Forsiktig optimist:  Lav arbeidsledighet og høye inntekter. Gode oljepriser. Det meste er bra i Norge. - Vi greier oss fint totalt sett, sier Olsen som ofte er "litt bekymret".
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
Forsiktig optimist: Lav arbeidsledighet og høye inntekter. Gode oljepriser. Det meste er bra i Norge. - Vi greier oss fint totalt sett, sier Olsen som ofte er "litt bekymret". Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Festbremsen

Det ligger i sentralbanksjef Øystein Olsens (61) natur å ødelegge en god fest, men du har egentlig all grunn til å glede deg til 2013.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Hvordan ser framtida ut?

- Altså, det spørs hva du mener. Vi er gode til å analysere, men vi har ikke perfekt innsikt, vi vet ikke helt hva som ligger langt der fremme, hvordan verden vil se ut.

Sentralbanksjefen snurrer brillene mellom fingrene. Hundre rynker i ansiktet, to poser under øynene, tørre småkaker på bordet.

- 2013, da?

- På vegne av norsk økonomi er det grunn til å være rimelig optimistiske. Det ser bra ut for vår del, til tross for at det er store vanskeligheter i Europa og lavkonjunktur i den industrialiserte del av verden. For ett år siden var problemene større.

Du kan merke det på bygget. Norges Bank er en liten festning i sentrum av Oslo. Denne jula dro de ansatte hjem til familiene med håp om ro og ferie og snille tall, for ett år siden var de i høyberedskap. Møter, kriseplaner, beredskapssystemer, som om finansverdenen skulle gå under da finanskrisa ble til en statsgjeldskrise. Nå er det færre svetteringer under dressjakkene, finansaktørene låner hverandre penger igjen, det satses, investeres.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn