Fest grepet

Festen er over, og jeg er kake igjen.

POP POP! Korkene flyr mot himmelen og sommerfesten er i gang. Endene og kyllingene er i hus, lammene og geitene har fått en trøstedose med kraftftr, grønnsakene er vannet, og bondeklærne er i vaskemaskinen. Etter hva som virker som en uendelighet med kaotiske forberedelser, står tjue festklare mennesker på den vesle plattingen utenfor huset, utsultede og slitne, glade og forventningsfulle. Champagnen bruser nedover tørste struper, og ti timer med spising og drikking kan begynne.

DET ER PÅ MANGE MÅTER litt vanskelig å arrangere fest på landet, særlig når man bare har hus med nøysom småbrukerstørrelse på rommene og temmelig tilårskomne kjøkkenfasiliteter. Stekeovnen har sviktet totalt, og den eneste måten å ovnssteke noe på, er å bruke den gamle vedfyrte bakerovnen. Det eneste virkelig moderne innslaget, en skinnende ny kjøkkenmaskin, gikk i stykker under tilvirkningen av spesialftr for slakterkyllingene: Store mengder blåbær og mais sto halvkvernet på kjøkkenbenken mens tjukk elektronikkrøyk fylte rommet med påminnelser om at nytt er skjørt og gamlemåten ofte best. Uten disse viktige tekniske nyvinningene hadde vi uansett ikke lenger noe valg - vi var med ett solid plantet i fortida.

Men selv om det kan være vrient, er jeg i grunnen mest glad i å lage fest når kortene er stokket mot meg. Når alt er gjort riktig - når man har en anledning å feire, når alt er godt forberedt, og gjestene ankommer presise, med nystrøkne skjorter og kjoler som er litt for trange, luktende av og såpe og skinnende av kosmetikk - da er festen en eneste stor prøve. Hvor vellykket og flink er du? Hvordan behersker du din mis en place ? Er det nok matchende bestikk til alle? Har menyen klart den vanskelige balansegangen mellom det kjedelige og det pretensiøse? Og har du nå husket å kjøpe ny dobørste?

Livet på landet er annerledes, også i festtider: Dagen før festen konstaterer vi at bortsett fra pattegrisen fra Albert Idsøe i Stavanger som ligger og smiler i kjøleskapet, er ingenting på plass. Med denne felles innsikten om hvor kort vi har kommet, og noen vage ideer om omtrent hva som skal stå på bordet, blir slagplanene lagt.

DEN OMTRENTLIGE organiseringsformen gjør at alle tar sine oppgaver meget alvorlig: De fiskestekeansvarlige har besluttet seg for å grave en god gammeldags bakegrop rett utenfor andejordet for å bake fisken. Til endenes uendelige fascinasjon står svette menn og kvinner og hakker og graver i den tørre, steinete jorda mens fuglene bader, koser seg og nyter ferien som best de kan - uvitende om at det står en hoggestabbe bak låven som venter på at sommeren skal ta slutt. De fangstansvarlige bruker tida mindre klokt: Med snøre i propellen går fisket etter makrell svært, svært langsomt. Ei gruppe plukker poteter på åkeren. Jeg har fått åtte forskjellige potetsorter av potetforkjemperne Simen og Rita Volden, og resultatet er poteter med ulike farger, fasonger, og ikke minst smak - poteter som kan brukes til alt annet enn trøtt vomfyll. Noen pynter og gjør klart det gamle skolehuset vi har fått låne som sikkerhet hvis været slår seg vrangt. Kalde snorklister bringer inn blåskjell og østers som de har hentet i bukta utenfor Rauodden. Bær og nøtter blir plukket, og billige ispinner blir jazzet opp med sjokolade, blåbær og hasselnøtter. Vi lurer på om vi skal knerte en av slakterkyllingene også, men konkluderer med at det muligens blir litt for mye mat. Dessuten er det noen av de sarteste av gjestene som antyder at blod og død vil legge en demper på stemningen.

LIVET PÅ LANDET er en fest, med menneskelig aktivitet myntet på menneskelig nytelse, på selvopptatt bekymringsløshet. Men det er ikke alltid man kan velge stemning og omstendigheter selv, selv når man bare er opptatt av seg selv. Et av lammene, han bonden Osmund har valgt å kalle Skjæråsen, har blitt sjuk. Han ligger i gresset og stirrer målløst på himmelen, eller halter rundt på jordet, uten særlig god matlyst eller retningssans. Når jeg ser til han, merker jeg at kroppen skranter under all ulla.

