Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Fett nok

Etter den søte kløe kommer skyld, soning og cottage cheese. Og en ny kokebok fra slankekronprinsessen Jeanette Roede (29).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DU HAR SYNDET. Du må sone. Nei, det er ikke vekkelsesmøte i frikirken. Det er bare slankesesongen. Etter marsipan og ribbe kommer hvit måned og hvit guffe på knekkebrødet. Sånn er det bare. {ndash}Januar er absolutt høysesong for slankekursene. Det har nok mest med nyttårsforsettene å gjøre. For det er jo ikke mellom jul og nyttår vektproblemene kommer, men mellom nyttår og jul, sier Jeanette Roede.Og hun skulle vite det. Moren, Grete Roede, har slanket bort fem millioner kilo fett siden hun startet i 1974. Hvis du nå reiser deg, ser nedover deg selv, og ikke ser et snev av skoene dine for bare mage, så vit at du ikke er alene. Vi nordmenn blir stadig tykkere. Gjennomsnittsvekta øker, i takt med livsstilssykdommer som diabetes 2, høyt blodtrykk og forhøyet kolesterol.BLODTYPEDIETTEN, GLYKEMISK INDEKS, spis deg glad og sonedietten til tross: De gamle er fortsatt eldst i slankebransjen. Grete Roede A/S satte rekord med over 40.000 mennesker på kurs i fjor. {ndash}Vi tror på et vanlig, sunt norsk kosthold. Tanken om at man skal kombinere maten på en spesiell måte, kan fungere for noen, men ikke for alle. Jeg ville følt det veldig rart hvis jeg ikke kunne spise poteter sammen med kjøtt, sier Jeanette Roede.For et år siden tok hun over bedriften etter sin mor. Det siste halvåret har hun fulgt selskapet fra kjøkkenbenken {ndash} hun fikk sønnen Kristoffer i sommer. Neste uke kommer kokeboka «Lett mett», som hun har skrevet sammen med moren.{ndash}I motsetning til hva folk tror, er det lett å gå ned i vekt. Det vanskelige er å bli der. Vi oppfordrer alle til å ta oppfølgingskurs, for å lære en ny, permanent livsstil. Men det er dessverre ikke så motiverende. Mange tror jobben er gjort når kiloene er borte, sier Jeanette Roede.{ndash}Er det, etter din mening, noe man aldri bør spise?{ndash}Nei. Men jeg oppforder folk til å spørre seg: Er det verdt det? Hvis du virkelig begjærer et wienerbrød, og finner ut at du vil unne deg det, så nyt det! Det er ikke noe vits i å spise med dårlig samvittighet.SLANKERETORIKKEN MINNER om den bibelske liturgien, i følge den amerikanske feministen Naomi Wolfe. Hun påpeker at kirken og slankeindustrien bruker samme begreper: Synd, soning, skyld, samvittighet og tilgivelse. Få kvinner overlever puberteten uten opplæring i kaloritabellen. «Du kan ikke bli for rik eller for tynn», sa Wallis Simpson, hertuginne av Windsor. Oppblomstringen av spiseforstyrrelser har vist at for tynn både er mulig og dødelig, uten at det later til å avskrekke mange ungjenter fra å prøve. {ndash}Vi har attenårsgrense på kursene, for å prøve å stoppe de helt unge fra å slanke seg. Hvis du er femten år og veldig overvektig, kan du komme med legeerklæring og følge av foreldre. Kurslederne har dessuten beskjed om å passe på at vektmålet ikke blir satt for lavt. {ndash}Hvor tynn er egentlig tynn nok?{ndash}Det vet bare hver enkelt. Hos oss setter slankerne seg et mål, og jobber bevisst mot å nå det. Mange kvinner er slik skapt at de alltid skal ta av to kilo til. Men man må lære seg å bli fornøyd.MAT ER FØLELSER. Mat er trøst, lindring, belønning og straff. For noen er mat fellesskap rundt et bord, for andre en erstatning for sosial omgang. Å være tynn i et rikt samfunn, regnes som et tegn på kontroll. Og tap av kontroll er skambelagt. {ndash}Mange overvektige føler seg innesperret i kroppen sin. De beskriver det som et slags fengsel, opplever at de ikke får vist hvem de egentlig er. De møter fordommer, blir ikke sett, utvikler et dårlig selvbilde, sier Roede.Skal du ned i vekt, gjelder regelen jo saktere jo bedre. Roede anbefaler mellom en halv og et kilo i uka.