om et forholdsvis moderne kontorlokale, i alt 8 oppussede rom med vindu.

De nye eierne av Watergate leier ut for en gjennomsnittlig pris til Washington å være, nemlig rundt 3000 kroner per kvadratmeter. En rekke lokaler er til leie i bygget. Megleren reklamerer med at det er fasjonabelt her, med deli, treningssenter, svømmebasseng, bank, bakeri, apotek og firestjernes hotell i bygget.

TIDLIGERE BANKET HISTORIEINTERESSERTE besøkende av og til på dørene til 610. De ville se hvor USAs største politiske skandale noen sinne fant sted.

Denne besøksvirksomheten har imidlertid tatt slutt for mange år siden.

Nå ønsker de nye eierne å minnes Watergateskandalen på et eller annet vis, men noe museum blir det ikke. Kontorlandskapet skal leies ut som vanlig, og noen kritiske røster i Washington mener er for galt. Flere påpeker behovet for å ha et sted å gå til for studenter, forskere og historieinteresserte som vil se hvor det skjedde.

Adressen til demokratenes gamle hovedkvarter er 2600 Virginia Avenue Building. Og avlyttingen ble utført fra et hotell over gata, nemlig rom 732 på Howard Johnson\'s Motor Lodge.

I faktaarket som følger med prospektet opplyser megleren CB Richard Ellis at det dreier seg om kontorene som sto i sentrum for Watergateskandalen. Og det liker visstnok de aktuelle leietakerne.

Det er eiendomsselskapet Bentley Forbes som eier den 11 etasjer høye bygningen i dag. De kjøpte den i fjor, og planlegger å pusse opp for 3 millioner dollar i løpet av 2007.

Watergatekomplekset, som består av seks ulike bygninger, ble bygget av et italiensk firma med arkitekt Luigi Moretti i ledelsen.

DET TOK TID før Watergateinnbruddet ble en skandale. Innbruddet ble dysset ned. Journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein i Washington Post luktet imidlertid lunta. De jobbet med saken i månedsvis før de hadde gode nok opplysninger til å kjøre den på førstesida. Likevel ble Nixon gjenvalgt som president som planlagt.

For det var først i 1973 saken virkelig begynte å ta av. Det kom fram at det var det republikanske partiet som sto bak innbruddet. President Nixon hadde under sin gjenvalgskampanje opprettet en komité som ikke skydde noe middel Målet med innbruddet var selvfølgelig å avlytte demokratene, og få kjennskap til deres valgkampstrategi.

Det kom fram at justisministeren, John Mitchell, kjente til innbruddsplanene. Han ledet komiteen for Nixons gjenvalg. Han måtte gå og fikk følge av FBIs fungerende sjef, som innrømmet at han hadde ødelagt bevismateriale.

Praktisk talt hele Nixons administrasjon var innblandet. Navn som Gordon Liddy (økonomisk rådgiver), Howard Hunt (rådgiver i Det hvite hus), Charles Colson (presidentens spesielle medarbeider og stabssjef i Midtvesten), Bob Haldeman (presidentens medhjelper i Det hvite hus) og John Ehrlichman (presidentens rådgiver i innenriksspørsmål) ble dratt fram under den lange rettsprosessen.

8. august 1974 gikk Nixon av. Med fare for riksrett og beviser på teip innrømmet han at han hadde deltatt i forsøkene på å dekke over innbruddets oppdragsgivere.

I DAG HOLDER et annet parti av mindre kaliber til fire etasjer under, nemlig Libertarian National Comitee. De har aldri merket noe avlytting, men så har de aldri hatt politisk innflytelse av særlig størrelse heller.

I alle år har Watergate vært en fin adresse å bo på, og populært blant kjente mennesker. Under Nixons periode bodde så mange av hans folk her at kallenavnet ble White House West. Og under Reagan fortsatte innkvarteringen.

I dag bor blant andre Condoleezza Rice her i leilighetsdelen av komplekset. Og Monica Lewinsky som var delaktig i Monicagate, hun bodde også i Watergate.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

DEEP THROAT:</B> FBIs Mark Felt var kilden som hjalp journalistene. I mai i fjor gikk han ut og fortalte det selv, etter over 30 års hemmelighold.
<B>VAR FBIs NESTKOMMANDERENDE:</B> Mark Felt jobbet i FBI på 70-tallet. Bildet er fra 1981.
BLE IDØMT FENGSEL: John D. Ehrlichman, presidentens rådgiver i innenriksspørsmål, fikk 18 måneders fengsel for Watergateskandalen. Her vitner han for Senatets Watergatekomite i 1973.
<B>BODDE I WATERGATE:</B> Opphavskvinnen til en annen gate-skandale, nemlig Monica Lewinsky, bodde i Watergatekomplekset da hun hadde et forhold til Bill Clinton. Bildet er fra 1998.
<B>RICHARD NIXON I 1972:</B> USAs sittende president drev gjenvalgskampanje, og lykkes. Han vant valget og tok sin andre presidentperiode dette året.
<B>TOK FARVEL I 1974:</B> Watergateskandalen førte til at president Nixon måtte gå. Her tar han farvel med sine ansatte i Det hvite hus med kona Pat ved sin side.
<B>AVSLØRTE SKANDALEN:</B> Washington Post-journalistene Bob Woodward, til høyre, og Carl Bernstein gravde saken fram. Og deres arbeidsmetode "følg pengene" ble raskt adoptert av andre journalister.
VED POTOMACELVA:</B> Nå kan du leie deg inn i det historiske Watergatekomplekset.
FARVEL:</B> I august 1974 gikk Nixon av. Her forlater han Det hvite hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!