VENNERS VENNER: TV2-sportens Siri Nilminie Avlesen-Østli (34) kan de fleste replikkene i «Friends» utenat. Foto: Geir Dokken
VENNERS VENNER: TV2-sportens Siri Nilminie Avlesen-Østli (34) kan de fleste replikkene i «Friends» utenat. Foto: Geir DokkenVis mer

Fenomenet «Friends» - 15 år etterpå

TV-serien om vennegjengen på Manhattan ble lagt ned for 15 år siden. Likevel får den stadig nye blodfans blant unge seere. Hva er det med «Friends»?

Han prøvde å bli Chandler Bing. Kledde seg i samme litt gammelmodige stil, kopierte sveisen, jobbet hardt for å være den morsomste og mest sarkastiske i klassen. Trym Innleggen Hagalia (17) er langt fra den første som har gjort en innsats for å likne sin favorittkarakter i «Friends». Det uvanlige er at han har hatt dilla på en tv-serie som sluttet å gå da han var to år gammel.

- Jeg fikk mesteparten av dette til konfirmasjonen, sier Hagalia, og viser fram samlingen av «Friends»-ting han har på rommet sitt på Notodden.

-  Og så serverte vi kake med «Friends»-motiv i konfirmasjonsselskapet. Jeg ba selv om å få det.

I år er det 25 år siden første episode av «Friends» gikk på lufta i USA. For alle som var unge på 90-tallet, er situasjonskomedien om de seks vennene i New York en selvfølgelig populærkulturell referanse. Alle har drømt om å drikke kaffe i sofaen på Central Perk, eller henge ved spisebordet i leiligheten til Monica. Alle skjønner at du henviser til av-og-på-dramaet til Ross og Rachel når du spør om noen er «on a break». Alle vet at det var Joey som pleide å sjekke opp damer ved å si «How you doin´», og alle kjenner refrenget til Phoebes sang «Smelly cat». I Norge ble de ukentlige episodene på TV 2 et fast ritual for hundretusener. Hver tirsdag kveld møttes vennegjenger over hele landet for å tilbringe en halvtime med en annen vennegjeng, som for det meste hang i en sofa i en Manhattan-leilighet som ingen av dem ville hatt råd til i virkeligheten. Og i 2004 så vi – sammen med 65,9 millioner amerikanere – Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey og Phoebe forlate denne leiligheten for aller siste gang. Men for mange ble ikke slutten et farvel med serien. Den ble bare et «på gjensyn».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.