{ndash}Ellers forbrenner du ikke bare fett, men også muskulatur. Mange går opp igjen ganske raskt, og da legger de gjerne på seg fettet. Resultatet er en kropp som er like tykk, men med en dårligere kroppssammensetning. Det er derfor jo-jo-slanking er så farlig.Flere syltynne ungjenter kommer til å møte kroppsproblemer senere, mener Jeanette.{ndash}Mange av dem er vokst opp med dårlig kosthold. Hopper over måltider og spiser uregelmessig. Når de kommer i mer organiserte livsformer, med familie og matlaging, oppdager de at de har ødelagt forbrenningen sin. Jeg hadde noen greske venninner da jeg var liten, som var sånn. Nå er de veldig overvektige. «Folk tror vi fikk gulrøtter til lørdagsgodt» JEANETTE ROEDE er vokst opp i en storfamilie med seks dine -, mine- og våre barn.{ndash}Jeg er yngst, så jeg var knutepunktet.Oppforstret på ja-mat og litt-mat hevder hun at hun aldri opplevde noe kostholdspress.{ndash}Jeg er litt lei av at folk tror vi fikk gulrøtter til lørdagsgodt. Vi har spist veldig vanlig mat. Men jeg merker at jeg har sunne vaner. Det er mye som ikke som står på mitt repertoar.{ndash}Du behersker ikke fett og sukker?{ndash}Jeg glemmer muligheten for å kjøpe snop og potetgull når jeg handler.{ndash}Og mannen din, han elsker cottage cheese?{ndash}Han er sønn av en hjertelege, så han er oppvokst med mye strengere kostholdsregler enn jeg. {ndash}Har du aldri vært i tvil om at du skulle inn i morsbedriften?{ndash}Jo, absolutt. Jeg brettet papirer og klistret frimerker etter skolen i hele oppveksten. Men da jeg ble 17, sluttet jeg helt, og gjorde det klart at jeg aldri ville inn i bedriften. I fjor sa mor at nå går toget, er du sikker på at du ikke vil ta over? Og da valgte jeg det likevel.Jeanette er utdannet fysioterapeut, og inngår i en ledelse på tre, der halvbroren Erik er en av de andre. {ndash}Jeg er mer opptatt av fysisk aktivitet enn moren min har vært. Skjønt jeg trener ikke noe særlig selv. Folk er så opptatt av trening. De kjører til og fra jobben og til og fra treningsstudioet. Jeg tror mange har mye å tjene på å øke den vanlige aktiviteten i hverdagen: Ta trappa, gå en tur, sykle til jobben.DET BRUKES GJERNE mot Jeanette Roede at hun har vært slank i hele sitt liv. Moren bygget troverdighet på egen kropp {ndash} hun begynte å studere slankekurer, fordi hun selv slet med kiloene.{ndash}Jeg er klar over at jeg ikke helt vet hva mange overvektige sliter med. Men jeg har jo innlevelsesevne. Nå som jeg går hjemme med en baby på seks måneder, merker jeg dessuten at jeg trøstekjedespiser mer enn vanlig. Hendene mine lever sitt eget liv, skapdører åpner seg av seg selv.{ndash}Hvor mange kosemerker har du brukt i dag?Jeanette Roede ler. Grete Roede-metoden operte tidligere med noe de kalte fy-merker. Nå heter de kosemerker.{ndash}Ett kosemerke er 25 kalorier. Du får fjorten i uka, som du kan og skal bruke på hva du vil.{ndash}Hvor mange går det på en marsipangris?{ndash}Det vet jeg ikke. Men jeg vet at en flaske rødvin koster deg hele ukerasjonen. Slanking - fornuftig eller farlig?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!