Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
VENNERS VENNER: TV2-sportens Siri Nilminie Avlesen-Østli (34) kan de fleste replikkene i «Friends» utenat. Foto: Geir Dokken
VENNERS VENNER: TV2-sportens Siri Nilminie Avlesen-Østli (34) kan de fleste replikkene i «Friends» utenat. Foto: Geir Dokken Vis mer
Du leser nå Dagbladet Pluss

Fenomenet «Friends» - 15 år etterpå

TV-serien om vennegjengen på Manhattan ble lagt ned for 15 år siden. Likevel får den stadig nye blodfans blant unge seere. Hva er det med «Friends»?

Han prøvde å bli Chandler Bing. Kledde seg i samme litt gammelmodige stil, kopierte sveisen, jobbet hardt for å være den morsomste og mest sarkastiske i klassen. Trym Innleggen Hagalia (17) er langt fra den første som har gjort en innsats for å likne sin favorittkarakter i «Friends». Det uvanlige er at han har hatt dilla på en tv-serie som sluttet å gå da han var to år gammel.

- Jeg fikk mesteparten av dette til konfirmasjonen, sier Hagalia, og viser fram samlingen av «Friends»-ting han har på rommet sitt på Notodden.

-  Og så serverte vi kake med «Friends»-motiv i konfirmasjonsselskapet. Jeg ba selv om å få det.

I år er det 25 år siden første episode av «Friends» gikk på lufta i USA. For alle som var unge på 90-tallet, er situasjonskomedien om de seks vennene i New York en selvfølgelig populærkulturell referanse. Alle har drømt om å drikke kaffe i sofaen på Central Perk, eller henge ved spisebordet i leiligheten til Monica. Alle skjønner at du henviser til av-og-på-dramaet til Ross og Rachel når du spør om noen er «on a break». Alle vet at det var Joey som pleide å sjekke opp damer ved å si «How you doin´», og alle kjenner refrenget til Phoebes sang «Smelly cat». I Norge ble de ukentlige episodene på TV 2 et fast ritual for hundretusener. Hver tirsdag kveld møttes vennegjenger over hele landet for å tilbringe en halvtime med en annen vennegjeng, som for det meste hang i en sofa i en Manhattan-leilighet som ingen av dem ville hatt råd til i virkeligheten. Og i 2004 så vi – sammen med 65,9 millioner amerikanere – Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey og Phoebe forlate denne leiligheten for aller siste gang. Men for mange ble ikke slutten et farvel med serien. Den ble bare et «på gjensyn».

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?