Det er ille å være sjuk, men av og til er det likevel verre å være helt frisk. Broren, som heter Ibsen, tar sin gode helse med tungt sinn. Han vet at det sterkeste lam i verden ikke er det som står alene, men det som kan løpe rundt og leke med andre lam. Han breker klagende og håper at vi, de allmektige menneskene, kan gjøre noe med situasjonen. Men det er ikke stort å gjøre, annet enn å ringe dyrlegen, som konstaterer at lammet er sjukt, setter en sprøyte og ber meg gjøre det samme om fire dager. Hvis nå ikke Skjæråsen er båren til en snarere død.

Slik er livet på landet - når alt står i full blomst, begynner forfallet. Sånn går livets syklus. Det er ikke slikt man kan la gå inn på seg. Vi fester som om det ikke finnes en morgendag, og når vi våkner neste dag, med tung kropp og lett sinn, er det fortsatt kake igjen.

PINUP MED SJOKOLADEKJOLE

Pinup er og har alltid vært en av de aller billigste ispinnene, og følgelig den aller kjedeligste. Men fordi den har så lite særpreg er den uhyre samarbeidsvillig hvis du ønsker å bruke den til egne gastronomiske eksperimenter. Jeg dypper den i smeltet sjokolade - den dyre og gode Valrhona-sjokoladen som holder 70 prosent kakao er ekstra god - og ruller den i nøtter og blåbær. Hvis blåbærene er frosne sitter de bedre.

Selv om du vil ha et godt og tjukt lag luksussjokolade utenpå isen, er det ikke mange gram som går med, men det er min erfaring at det ikke nytter å smelte mindre enn 200 gram sjokolade, så du kan med fordel lage mye på en gang.

Nøtter og blåbær porsjonerer seg selv: Det som vil, sitter fast, resten ramler av.

pinup eller annen billig, kjedelig is med sjokoladetrekk

kokesjokolade

smør, omtrent 1/4 av sjokolademengden

finhakkede hasselnøtter

frosne blåbær

Smelt sjokolade og smør over vannbad, gjerne i en dyp tallerken. Legg klart aluminiumsfolie på et brett du kan legge isen på - brettet må få plass i fryseren etterpå.

Hakk nøtter og ha det i en bolle. Ha frosne blåbær i en annen bolle.

Når sjokoladen og smøret har smeltet, sett tallerkenen til side og rør godt rundt. Ta ut isen. La sjokoladen kjølne litt, til du ser at den er tjukkere i konsistensen - er den for varm, risikerer du å smelte isen. Vend isen først i sjokolade, deretter i blåbær og nøtter. Legg dem på folie. Legg ispinnene tilbake i fryseren når du er ferdig.

GRILLEDE POTETER

Nypoteter kan ofte bli litt vasne hvis de bare kokes på vanlig vis. Men de får en fin ekstrasmak og deilig konsistens hvis du legger dem litt på grillen etterpå. Dette er også fint å gjøre med potetene du ikke spiste dagen før.

nypoteter, kokt med skallet, gjerne forskjellige sorter

dill

smør

Hakk dill og ha det i en bolle sammen med smør. Legg potetene på grillen til de er varme og har fine, svarte flekker. Legg dem rett i bollen med dill og smør når du er ferdig. Litt sitron og finhakket hvitløk kan også være godt oppi.

HALVGRILLET MAKRELL

En deilig ting å gjøre med makrell er å grille dem til de er nesten stekt, og deretter limemarinere dem. Du får da både den gode grillsmaken, og den friske sitrussmaken som er så ekstra god med feit fisk. Jeg kaster gjerne på litt trespon på glørne mens fisken ligger og griller, for da får den en svak røyksmak også.

Forrett til 4

2 makreller

salt og pepper

ev 4 laurbærblad

saften av 1-2 lime

1/2 chili, finhakket

2 ts finhakket gressløk

1-2 ts finhakket timian eller lavendel

litt av din beste olivenolje

Gni fisken med salt og pepper, og legg den på grillen. Vil du sette litt kryddersmak på skinnet, kan du legge på noen laurbærblad eller andre urter. Legg helst i en fiskerist.

Grill i 5-7 minutter. Har du en kulegrill, kast gjerne på litt spon på glørne og sett på lokket. Med en grill uten lokk kan du dekke med folie for å sperre inne røyken.

Ta fisken av grillen og del dem i to på langs. Fjern ryggbeinet.

Hell over saften av 1-2 lime. Krydre med salt. Dryss over urter, chili og olje og server mens overflaten fortsatt er varm.

Halvgrillet makrell: Limemarinert makrell grillet til de er nesten stekt.
Pinup med sjokoladekjole: Dyppet i smeltet sjokolade og rullet i nøtter og blåbær.
Kake igjen: Neste morgen har noen funnet ut at det er kake igjen etter festen.
Sommerfest på gården: Champagnespruten står, og ti timer med spising og drikking kan begynne.